Van roken weten we het wel: als we gezonder het jaar inwillen, moeten we daar mee ophouden. Maar hoe zit het met dat glaasje rood? Met ons oer-Hollandse bakkie troost of alle sterke Italiaanse varianten waarvan we dagelijks vele bekertjes wegdrinken? Wat doen die met de gezondheid van ons hart?
Koffie
Van sommige koffiesoorten weten we dat ze het cholesterolgehalte licht kunnen verhogen. Bijvoorbeeld Turkse of Griekse koffie, en gekookte koffie (ook die van cafeïnevrije koffiebonen). Het cholesterolgehalte in het bloed wordt niet beïnvloed door gefilterde koffie, oploskoffie en koffiepads.
Toch moeten we daarbij een dikke kanttekening plaatsen. Ons huidige bakkie troost is steeds vaker een cappuccino, een dubbele latte, soms met chocola, slagroom of zelfs karamel, en dan natuurlijk een koekje erbij. Zo kunnen die koffiemomenten voor extra verzadigde, slechte vetten en suikers zorgen.
Via Good Things From Italy