Het was verwelkomt als een superfood wat goed zou zijn tegen borstkanker, het versterken van botten en het verlichten van de menopauze. Eens exotisch, vandaag de dag wordt soja in diverse vermommingen op de markt gebracht, van zuivelvrije melk en yoghurt tot vegetarische kaas en tofu.
Soja werd als eerste gecultiveerd in China, waar het werd gebruikt als medicijn en bij het koken. Vorig jaar, meer dan 1 miljoen ton soja werd geïmporteerd in het Verenigd Koninkrijk. Echter er is opstapelend bewijs dat soja in feite een serieus risico is voor de gezondheid.
Risico: Soja wordt in vele vermommingen gevonden, inclusief tofu.
Experts claim dat soja producten wellicht de testosteron niveaus verlaagt bij mannen, de schildklier functies hindert, veroorzaakt aankomen van gewicht en ontwricht hormonen. Van dezelfde familie als bonen, erwten en linzen, sojabonen worden gemalen tot sojameel, wat dan wordt gebruikt om eetbare sojaproducten te maken. Het bevat alle essentiële aminozuren om proteïne op te bouwen in ons lichaam en vele vegetariërs gebruiken sojaproducten op hun dagelijks proteïne inname te verhogen.
Verrassend, volgens de voedsel industrie wordt het ook gevonden in 60% van bewerkt voedsel om volume, smaak en textuur toe te voegen. Ontbijtgranen, graanrepen en koekjes, kaas, cakes, zuiveltoetjes, jus, noedels, gebak, soepen, worstomhulsel, sauzen en sandwichspread om er maar een paar te noemen, bevatten vaak soja.
Het verschijnt op de etiketten als ‘sojameel’, ‘gehydrolyseerde plant proteïne’, ‘soja proteïne isolatie’, ‘proteïne concentraat’, ‘plantolie’, ‘plantsterol’, of de emulgator ‘lecithine’. Miljoenen mensen geloven dat het een gezonde optie is, voorziet in proteïne zonder verzadigde vetten en zonder het risico dat de cholesterol niveaus te hoog worden. Maar het schijnt dat juist deze eigenschappen die soja zo aantrekkelijk maakten, juist de bedreigingen voor de gezondheid zijn.
De soja plant heeft hoge niveaus fyto-oestrogenen die de oestrogeen nadoet van het lichaam. 100 gram tofu bevat 12.9 mg fyto-oestrogeen terwijl soja melk of yoghurt 11.8 mg bevatten.
Dr. Margaret Ritchie, een expert in fyto-oestrogenen aan de universiteit van St. Andrews, legt uit: “Deze op oestrogeen lijkende chemicaliën zijn 20.000 keer zwakker dan de natuurlijke oestrogenen. Als een vrouw lage oestrogeen levels heeft, zoals in de menopauze, de extra oestrogeen die wordt opgenomen wanneer soja wordt gegeten kan helpen om de menopauze symptomen te verlichten. Het kan ook de impact van de eigen oestrogeen verlagen in borst- en baarmoeder weefsel, beschermend tegen borst- en eileiderkanker, dat wordt veroorzaakt door het hormoon”.
Echter, volgens recentelijke studies gepubliceerd in the Journal Of Nutrition, kan soja babyvoeding problemen opleveren bij mannelijke kinderen. Research op de Edinburgh universiteit naar effecten van sojamelk bij jonge mannelijke apen, gaf aan dat de sojamelk de testosteron levels stoorde en opperde bezorgdheid over vruchtbaarheid en ziekten in volwassen mannen. Studies in Japan suggereren dat een hoge inname van producten gebaseerd op soja de schildklier kunnen verstoren, wat leidt tot gewichtstoename, moeheid en humeur problemen.
