retail and design
9.0K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Lola Ripollés from sustainable architecture
Scoop.it!

The Mont-Laurier Theatre by FABG Combines Local Forestry and New Technologies

The Mont-Laurier Theatre by FABG Combines Local Forestry and New Technologies | retail and design | Scoop.it

Located in the Laurentian Mountains on the southern embankment of the Lievre River in Canada,  the Mont-Laurier Theatre is a multi-purpose venue – theatre, convention centre and concert hall that emphasizes the importance of timber in the region. FABG based the design on an architectural proposition of a structural grid of cross-laminated wood beams that support the roof and create a canopy over the main entrance.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Lola Ripollés from sustainable architecture
Scoop.it!

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada

Efficient, Contextual and Connected to the Environment: the T House in Quebec, Canada | retail and design | Scoop.it

Taking cues from its bucolic environment, this architecture is defined and modulated by the natural views, sunlight and the topography of the site.

T House was designed with state of the art technical specifications and a geothermal system for energy resources in a rural setting. Fenestration was applied as a function of climate and orientation to ensure the comfort of each space in winter and summer, and operable windows provide cross ventilation.

To the north, the house has few openings. To the south, the roof of the central space projects out over the patio just enough to protect the lobby from overheating in the summer while allowing winter rays to penetrate and bring solar gain. Concrete and natural stone flooring, cool in the summer; since they are exposed to direct sunlight and equipped with a hydronic heating system, they provide ideal comfort during the cold seasons as well...


Via Lauren Moss
Lola Ripollés's insight:

Dos volúmenes conectados por un espacio charnela de transiciión. En un paisaje canadiense y con materiales que complementan el entorno. 

The first volume, 2 –storey and roughly cubic in shape is clad with wood siding. The second, a single-storey 24m long rectangle, embedded in the ground at one end and cantilevered over the hill at the other end is wrapped in composite cement panels. The center of the composition is an empty space of transition between these two volumes: transparently opening onto a spectacular panorama of Appalachian mountain ridges with Mount Sutton peaking on the horizon.

more...
No comment yet.