PROYECTO ESPACIOS
2.2K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The site is situated on a bed of rock along the edge of Stockholm’s largest archipelago, and the architecture commands views in all directions, to the water ahead and a thicket of greenery behind. A parallelogram in plan, the home angles towards the coast, with a long west facade that drinks in panoramic vistas of the Baltic.
Glass volumes are staggered in a zigzag formation and inset from the lip of the house footprint, creating a deep, shaded patio. Despite its gun-metal color associated with steel, the structure is entirely of wood, from the exterior frame down to the furniture inside. The simple form and the exquisite details all around come together in a rich, nuanced design that more than fulfills the promise of the site...
Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The goal for this project was to provide a direct relationship with the dramatic archipelago landscape and to create a simple platform which would offer several diverse readings of the relationship between space and nature. Conceived as a light-weight construction in wood and glass and located in Stockholm’s outer archipelago, this summer house was built within the specific conditions prevailing on the island.

Without any car access, all materials had to be brought by boat from the mainland. Wood was chosen throughout the design in order to provide simplicity of construction and to minimize difficulties with heavy transportation.

The horizontal character of the black-stained exterior relates to the verticality of the island’s tall pines, and mirrored views of the Baltic Sea. The geometry of the plan is generated by the specifics of the site; the house sits on a flat surface between two rocky outcrops, and is oriented simultaneously towards the sun in south and towards sea views in the west. With smaller rooms placed behind, the three large social areas of the house open up to the terrace and provide an open platform, criss-crossed by sliding glass...

 

Visit the article link for more images, as well as additional details on the sustainable strategies incorporated into the design and construction of this modern home...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.