Marilyn Glenville, voedingsdeskundige en schrijfster van het Voeding & Gezondheid Handboek voor vrouwen, zegt: “Soja kan de opname van het chemische jodium blokkeren wat nodig is voor een gezonde schildklier. Raap, kool, pinda’s en pijnboompitten hebben eenzelfde effect. Als er een schildklier probleem is geconstateerd, word je verteld om dit voedsel niet meer te eten”. Ze voegt toe: “De soja in sojaburgers en worstjes en toegevoegd als smaakversterker is heel erg voorbewerkt. De sojaboon vezel is verwijderd en het residu wordt geweekt in een aluminium tank, dan bewerkt met chemicaliën zoals nitraten, dat door sommigen is gelinked met kanker”.
Glenville beveelt aan om de intake van voorbewerkt voedsel te reduceren. De Britse Voedingsfonds beveelt aan om traditionele soja producten, zoals tofu, tamari, miso en tempeh toe te voegen aan een gezond en gevarieerd dieet. “Et niet teveel”, waarschuwt Glenville. “Het is gezond in kleine hoeveelheden, maar kan ongezond zijn wanneer er teveel van gegeten wordt”. Een kleine portie van ongeveer 30 gram per dag is ideaal. En omdat er bewijs is dat genetisch gemanipuleerde soja wordt gelinkt met een allergie risico, verzeker je ervan dat alle sojaproducten die je koopt organisch zijn.
Als je voorzichtig de duizenden studies zou inspecteren die gepubliceerd zijn over soja, dan geloof ik ten sterkste dat je tot dezelfde conclusie komt als ik, het risico van het consumeren van ongefermenteerde soja producten is veel groter dan de mogelijke voordelen.
Ik zei: ongefermenteerde sojaproducten
Voor eeuwen, Aziatische mensen consumeren gefermenteerde sojaproducten zoals natto, tempeh en sojasaus, en genieten van de gezondheidsvoordelen. Gefermenteerde soja veroorzaakt geen ravage in het lichaam zoals ongefermenteerde soja. Helaas, vele Amerikanen die toegewijd zijn tot een gezonde levensstijl zijn bedrogen en gemanipuleerd in het geloof dan ongefermenteerde en voorbewerkte sojaproducten zoals sojamelk, sojakaas, sojaburgers en soja ijs goed zijn voor ze.
Hoe komt het dat sojaproducten zo populair zijn?
Als het lijkt dat sojaproducten uit het niets verscheen en wordt gezien als “wonder” gezond voedsel van de 21e eeuw, is dat omdat het zo is..
Van 1992 tot 2006, de sojavoedsel sales verhoogde van $300 miljoen tot bijna $4 miljard, praktisch in één nacht, volgens de Sojavoedsel Associatie van Noord-Amerika. Deze groei gebeurde dankzij een massieve shift in het gedrag over soja. En deze shift was geen ongeluk – het was het resultaat van een massieve investering in adverteren door de soja industrie wat gigantisch succesvol werd. Soja is inderdaad ‘big business’, een hele grote business.
Van 2000 tot 2007, Amerikaans voedsel fabrikanten introduceerde meer dan 2.700 nieuwe op soja gebaseerd voedsel en nieuwe sojaproducten bleven maar verschijnen op de planken van de supermarkten.
Volgens de survey van Consumenten Gedrag over Voeding (2008 door United Soybean Board):
Sinds 2007 zegt 85% van de consumenten dat sojaproducten gezond zijn.33% van de Amerikanen eten of drinken sojavoedsel minstens 1 keer per maand.70% van de consumenten geloven dat sojaolie goed voor ze is.84% van de consumenten stemmen in met de claim van de Food & Drugs Administration dat het consumeren van 25 gram soja proteïne per dag het risico van hartziekten reduceert.
Dit is een tragische geval van sluwe marketing en ronduit leugens die wortel schieten onder de massa’s met het eindresultaat dat hele grote verdiensten worden geproduceerd voor de soja industrie en een slechte gezondheid voor velen die zijn bedrogen in het gebruiken van ongefermenteerde soja voor langere tijd
.
De donkere zijde van soja
Het grootste gedeelte van de soja in de supermarkten is geen gezond voedsel. De uitzondering is gefermenteerde soja, waar ik later meer over zal vertellen. Zelfs erger nog de GGO-soja (genetisch gemodificeerd organisme) die is besmet met grote residuen van bestrijdingsmiddelen doordat men het sterke giftige onkruidverdelger Roundup kan opspuiten om de productie van de oogst te verbeteren.
