Nederlanders zouden meer insecten, wier en peulvruchten moeten eten. Het zijn gezonde en duurzame bronnen van eiwit.
Dat stelt het kabinet vrijdag. Den Haag vindt dat er aanpassingen van de voedselproductie en -consumptie nodig zijn om ook in de toekomst voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen.
Ook moeten volksgezondheid, milieu en veiligheid centraal staan.
Zo wil het kabinet dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet worden teruggedrongen, net zoals het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Het kabinet wil ook meer aandacht voor voedsel dat een alternatieve bron van eiwitten is, zoals peulvruchten, wier, insecten en kweekvlees.
Keurmerken
Om de keuze voor een duurzaam product makkelijker te maken, moet er orde komen in 'het oerwoud aan keurmerken' en moet de voedselverspilling verder worden verminderd.
Bij dit alles dragen het bedrijfsleven, consumenten en maatschappelijke organisaties ook hun verantwoordelijkheid, zo vindt het kabinet. Nederland kan vooroplopen in de vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel, aldus Den Haag.
"Nederland is met vernieuwende voedselproductie toonaangevend in de wereld", zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. "Onze voedselproducenten kunnen zorgen voor een gezonde en duurzame maaltijd op ons bord, zowel in Nederland als internationaal."
Vleestaks
Milieudefensie hekelt in een reactie dat de staatssecretaris niet duidelijk aanstuurt op een vermindering van de consumptie van vlees en een verkleining van de veestapel. "Het is de hoogste tijd voor een vleestaks en een verbod op vleesreclames. Want alleen zo krijgen we de vleesconsumptie echt omlaag'', aldus Milieudefensie.
Vera van Randwijck's insight:
Tien jaar geleden hadden we hier hard om gelachen... er is al veel veranderd!
(Earth Matters | HealthRanger7) Giftige stoffen zijn volgens veel onderzoeken de hoofdoorzaak van onze gezondheidsproblemen en chronische ziekten.
Vera van Randwijck's insight:
Ook weer erg Amerikaans en dus overdreven. Ook het neerhalen van het Voedingscentrum is in mijn ogen niet nodig. Wel goed om te weten wat in deze hoek gedacht wordt.
Het aantal kinderen (2-18 jaar) met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in 30 jaar tijd flink gestegen.
Vera van Randwijck's insight:
Goed om de recente cijfers te weten. Inderdaad komt 't vaker voor bij Marokkaanse en Turkse kinderen. Die ouders weten nog niet zo goed wat gezonde voeding is. Ontwikkelingswerk in Nl noem ik dat. Broodnodig! :)
CO2-uitstoot maakt eten minder voedzaam. Stijgende CO2-gehaltes leiden ertoe dat belangrijke voedselgewassen zoals rijst en maïs minder voedzaam worden. Als de CO2-uitstoot niet aan banden gelegd wordt, zullen deze ...
Consumentenorganisatie foodwatch sleept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter. Op die manier wil foodwatch proberen openheid te krijgen over de vraag waar het vlees ... - Foodwatch daagt ...
Vera van Randwijck's insight:
Openheid en transparantie noodzakelijk. Paardenvlees als paardenvlees verkopen. Volgens mij is daar ook best een markt voor. Zeker als dat onder de runderprijs gaat...
Ecologische landbouw is een effectieve oplossing om de bijen te redden en onze voedselvoorziening op de lange termijn wereldwijd veilig te stellen. Dat is de conclusie van een uitvoerige studie die Greenpeace vandaag publiceert.
Schuilkelderboeren kweken duurzame groenten DuurzaamBedrijfsleven.nl De start-up gebruikt verlaten schuilkelders uit de Tweede Wereldoorlog voor hun alternatieve voedselproductie.
Multinationals gaan samen bioplastic onderzoeken DeWereldMorgen.be WASHINGTON — Acht grote multinationals gaan samen de mogelijkheden van bioplastic onderzoeken.
Vera van Randwijck's insight:
Goed initiatief, samenwerking is altijd goed, alleen hebben veel bedrijven gewoon verkeerde producten in hun assortiment. Maakt dat 't initiatief goed?
