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Blé : Le Maroc est le 10ème plus grand importateur au monde

Blé : Le Maroc est le 10ème plus grand importateur au monde | MED-Amin network | Scoop.it
Le Maroc a importé plus de 4,3 millions de tonnes de blé lors de la campagne 2019/2020.
Selon les données de l’Organisation des Nations Unies pour l’alimentation et l’agriculture (FAO), le Maroc s’est placé au dixième rang dans les importations mondiales de blé lors de la campagne 2019/2020. En effet, le Royaume a importé plus de 4,3 millions de tonnes de ce céréale durant cette période.
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(Mediterranean Agricultural Information Network) Fostering cooperation and experience sharing among the national information systems on agricultural (cereals) markets in the Mediterranean. The network of 13 countries is coordinated by CIHEAM, and more specifically by its Mediterranean Agronomic Institute (MAI) of Montpellier.
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The impact of COVID-19 lockdown on food priorities. Results from a preliminary study using social media and an online survey with Spanish consumers - ScienceDirect

The impact of COVID-19 lockdown on food priorities. Results from a preliminary study using social media and an online survey with Spanish consumers - ScienceDirect | MED-Amin network | Scoop.it
Highlights
• The COVID-19 crisis was studied regarding food, using different information sources.
• Google searches regarding COVID-19 were analysed.
• The most-watched videos pretended to explain and provide advice for COVID-19.
• Frequency of Twitter words changed from stocking food to future uncertainty.
• During strict lockdown, Spanish consumers bought food items perceived as healthier.
 
Abstract
This preliminary study describes the impact of the COVID-19 health crisis on people’s interests, opinions, and behaviour towards food. Here, the evolution of people’s internet searches, the characteristics of the most watched YouTube videos, and Tweeted messages in relation to COVID-19 and food was studied. Additionally, an online questionnaire (Spanish population, n = 362) studied changes in food shopping habits during the lockdown, motivations behind the changes, and perceived reliability of ...
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https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329320302974?via%3Dihub

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Proposition d'Agriculture Stratégies sur la révision de la politique commerciale de l'UE - Agriculture Stratégies

Proposition d'Agriculture Stratégies sur la révision de la politique commerciale de l'UE - Agriculture Stratégies | MED-Amin network | Scoop.it
Dans les suites de la tourmente des échanges engendrée par la crise Covid 19 et dans un contexte de remise en cause de l’OMC par les Etats Unis, l’UE a lancé le 16 juin dernier une consultation publique visant à réviser en profondeur sa politique commerciale. Parmi les objectifs cités, figurent celui d’améliorer la résilience de l’UE et de créer un modèle « d’autonomie stratégique ouverte ». Agriculture Stratégies avait déjà pointé la nécessité de cette réflexion lors de la publication de sa note de référence stratégique en janvier 2019. Nous reprenons dans notre réponse à la consultation les propositions alors évoquées : privilégier les coopérations entre Etats souverains, discriminer les produits selon les modes de production, et réguler les défaillances de marché. L’OMC doit perdre ses prérogatives supranationales et se voir repositionnée parmi les institutions de l’ONU afin d’en faire une organisation propice au dialogue, à la recherche de conciliation et à la structuration de coopérations commerciales stabilisatrices et durables.
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France :  Covid-19 : les produits intérieurs bruts agricole et agroalimentaire se rapprochent de la normale - Réussir

France :  Covid-19 : les produits intérieurs bruts agricole et agroalimentaire se rapprochent de la normale - Réussir | MED-Amin network | Scoop.it

Selon les estimation, la perte d’activité des secteurs agricole et agroalimentaire a été faible au quatrième trimestre 2020. Les statistiques de l'INSEE se montrent donc encourageantes après les chutes du second trimestre.