Niet zoals in de Aziatische cultuur, waar mensen kleine hoeveelheden eten van helemaal niet GGO-soja producten, Westerse voedselfabrikanten verdelen de sojaboon in twee gouden handelswaren – proteine en olie. En er is niets natuurlijks of veilig aan deze producten.
Dr. Kaayla Daniel, schrijver van The Whole Soy Story, geeft aan dat duizenden studies over soja worden gelinkt met ondervoeding, het afbreken van het immuunsysteem, spijsvertering leed, schildklier disfunctie, een cognitieve daling, voortplanting kwalen en onvruchtbaarheid – en zelfs kanker en hartziekten.
Hier een paar voorbeelden van de gezondheidseffecten die zijn gelinkt met het eten van soja:
Borst kankerHersenbeschadigingAbnormaliteiten in kinderenSchildklier ziektenNierstenenImmuunsysteem beschadigingErge, potentiele fatale voedsel allergieënVruchtbaarheid beschadigingGevaar tijdens zwangerschap en borstvoeding
Voorstanders van soja zullen argumenteren dat producten gebaseerd op soja (ze gooien gefermenteerde soja op één stapel met ongefermenteerde soja) je kan beschermen tegen alle soorten kanker tot beroerten, osteoporose en astma. Maar deze enthousiastelingen noemen nooit de studies de donkere zijde van soja en de gevaren voor de gezondheid, welke zijn gebaseerd op ware research.
Een ander ongelukkig feit is dat 80% van de werelds soja wordt gebruikt in veevoer, en daarom draagt de sojaproductie bij aan het ontbossen. Sommige soja propaganda hebben gesuggereerd dat de oplossing voor dit is dat iedereen vegetariër moet worden – een roekeloze aanbeveling geworteld in totale onwetendheid over voeding – een betere oplossing zou zijn een grootse revisie hoe vee gevoed en grootgebracht worden.
Wat maakt soja zo’n risicovol voedsel om te eten?
Hier is een samenvatting van de meest verblindende problemen van soja:
1. 91% van de soja wat in de USA groeit is genetisch gemodificeerd (GG). De genetische modificatie wordt gedaan om resistentie te verstrekken tegen het giftige onkruidbestrijder ‘Roundup’. Terwijl dit bedoeld wordt om de efficiency van de teelt te verhogen en te voorzien van een minder dure soja, de andere kant van het verhaal is dat de soja vol zit met giftige bestrijdingsmiddelen. De planten bevatten ook genen van bacteriën die een proteïne produceert dat nooit onderdeel was van het menselijke voedsel aanbod.
2. GG-soja is gelinkt met de verhoging van allergieën. Verontrustend, de enige gepubliceerde menselijke voeding studie over GG-voedsel ooit uitgevoerd, verifieert dat de gen die in de GG-soja wordt ingevoegd, wordt overgeplaatst in de DNA van onze maagbacteriën en gaat verder met functioneren. Dit betekent dat jaren na het stoppen van het eten van GG-soja, je nog steeds potentiële allergeen proteïne hebt die voortdurend wordt geproduceerd in je darmen.
3. Zelfs nog angstaanjagender is de potentiële GG-soja die onvruchtbaarheid veroorzaakt in toekomstige generaties, wat is aangetoond door een recentelijk Russisch onderzoek.
4. Soja bevat natuurlijke giftige stoffen bekend als ‘anti-voedingsstoffen’. Soja voedsel bevat anti-voeding factoren zoals saponine, soyatoxin, fytaten, protease inhibitors, oxalaten, goitrogenen en oestrogenen. Sommige van deze factoren bemoeien zich met de enzymen die je nodig hebt om proteïne te verteren. Terwijl een kleine hoeveelheid anti-voedingsstoffen niet echt een probleem veroorzaken, de hoeveelheid soja die vele Amerikanen nu eten is verschrikkelijk hoog.