VN promoot familiebedrijven in de agrosector Boerenbusiness.nl Dit soort bedrijven spelen de grootste rol in de eigen voedselvoorziening van landen. Aan het jaar doen 260 organisaties op vijf continenten mee.
Helft consumenten vertrouwt vleesindustrie niet NU.nl Het vertrouwen van consumenten in vleesverwerkende bedrijven is laag. Bijna de helft denkt dat bedrijven in de vleesindustrie het niet zo nauw nemen met dierenwelzijn, transparantie en hygiëne.
De laatste jaren worden er door de kledingindustrie enorme inspanningen geleverd om tot een milieuvriendelijker proces te komen om kledij te maken. Oo...
Vera van Randwijck's insight:
Kleding van afgekeurde melk die anders weggegooit wordt... Wat 'n rare wereld dat we dit hebben gecreeerd!
Bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen, die nu dagelijks door vele ouderen worden geslikt, moeten veel minder standaard…
Vera van Randwijck's insight:
Minder medicijnen voorschrijven.. maar wat moet je dan met de klachten als je alleen hebt geleerd met medicijnen overweg te kunnen gaan? 'Eet gezond' is zo'n vaag begrip als je huisarts dat zegt...
De ziekenhuisopname van hartfalenpatiënten wordt gehalveerd als de zorg op meerdere fronten wordt geoptimaliseerd, met bijvoorbeeld proactieve zorg en digitale thuismeetapparatuur. Met deze aanpak dalen de zorgkosten met een kwart.
Teun van de Keuken over 'Puur en eerlijk' en waarom er zoveel gelogen mag worden over eten. 'Iedereen zou in zijn privéleven de 'Keuringsdienst van Waarde' moeten spelen.' (Vertrouw niks. Teun van de Keuken over puur en eerlijk eten.
Vera van Randwijck's insight:
Een kritische man met een drive om iets aan de onterechte leuzen te doen. Vechten tegen de bierkaai. Respect.
... patiënten het recht hebben om medicijnen te gebruiken die niet zijn getest. De 'Right to Try'-wet werd er vandaag ondertekend. ... - Terminale patiënten VS mogen niet geteste medicijnen proberen - Nieuws, Gezondheid.
Vera van Randwijck's insight:
Wauw... nieuw veld voor onderzoekers. Of we er nou blij mee moeten zijn... Nóg meer medicijnen...?
Vermont approved a law Thursday requiring all foods produced with genetically modified foods to disclose this on their labels. The first state in the US to require GMO labeling, Vermont defied...
Nog maximaal 5 jaar en de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee is een feit. Dat zegt Klaas Timmermans,hoofd van de afdeling Biologische Oceanografie van onderzoeksinstituut NIOZ.
Dinsdag opent koning Willem-Alexander het nieuwe Zeewiercentrum bij het NIOZ op Texel. In het centrum zal, net als bij een proeflocatie in de Oosterschelde, onder gecontroleerde omstandigheden worden onderzocht wat de ecologische gevolgen zijn van het aanleggen van zeewiervelden in de Noordzee.
Ook wordt bekeken welke soort wier zich het best leent voor grootschalige kweek en hoe het wier rendabel geoogst kan worden. Daarmee lijkt een eerste Noordzeeboerderij weer een stapje dichterbij.
Gezond gewas Volgens wetenschappers heeft zeewier alles in zich om uit te groeien tot een teelt groter dan van de huidige top 3-gewassen (rijst, maïs en tarwe). Het gehalte hoogwaardige eiwitten in zeewier is hoog. Zeewier kan op een duurzame manier verbouwd worden omdat voedingsstoffen uit zee opgenomen worden en er geen landbouwgrond voor nodig is. Voor het kweken van zeewier zijn bovendien geen bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen en kostbaar zoetwater nodig.
'Zeewier biedt vele mogelijkheden om wereldwijde voedsel- en energietekorten op te lossen en milieuproblemen aan te pakken', benadrukt Timmermans. 'Maar willen we de teelt rendabel en duurzaam maken, is aanvullend onderzoek noodzakelijk. Dat kan met de middelen die we hebben. Ik verwacht dat binnen 5 jaar een eerste proeflocatie voor zeewierteelt in de Noordzee, waar je dus te maken krijgt met getijden, stromingen en wisselende weersomstandigheden, is gerealiseerd.'