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The rotten apples of Brazil's agribusiness | Science

The rotten apples of Brazil's agribusiness | Science | MED-Amin network | Scoop.it

In the increasingly polarized international political arena, it has become difficult to find common ground to solve Brazil's ongoing environmental crisis, which has global as well as local implications. International buyers of Brazil's agricultural commodities have raised concerns about products that are contaminated by deforestation (i.e., deforestation occurred during the process of producing the product) (text S12). European Union (EU) criticism of the Brazilian government bolsters demands to boycott Brazilian products and to withhold ratification of the trade agreement reached in 2019 between the EU and Mercosur, the South American trade bloc. Among the concerns is that increasing greenhouse gas (GHG) emissions from deforestation and forest fires in Brazil could cancel out EU climate change mitigation efforts. The Brazilian government and agribusiness contend that national laws ensure high conservation standards, and hence trading bans should not include legally authorized deforestation (1). Here, we address the interlinkage between illegal deforestation in the Amazon and Cerrado—the largest Brazilian biomes with the highest rates of deforestation—and EU imports of Brazil's soy and beef, the country's major agricultural commodities (table S9). Although most of Brazil's agricultural output is deforestation-free, we find that 2% of properties in the Amazon and Cerrado are responsible for 62% of all potentially illegal deforestation and that roughly 20% of soy exports and at least 17% of beef exports from both biomes to the EU may be contaminated with illegal deforestation ...

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https://science.sciencemag.org/content/369/6501/246

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Open AGRIfood passe en mode AGIRfood

Open AGRIfood passe en mode AGIRfood | MED-Amin network | Scoop.it
Le Forum Open Agrifood 2020, le forum des solutions pour la filière 4 et 5 novembre 2020   NOTRE CONSTAT […]
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Podcast 100% agricole : le quart d'heure agricole par Terre-net et Web-agri

Podcast 100% agricole : le quart d'heure agricole par Terre-net et Web-agri | MED-Amin network | Scoop.it
Les betteraves bio résistent-elles vraiment mieux aux pucerons que les betteraves conventionnelles, comme l'affirme l'écologiste Yannick Jadot ? À quelle date commence officiellement l'automne ? Où en est-on de l'objectif de zéro artificialisation des terres agricoles ? Pour le savoir, mais aussi pour comprendre en quoi les agriculteurs ne sont que des « soldats » embarqués dans une bataille agricole planétaire, écoutez sans plus tarder le quatrième épisode du quart d’heure agricole, le podcast d’infos pro spécialement fait pour vous, agriculteurs !
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France: Les impacts de la pandémie sur la logistique responsable - Végétable

France: Les impacts de la pandémie sur la logistique responsable - Végétable | MED-Amin network | Scoop.it

Réalisée quelques jours après le déconfinement, une enquête a permis de tirer quelques enseignements de la crise. À travers le prisme d’une logistique responsable, trois axes distinctifs ont été dégagés juste après le confinement, par l’enquête annuelle de CPV Associés, cabinet d’études dédié à la supply chain, et du club Déméter* : la résilience des organisations pendant le confinement, les nouvelles pratiques émergentes et la transition des modèles.


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Webinar on "Improving the functioning of EU agri-food supply chains to the benefit of small-scale producers" November 4, 2020 Time: 16.00-17.30 (EAAE)

Webinar on "Improving the functioning of EU agri-food supply chains to the benefit of small-scale producers" November 4, 2020 Time: 16.00-17.30 (EAAE) | MED-Amin network | Scoop.it

The 4th EAAE Webinar of a series of webinars on topical issues in our profession. The maximum number of participants for the Webinar is 150. Registration is mandatory.
Here you can register.

 

Small-scale farms make up the majority of productive entities in EU agriculture. Likewise, the EU food and drink industry is dominated by small- and medium-sized enterprises (SMEs). In recent years, concerns have risen about their socio-economic sustainability and market power in the food chain. Several EU policy initiatives have emerged (e.g., food quality schemes and innovation partnerships), to strengthen the position of small-scale producers in the food supply chain, tackle unfair trading practices and better support the marketability of their products. To date, limited systematic evidence is available about the impact of these EU policies on involved actors and the supply chain conditions that support the desired outcomes ...