5. Soja bevat hemagglutinine. Hemagglutinine is een stolsel bevorderende substantie die veroorzaakt dat rode bloedcellen samenklonteren. Deze geklonterde cellen kunnen niet goed zuurstof absorberen en distribueren naar de weefsels.
6. Soja bevat goitrogenen. Goitrogenen zijn substanties die de synthese blokkeren van de schildklierhormonen en bemoeien met het jodium metabolisme, daarbij de schildklierfuncties verstoren.
7. Soja bevat fytaten. Fytaten (fytinezuur) binden tot metalen ionen, wat de absorptie van zekere mineralen voorkomt, zoals calcium, magnesium, ijzer en zink – allen die mede factoren zijn voor een optimale biochemie in je lichaam. Dit is vooral problematisch bij vegetariërs, omdat het eten van vlees de effecten van mineraalblokkering vermindert van deze fytaten (dus het is nuttig als je soja eet, ook vlees te eten).
8. Soja zit vol met isoflavonen genisteïne en daidzein. Isoflavonen zijn een type fyto-oestrogeen, wat een plant verbinding is die lijkt op menselijk oestrogeen. Deze verbindingen lijken en soms blokkeren het hormoon oestrogeen en het is ontdekt dat dit nadelige effecten heeft op verschillenden menselijke weefsels. Soja fyto-oestrogenen staan bekend om de hormoonfuncties te verstoren, kan onvruchtbaarheid veroorzaken en kan borstkanker bevorderen bij vrouwen.
Zelfs het drinken van twee glazen sojamelk per dag voor een maand voorziet genoeg van deze verbindingen om je menstruatie cyclus te veranderen. Ondanks dat de Food & Drugs Administration de producten met oestrogeen reguleert, op soja bestaat geen waarschuwing.
9. Soja heeft giftige levels van aluminium en mangaan. Sojabonen worden verwerkt (door zuurwassing) in aluminium tanks, dat ervoor kan zorgen dat het eindproduct vol zit met hoge niveaus aluminium. Babyvoeding op soja basis bevat 80 keer zoveel mangaan dan menselijke borstvoeding.
10. Soja babyvoeding is een risico voor je baby’s gezondheid. Bijna 20% van de Amerikaanse baby’s worden nu gevoed met soja babyvoeding, maar de oestrogeen in soja kan onherstelbare schade aanrichten aan je baby’s seksuele ontwikkeling en voortplanting gezondheid. Baby’s gevoed met soja flesvoeding krijgen geschat elke dag 5 anticonceptiepillen binnen. Soja babyvoeding bevat 20.000 keer de hoeveelheid oestrogeen dan andere flesvoeding.
En dan is er ook de kwestie bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie.
Soja voedsel zijn zowel bespoten met bestrijdingsmiddelen alsook genetisch gemodificeerd (GG). Meer dan 80% van de soja dat groeit in de USA is genetisch gemodificeerd. En meer dan 90% van Amerikaanse oogst is genetisch gemodificeerd. Sinds de introductie van GG voedsel in 1996, is er een toename in laag gewicht baby’s, onvruchtbaarheid en andere problemen in de US populatie en studies op dieren tonen tot nu toe verwoestende effecten van het consumeren van GG soja.
Welke soja producten zijn goed voor je?
Ik wil duidelijk zijn dat ik niet tegen alle soja ben. Soja kan heel gezond zijn, maar alleen als het organisch is en goed gefermenteerd. Na een lang fermentatie proces van sojabonen, de fytaten en ‘anti-voedingsstoffen’ niveaus zijn gereduceerd en de gunstige eigenschappen zijn beschikbaar voor het spijsverteringssysteem.
Misschien heb je gehoord dat Japanners langer leven en hebben minder kanker dan de Amerikanen omdat zij zoveel soja eten – maar het is voornamelijk gefermenteerde soja dat zij eten en het is altijd zo geweest.
Gefermenteerde soja producten zijn de enige die ik aanbeveel te consumeren.
