sustainable architecture
173.5K views | +8 today
Follow
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

MVRDV's Reflective 'Wunderkammer' in Rotterdam is Given the Green Light

MVRDV's Reflective 'Wunderkammer' in Rotterdam is Given the Green Light | sustainable architecture | Scoop.it

Rotterdam will soon have a new cabinet of curiosities to add to its collection of architectural icons.

For many years the city's Museum Boijmans van Beuningen, originally established in 1849, has required a safer space to house its world-class collection of painting, sculpture and prints. Last week the Municipality of Rotterdam voted in favor of the building’s construction and, with zoning approved, "the world’s first fully accessible art storage facility" is now slated to open its doors in 2018.

The building’s design, architect MVRDV claims, is in harmony with the arrangement of the existing public space. In their words, it is "a compact round volume with a small footprint [...] in order to spare the park." Its reflective glass façade, seen by many critics as the most overpowering and technically dubious aspect of the building's appearance will, in the designers' minds, actually "make the building less visible."

more...
Gunthercito's curator insight, April 29, 2016 11:16 AM
#Dutch are always one step ahead.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

21st Century Roof for Molinete Roman Ruins - eVolo

21st Century Roof for Molinete Roman Ruins - eVolo | sustainable architecture | Scoop.it

The building is essentially a cover protecting the remains of a Roman assembly (thermal baths, forum and domus) in the archaeological site of Molinete Park in Cartagena, Spain.
This cover is certainly another piece in the urban area of Cartagena whose main architectural challenge is to reconcile very different architectures, from the roman times, passing through baroque to contemporary architectures, making them vibrate together in the neighborhood. It is a transition element, between very different city conditions, in size and structure, from the dense city centre to the slope park.
The primary goal of the project is to respect the existing remains, using a long-span structure, which requires the least amount of support for lifting the cover. The intervention unifies all the remains in a single space, allowing a continuous perception of the whole site. The cover also generates a new urban facade in the partition wall.
The project also pursues a sense of lightness and is conceived as an element that allows light. The inner layer is built with a modular system of corrugated multiwall translucent polycarbonate sheets. The outer layer, constructed with perforated steel plates, qualifies the incidence of light and gives a uniform exterior appearance.
Besides to the steel structure, the project proposes an elevated walkway parallel to the street. It is a very light structure hanging from the steel beams. Conceived as a glass box, with a faceted, partially visible geometry, it builds the street façade and allows a view of the ruins from three meters height. It is also accessible for disabled visitors. This high path permits an overall vision of the roman remains.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Development: South Chase housing by Alison Brooks Architects

Sustainable Development: South Chase housing by Alison Brooks Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Suburban housing development in Essex by Alison Brooks Architects that reinterprets the local rural architecture of wood and sloping roofs..


London firm Alison Brooks Architects used dark-stained timber and sloping rooftops for this suburban housing development.

Describing the goals of the development, Alison Brooks says she wanted to create "a completely new and more sustainable suburban housing typology where open-plan flexible houses are integrated with outdoor spaces to increase the sense of space and light".


The architect also emphasised the importance of creating "dedicated working spaces" in each house, adapting to the growing number of people who work from home and "helping to create an economically active suburb". In line with this, each house comes with an accessible loft that can be converted into an office and the larger houses also include a ground-floor study that doubles up as a spare bedroom...

more...