CIHEAM Newss insight:

https://www.wecr.wur.nl/EAAEUploads/Other/EAAEledenWebinar4.pdf

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Publication: "High-Value Compounds in Fruit, Vegetable and Cereal Byproducts: An Overview of Potential Sustainable Reuse and Exploitation"

Publication: "High-Value Compounds in Fruit, Vegetable and Cereal Byproducts: An Overview of Potential Sustainable Reuse and Exploitation" | MED-Amin network | Scoop.it
Food waste (FW) represents a global and ever-growing issue that is attracting more attention due to its environmental, ethical, social and economic implications. Although a valuable quantity of bioactive components is still present in the residuals, nowadays most FW is destined for animal feeding, landfill disposal, composting and incineration. Aiming to valorize and recycle food byproducts, the development of novel and sustainable strategies to reduce the annual food loss appears an urgent need. In particular, plant byproducts are a plentiful source of high-value compounds that may be exploited as natural antioxidants, preservatives and supplements in the food industry, pharmaceuticals and cosmetics. In this review, a comprehensive overview of the main bioactive compounds in fruit, vegetable and cereal byproducts is provided. Additionally, the natural and suitable application of tailored enzymatic treatments and fermentation to recover high-value compounds from plant byproducts is discussed. Based on these promising strategies, a future expansion of green biotechnologies to revalorize the high quantity of byproducts is highly encouraging to reduce the food waste/losses and promote benefits on human health.
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Food waste management during the COVID-19 outbreak: a holistic climate, economic and nutritional approach

The COVID lockdown has affected food purchases and eating habits. In this regard, this short communication assesses the nutritional and environmental impacts of these changes during the COVID lockdown in Spain, by applying Life Cycle Assessment and an energy- and nutrient-corrected functional unit. Three environmental impacts were studied (Global Warming Potential, Blue Water Footprint and Land Use) and a total of seven weekly diet scenarios were designed: two pre-COVID diets for March and April in 2019 (MAR19, APR19), one COVID diet (COVID) and two alternative diets, one based on the National Dietary Guidelines (NDG) and another one on the Planetary Health Diet (PHD). Results show that the COVID diet had larger energy intake and lower nutritional quality, as well as higher environmental impacts (between 30 and 36%) than the pre-COVID eating patterns. Further research is needed to account for food affordability within this assessment, as well as to analyze how eating patterns will evolve after the COVID lockdown. Finally, the definition of short guidelines for sustainable food behaviors for future possible lockdowns is suggested, as well as the introduction of sustainable indicators within NDGs.

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https://www.researchgate.net/deref/http%3A%2F%2Fdx.doi.org%2F10.1016%2Fj.scitotenv.2020.141410

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Algérie : Production d’un million de quintaux de céréales et du pois chiche!

Algérie : Production d’un million de quintaux de céréales et du pois chiche! | MED-Amin network | Scoop.it

Production d’un million de quintaux de céréales.

Les services agricoles de la wilaya de Aïn Témouchent ont enregistré lors de la saison agricole 2019-2020 une production de 65 620 q de pois chiche, dont 3384 q seulement ont été collectés au niveau des deux coopératives des céréales et des légumes secs de Aïn Témouchent et de Hammam Bou-Hadjar, et ce, sur une superficie récoltée de 6758 ha. Quant à la production céréalière enregistrée lors de la campagne moissons-battages 2019-2020, celle-ci a atteint 1 126 150 q, alors que la production collectée s’est limitée à 502 770 q, nous apprendra le même responsable, sur une superficie emblavée estimée à 116 500 ha contre une superficie récoltée ayant atteint 97 222 ha. Il y a eu une évolution en termes de production céréalière par rapport à la campagne précédente, où la production récoltée a été estimée à 495 299 q. La production céréalière est donc répartie à travers quatre espèces de céréales, dont 465 486 q de blé dur récoltés sur une production estimée à 648 600 q, une quantité de 32 815 q de blé tendre sur une production estimée à 540 050 q, 4469 q d’orge sur une production de 411 300 et enfin une production de 212 200 q, soit une production globale ayant dépassé le million de quintaux de céréales. 

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Plan d'urgence demandé par AGPM, AGPB, FOP, CGB

Plan d'urgence demandé par AGPM, AGPB, FOP, CGB | MED-Amin network | Scoop.it
Les producteurs de blé, maïs, betteraves et colza, affiliés à la FNSEA, demandent jeudi un « sursaut » du gouvernement pour les soutenir devant la baisse des récoltes et leur « situation économique catastrophique ».
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Bulletin Crop Progress - Aug. 2020

Bulletin Crop Progress - Aug. 2020 | MED-Amin network | Scoop.it

This Bulletin presents the progress of harvests and planting in the MED-Amin countries based on data collected from the network’s focal points and from various sources as appropriate (press releases from the Ministries of Agriculture or their Grain Offices, international organizations mentioned hereafter, private consulting companies or press articles).
For each monitored crop (wheat, barley, maize and rice), this information is preceded by a report of the world market and harvest outlook of the main producing countries. Published with a certain delay, the figures are based on information provided by monitoring and analysis organizations, mainly the ...