Dit zijn de voornaamste gefermenteerde soja producten die je kan vinden:
Tempeh – een gefermenteerde soja cake met een stevige textuur en een nootachtige, champignon-smaakMiso, een gefermenteerde soja pasta met een zoute, boterachtige textuur (vaak gebruikt in miso soep)Natto, gefermenteerde sojabonen met een plakkerige textuur en een sterke kaasachtige smaak.Soja saus, wat traditioneel gemaakt is door sojabonen, zout en enzymen te fermenteren; wees voorzichtig want menig variaties op de markt tegenwoordig worden kunstmatig gemaakt door een chemisch proces te gebruiken.
Let op: Tofu staat niet in deze lijs, want tofu is niet gefermenteerd, dus het is niet iets dat ik je aanraadt.
Vitamine K2: Eén van de belangrijkste voordelen van gefermenteerde soja
Eén van de voordelen van gefermenteerde soja, en vooral natto, dat het de beste bron is van vitamine K2. Vitamine K2 is essentieel om osteoporose, hart- en vaatziekten, en ziekten aan de hersenen, zoals dementie te voorkomen. Ook beschermt het tegen diverse kankers, zoals long-, prostaat-, lever-, kanker en leukemie.
Vitamine K werkt in synergie met vitamine D om je gezond te houden. Vitamine K wordt soms “de vergeten vitamine” genoemd. omdat de voordelen van vitamine K vaak over het hoofd worden gezien. Het is genoemd naar het woord “Koagulation” om de essentiële rol te weerspiegelen die het speelt bij bloedstolling. In feite de enzym ‘nattokinase’– afgeleid van natto – is veiliger en sterker dan aspirine bij het oplossen van bloedklonten en wordt al meer dan 20 jaar veilig gebruikt.
Als je natto of één van de andere gefermenteerde soja producten dagelijks consumeert, dan krijg je een paar milligram vitamine K2 binnen (deze hoeveelheid is veel groter dan de hoeveelheid vitamine K2 in donkergroene groenten). Helaas, de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde soja vallen buiten de boot omdat vele Amerikanen de smaak niet lekker vinden
Als je geen natto wilt consumeren voor de inname van vitamine K2, de volgende beste optie is het supplement vitamine K2/MK-7. Onthoud, vitamine K moet samen met een bron van vet worden gegeten zodat het kan worden geabsorbeerd.
Tips voor het vermijden van ongewilde soja producten
Een simpele regel, zolang de soja is gefermenteerd, blijf weg van de ongefermenteerde soja.
De producten die je beter kan vermijden:
TofuGGP (getexturiseerde groenten proteïne) of soja proteïne isolaat, dat grote hoeveelheden mononatriumglutamaat bevat (E621) wat je zeker niet zou moeten consumerenSojaolieSojamelkSoja kaas, -ijs en –yoghurtSoja “vlees” (vleesloze producten gemaakt van GGP)Soja proteïneJonge sojascheutenSoja baby flesvoeding
De beste manier om ongefermenteerde soja te elimineren van je dieet is door alle voorbewerkt voedsel te mijden en koop verse ingrediënten en maak het zelf.
Als je verpakt voedsel koopt, check het etiket om te zien of er soja in zit. Fabrikanten zijn verplicht om soja op het etiket te plaatsen omdat het in de top 10 zit van voedsel allergieën. Zelfs als soja is verborgen in kleuren, smaken of specerijen mixen, het moet op het etiket staan.
Een andere bron van soja is lecithine dat gebruikt wordt als een emulgator in veel voedsel en supplementen. De meeste lecithine in de USA komt van soja maar dit zijn nieuwere producten wat een extract is van organische zonnebloem..
This post was written by
Judith Hagelen – who has written 29 posts on Cheewit Coaching & Training. Cheewit Coaching helps you to find solutions for body and mind and gives English lessons to adults and children. I am Judith, mother of a beautiful son and partner of the most awesome man in the world. I am a Life Coach, Lifestyle Coach, English Trainer and owner of Cheewit Coaching.
Soms snap ik wetenschappelijke onderzoekers niet.