Inhaalslag Nederland is geen koploper als het gaat om de teelt van zeewier. 'Maar we zijn wel bezig met een inhaalslag', aldus Timmermans. 'De opening van het zeewiercentrum in samenwerking met bedrijven, overheid en kennisinstellingen is daar een goed voorbeeld van. De komende jaren zal de zeewierteelt namelijk een grote vlucht nemen.'
Vera van Randwijck's insight:
Het nieuwe voedsel: 'landbouw van de zee: zeebouw'.
De Zilte Aardappel is een aardappelsoort die groeit op verzilte landbouwgrond . Met deze aardappel heeft Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel in Den Burg afgelopen vrijdag de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen, een wedstrijd voor initiatieven van ondernemers die het beste inspelen op de wereldwijde klimaatverandering. De Vos zijn project heeft een prijs van €25.000 gewonnen welke hij gebruikt om te onderzoeken hoe deze aardappel op grotere schaal kan worden verbouwd.
"Door kweldruk en toenemende droogte neemt de verzilting van landbouwgrond toe. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd. Met deze aardappel willen we aantonen dat zoet water niet noodzakelijk is voor landbouw. Brak water is namelijk ook goed te gebruiken!" aldus Arjen de Vos. "Bovendien heeft deze aardappel daardoor een hele rijke minerale samenstelling, een bijzonder goede smaak en zal binnenkort op de markt verkrijgbaar zijn. Met deze prijs van €25.000 gaan we onderzoeken hoe deze zilte aardappel op grote schaal te verbouwen is. Het helpt ons een certificering op te zetten zodat mensen gegarandeerd een aardappel met keurmerk krijgen die onder echt zilte omstandigheden is geteeld, en geen 'zogenaamde' zilte aardappel."
Climate Adaptation Business Challenge
De Climate Adaptation Business Challenge is 's werelds eerste business competitie op het gebied van klimaatadaptatie. Tien beginnend ondernemers pitchten afgelopen vrijdag hun ondernemingsplan op het gebied van klimaat en innovatie aan onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat en Climate-KIC, in de hoop een startkapitaal te winnen. Deze wedstrijd laat zien dat een goede voorbereiding op meer extreme weersomstandigheden niet alleen de schade beperkt, maar ook zakelijk gezien interessant kan zijn; in Nederland, maar ook wereldwijd. Kennis voor Klimaat is een onderzoeksprogramma van de Universiteit Utrecht en Wageningen UR, en heeft als doel het onderzoeken hoe Nederland klimaatbestendig te maken is. Climate-KIC is een Europees project om klimaatinnovaties op de markt te brengen.
Onderzoek zilte aardappel
Het Zilt Proefbedrijf van dr. Arjen de Vos en Marc van Rijsselberghe werkt samen met aardappelkwekers Biemond uit Eenrum en Fobek uit Sint Annaparochie om over een aantal jaar een perfecte zouttolerante aardappel af te leveren. Liefst verschillende rassen geschikt voor verschillende gehaltes aan zout in de grond. Hiermee wordt geen halt toegeroepen aan de verdergaande verzilting van landbouwgrond door stijging van de zeespiegel en klimaatverandering, maar betekent nieuwe mogelijkheden in een veranderende wereld. "Verzilting is wereldwijd een grote bedreiging voor onze voedselproductie. Als het ons lukt om zilte aardappelen te ontwikkelen die op verzilte grond gemakkelijk uit de voeten kunnen, dan buigen we deze bedreiging om in een enorme kans. Miljoenen mensen over de hele wereld eten immers dagelijks aardappelen.", vertelt Marc van Rijsselberghe. Stichting Waddengroep steunt het initiatief.
Publicatiedatum: 25-11-2013
Vera van Randwijck's insight:
Goed werk van de teler. Kan belangrijk zijn op verschillende plekken.
