Sastojci
1/2 kg mlevenog junećeg mesa
3 osrednja patlidžana
3-4 veća paradajza (da bude najmanje 1/2 kg, a može i više
1 crni luk,
3-4 čena belog luka
bosiljak
maslinovo ulje
so
biber po ukusu
Bešamel sos:
1 kašika putera
1 kašika brašnaoko
2 dl mleka
so
biber
malo ribanog muskatnog oraščića.
Priprema
Patlidžan isecite uzduž na kriške, posolite i premažite ga uljem sa obe strane. Zapecite ga u tiganju ili na roštilju, bez dodavanja masnoće. Paradajzu ogulite ljusku. To ćete najlakše uraditi ako ljusku svežeg paradajza malo zasečete nožem i zatim stavite na minut u vrelu vodu. Izvadite paradajz, prelite ga hladnom vodom, da ne ispečete prste, i skinite ljusku. U odgovarajuću šerpu sipajte ulje i propržite crni luk iseckan na kockice. Dodajte mleveno meso, posolite, pobiberite i mešajte dok meso ne pobeli. Paradajz iseckajte na kocke, ocedite ga od viška vode i uz čenove belog luka, 1 karanfilić, i šaku iseckanih listova bosiljka dodajte u meso. Sve krčkajte na tihoj vatri, uz povremeno mešanje, dvadesetak minuta - ili u zavisnosti od toga koliko je voden paradajz, vreme može biti i duže ili kraće. Sos ne treba da bude mnogo voden, odnosno treba da bude što gušći, ali ne preterano i vodite računa da vam ne zagori.
Bešamel:
Na puteru kratko propržite brašno, ali ono ne sme da porumeni. Šerpu sa brašnom skinite sa ringle i dodajte so, biber, muskatni oraščić i mleko i dobro sve izmešajte. Vratite šerpu na ringlu, i kuvajte sos uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
U tepsiju ili vatrostalnu činiju, prvo sipajte malo bešamela, pa ređajte patlidžan, preko njega sos od mesa i paradajza, naribani sir, pa opet patlidžan i tako do kraja dok ne potrošite sav materijal. Na kraju sve prelite bešamelom i pospite ribanim parmezanom. Pecite u rerni na 220°C dok ne porumeni, najviše pola sata.
Your new post is loading...