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Project Paper -  The impact of COVID-19 on Tunisia’s economy, agri-food system, and households- IFPRI

Project Paper -  The impact of COVID-19 on Tunisia’s economy, agri-food system, and households- IFPRI | MED-Amin network | Scoop.it

The COVID-19 crisis is expected to lead to a 46.4 percent decline in Tunisia’s GDP during the 2nd quarter of 2020 (April to June). The industrial sector will be hit hardest, with output falling by 52.7 percent, followed closely by services (-49.0 percent) and agriculture (-16.2 percent). These high losses are a result of the complete lockdown imposed in the country to contain the pandemic. Higher-income urban households will see the largest income losses, although lower-income urban households also will experience significant reductions in their income. As a policy response, social transfers towards poorer households will reduce the adverse welfare impact of these drops in household income. Government policies to support struggling businesses will allow economic activities to revive more rapidly when the lockdown loosens. Consequently, comprehensive planning by the Government of Tunisia to re-open the economy will be critical to reduce the pandemic’s adverse impact on the country’s economy in the longer-term, reducing losses of employment and income, especially in manufacturing and retail.

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Espagne : Le Covid-19 pourrait donner un nouvel élan au secteur du bio

Espagne : Le Covid-19 pourrait donner un nouvel élan au secteur du bio | MED-Amin network | Scoop.it
Des études montrent que la crise du Covid-19 a incité les consommateurs européens à se tourner vers des produits alimentaires de meilleure qualité, notamment biologiques. Les agriculteurs espagnols sont bien placés pour répondre à cette demande.
DocBiodiv's curator insight, September 23, 6:45 AM

Lire aussi concernant la France : "[Effet post-Covid] Les Français reviennent vers une alimentation bio et locale" le 8/07/2020

https://www.novethic.fr/actualite/social/consommation/isr-rse/effet-post-covid-le-retour-a-une-alimentation-bio-et-locale-148756.html

 

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Algérie: Prévisions d’emblavement de 215 000 hectares

Algérie: Prévisions d’emblavement de 215 000 hectares | MED-Amin network | Scoop.it
Prévisions d’emblavement de 215 000 hectares - Découvrez gratuitement tous les articles, les vidéos et les infographies sur liberte-algerie.com...
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Conférence sur les Horaires de travail « atypiques » et les comportements alimentaires : quels impacts ? quels leviers d’actions ?

Date : 14 octobre 2020 Heure : 9h30 - 12h, Paris.

44% : c’est le pourcentage de salariés en France dits en horaires « atypiques » au moins une fois par mois, soit 10,4 millions de personnes concernées (Enquête emploi INSEE, 2017). On entend par horaires « atypiques » le travail effectué le soir, la nuit ou le week-end, par opposition aux horaires dits « standards », du lundi au vendredi en journée. Travailler en horaires « atypiques » peut présenter de nombreux risques sanitaires du fait des perturbations du rythme biologique.

En 2016, le Fonds français pour l’alimentation et la santé a choisi de s’intéresser spécifiquement à l’impact du travail en horaires « atypiques » sur les comportements alimentaires. Pour cela, un appel à projets doté de 250 000€ a été lancé avec pour thématique : « Travail en horaires décalés : conséquences sur l’alimentation et la santé ». Les résultats des deux projets de recherche-action sélectionnés seront présentés ...