PvdA-Statenfractie bezorgd over gebruik gif bij bollenteelt in provincie RTV Oost Klopt de bewering in het programma Zembla dat ook in Overijssel een steeds groter areaal landbouwgrond niet wordt aangewend voor voedselproductie maar voor de lelie...
De Canadese regering heeft toestemming gegeven om jaarlijks 100.000 genetisch gewijzigde zalmeitjes uit te voeren. De nieuwe zalmsoort groeit tweemaal zo snel als de normale Atlantische zalm.
Wij zijn bijzonder ontgoocheld en gealarmeerd dat onze regering de productie van ggo-viseieren heeft goedgekeurd. De productie bedreigt de toekomst van Atlantische zalm over de hele wereld. Het is gewoon ongehoord dat de eerste ggo-eitjes ter wereld uit Canada zullen komen
Lucy Sharratt van het Canadian Biotechnology Action Network
Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty introduceerde DNA van de Chinookzalm en van de Amerikaanse puitaal in het genetisch materiaal van Atlantische zalm. De eitjes zijn al op experimentele basis getest in kleine kwekerij diep in het Panamese regenwoud.
Mijlpaal
De toestemming van de Canadese overheid om jaarlijks honderdduizend van de ggo-eitjes uit te voeren van Canada naar de testkwekerij in Panama, is een overwinning voor het bedrijf. 'Dit is een belangrijke mijlpaal voor onze inspanningen om AquAdvantage zalm beschikbaar te maken voor commerciële productie', zegt topman van AquaBounty Ron Stotish. Hij hoopt dat de Amerikaanse overheid in de nabije toekomst goedkeuring geeft om de ggo-zalm te verkopen voor menselijke consumptie, samen met zo'n dertig andere vissoorten.
Ook tegenstanders spreken van een mijlpaal. 'Het is onacceptabel dat zo'n ongelooflijk belangrijke beslissing in totale geheimhouding genomen werd zonder consultatie van de bevolking', zegt Lucy Sharratt van het Canadian Biotechnology Action Network. Als de zalm wordt goedgekeurd voor menselijke consumptie, wordt het immers het eerste genetisch gewijzigde dier dat bestemd is voor consumptie.
Frankenfish
Tegenstanders spreken van een Frankenfish met enorme risico's als een exemplaar in het ecosysteem zou terechtkomen. Dat laatste lijkt ook Canadese overheid te beseffen. In haar besluit omtrent de vergunning waarschuwt ze voor het 'grote risico' voor de Atlantische zalmpopulatie, mocht een exemplaar van de genetisch gewijzigde vissen ontsnappen. 'Wij zijn bijzonder ontgoocheld en gealarmeerd dat onze regering de productie van ggo-viseieren heeft goedgekeurd', zegt Sharratt. 'De productie bedreigt de toekomst van Atlantische zalm over de hele wereld. Het is gewoon ongehoord dat de eerste ggo-eitjes ter wereld uit Canada zullen komen.'
Ook op Prince Edward Island, de plaats waar de eitjes ontwikkeld worden, is er tegenstand. 'We zijn er kapot van dat het eiland nu officieel de thuis is van de Frankenfish', zegt Leo Broderick van de lokale actiegroep Islanders Say No to Frankenfish. 'We willen niet dat dit eiland de bron wordt van deze gevaarlijke, levende vervuiling.'
Vera van Randwijck's insight:
Lijkt me niet zo'n goed plan van Canada... We moeten echt oppassen met genetische manipulatie. De evolutie is niet voor niets uitgekomen op de rassen die er nu zijn. Er is een reden dat zalm niet sneller groeit dan dat 'ie nu doet. Waarom denken wij mensen dat we 't beter kunnen? De chemici in de laboratoria vinden 't leuk om te doen, maar daarmee moet je niet de wereld gaan ontregelen. En dan de manier waarop... oei oei
To get content containing either thought or leadership enter:
To get content containing both thought and leadership enter:
To get content containing the expression thought leadership enter:
You can enter several keywords and you can refine them whenever you want. Our suggestion engine uses more signals but entering a few keywords here will rapidly give you great content to curate.
Tien jaar geleden hadden we hier hard om gelachen... er is al veel veranderd!