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France : Début de campagne atypique pour la commercialisation du blé français

France : Début de campagne atypique pour la commercialisation du blé français | MED-Amin network | Scoop.it
Commercialiser moins de grains, mais des grains de bonne qualité, dans un contexte pandémique qui bouscule les besoins de certains pays : tel est le défi de la France pour cette nouvelle campagne de commercialisation de ses blés. Une campagne qui s'annonce atypique et incertaine, avec un potentiel de débouchés inédit vers la Chine, et une concurrence russe vers l'Algérie, le premier client de la France.
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Maroc: La sécheresse et le COVID-19 fragilisent l’agriculture

Maroc: La sécheresse et le COVID-19 fragilisent l’agriculture | MED-Amin network | Scoop.it

La récolte céréalière est arrêtée à 32 millions de quintaux.

Avec un tel niveau de récolte, la filière céréalière est entrée dans une crise sans précédent. La sécheresse, couplée à la crise du Covid-19, ont mis à rude épreuve les agriculteurs marocains qui affrontent désormais un avenir incertain.


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L'appel Green Deal du programme Horizon 2020 est publié. Préparez-vous!

L'appel  Green Deal du programme Horizon 2020 est publié. Préparez-vous! | MED-Amin network | Scoop.it
La C.E. a publié l'appel à projets Horizon 2020 Green Deal, doté d'un budget de 983 millions €. Cet appel comprend 20 thématiques. La date limite de soumission des projets est fixée au 26 janvier 2021. Le Green Deal européen ouvre la voie à une transformation profonde de nos économies et de nos sociétés.
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Algeria: Spatiotemporal analysis of rainfed cereal yields across the eastern high plateaus of Algeria: an exploratory investigation of the effects of weather factors (publication)

Algeria: Spatiotemporal analysis of rainfed cereal yields across the eastern high plateaus of Algeria: an exploratory investigation of the effects of weather factors (publication) | MED-Amin network | Scoop.it
In this study, the climatic determinants of cereal yield differentials in the eastern high plateaus of Algeria were explored and analyzed. Using panel data for five regions from the period 2000–2016, we analyzed the relationships between crop yield and two climatic variables (temperature and precipitation) for three major Algerian rainfed cereals: durum wheat, common wheat, and barley. The Mann–Kendall test was applied to assess the significance and magnitude of yield trends, and pooled OLS regression was employed to analyze the determinants of the variability in cereal yields. Results showed that the rainfed cereal yields in this zone are highly variable; that the minimum temperature and average annual precipitation strongly influence cereal yield differentials, with an observed cumulative (lagged) effect; and that the maximum temperature has no direct (or lagged) effect (i.e., its effect on the yield is not statistically significant). The findings of this study also suggest that, despite significant regional differences in semiarid environments, advances in the production technology used in cereal farming have had consistent effects on the yield stability—increasing yields of common wheat but barely influencing yields of durum wheat and barley. These are important findings for the rainfed cereal sector of Algerian dryland agriculture, as they permit a better understanding of the impacts of climate change on Algerian agriculture.
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https://link.springer.com/article/10.1007/s41207-020-00191-x

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Food Loss Analysis E-learning course | Community of Practice on food loss reduction (CoP) | Food and Agriculture Organization of the United Nations | Food Loss Reduction CoP | Food and Agriculture ...

Food Loss Analysis E-learning course | Community of Practice on food loss reduction (CoP) | Food and Agriculture Organization of the United Nations | Food Loss Reduction CoP | Food and Agriculture ... | MED-Amin network | Scoop.it
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Introduces Interactive Wheat Export Supply System Map

Introduces Interactive Wheat Export Supply System Map | MED-Amin network | Scoop.it
U.S. Wheat Associates (USW) has introduced the first digital map of the U.S. wheat production and supply system as a visual planning tool for its overseas representatives and their customers. The “USW Wheat Export Supply System” map is posted here on the USW website and was built in cooperation with Heartland GIS using funds from […]
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En Tunisie, l’agriculture fait sa révolution numérique

En Tunisie, l’agriculture fait sa révolution numérique | MED-Amin network | Scoop.it
Capteurs installés dans les conduits d’irrigation et dans le sol, colliers émetteurs au cou des vaches… Le monde agricole tunisien est en pleine mutation.
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FAO : stagnation des indicateurs de l’alimentation et de l’agriculture

FAO : stagnation des indicateurs de l’alimentation et de l’agriculture | MED-Amin network | Scoop.it
La FAO exprime son inquiétude quant aux indicateurs de l'alimentation et de l'agriculture dans le monde dans son dernier rapport.
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