PROYECTO ESPACIOS
2.2K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Aroeira House III in Portugal: Designed with the Elements in Mind

Aroeira House III in Portugal: Designed with the Elements in Mind | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

ColectivArquitectura designed the U-shaped Aroeira III House in Herdade da Aroeira – Alamada, Portugal to work with the elements of the land it’s built on, maximizing sun exposure. With a natural slope and nearby homes, they went with a horizontal design that was split into two levels, one being partially buried underground.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Partly Hidden Beach House with Unobstructed Sea Views in Norway

Partly Hidden Beach House with Unobstructed Sea Views in Norway | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
Split House is a peculiar beach house partly hidden under ground. The house's two levels are made of natural materials. Each level enables lovely sea views.

The Oslo-based architectural studio JVA designed a beach house that folds into the landscape. Located near the sea, the residence is partly hidden under ground, allowing unobstructed sea views for the neighbours. Capturing the best panoramic views, the house offers a unique living experience.

The roof is covered with grass and can be also used as a terrace whilst large expanses of glass enable panoramic views to relax and inspire. The interior feels light and airy, opening up to the landscape, with transparency playing a key role in this project, providing an incredibly warm and bright environment.


Via Lauren Moss
more...
Betty Fitzgerald's curator insight, April 15, 2014 11:41 AM

I love the uncluttered approach to this beach house. And the sleek contemporary siding combined with the natural curving cobbled walk is perfect. Can I live here!?

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Maximizing Views with Minimal Environmental Impact: House Ufogel in Austria

Maximizing Views with Minimal Environmental Impact: House Ufogel in Austria | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

This Austrian house Ufogel is a functional home set on a hillside overlooking some of the best mountain views in the area, blending the comforts of a traditional house with the futurism of contemporary design. It is set on stilts to maximize spectacular views while minimizing the environmental impact of its construction. Windows, both small and large, provide light to every part of the building without sacrificing personal privacy, a consideration that’s often missed in the design of compact houses. The interior of the house is fairly minimal in style, dominated by a single wood finish and accented by clever little details in each room.


Via Lauren Moss
more...
I.B.G.-'s curator insight, January 7, 2014 2:42 AM

 ejemplo de eficiencia, funcionalidad y diseño ...

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Oakpass Residence by Heusch Architects

Oakpass Residence by Heusch Architects | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Oakpass Residence in Beverly Hillls resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground on 10 narrow columns. The structure was elevated to not only circumvent the stringent  setback requirements, but to minimize the impact of development on the beautiful natural site, heavily wooded with oak trees.

This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created a space underneath the house- part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.

The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.


View more images of this minimalist, passive and site-responsive home at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rural Sustainability: Off the Grid Home in Ontario

Rural Sustainability: Off the Grid Home in Ontario | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
For this rural Ontario home, building sustainably was less about high-tech gizmos than learning to truly love the land.

The 925-sq-foot house blends into the landscape with a steel shed roof and siding; it looks like a high-design little brother to the barns on the surrounding farms, and its energy footprint is equally subtle: Designer Lisa Moffitt built it with an array of sustainable features that take the simple home off-grid...


Read about these features and learn more about this contemporary green project at dwell.com.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Brazilian architecture bringing the outdoors in...

Brazilian architecture bringing the outdoors in... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The owners of this stunning Brazilian abode had as their top design priority the incorporation of a covered outdoor living area.

StudioMK27 architects served their request up in spades, designing the house with a large L-shaped space encompassing the living room, tv room and and an extension of the kitchen, all opening out onto the garden and pool. Sliding doors are cleverly concealed in the walls, giving a sense of complete immersion into the tropical gardens and pool area and enabling the owners to enjoy the fantastic São Paulo climate...


Via Lauren Moss
more...
Punch Digital 's curator insight, June 23, 2015 9:48 PM

This Sao Paulo build serves as an inspiration into how far housing designs have come and where they are going. The way in which design focuses on the outdoor and immersing the living rooms onto the outdoor area. 


For a custom home design on your Melbourne property is important that you take inspirations from designs being produced worldwide.


Seeing custom designs like this is what drives our team at Luxury Living Homes to create and deliver on your dream home ideas.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Brazilian architecture bringing the outdoors in...

Brazilian architecture bringing the outdoors in... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it
The owners of this stunning Brazilian abode had as their top design priority the incorporation of a covered outdoor living area.

StudioMK27 architects served their request up in spades, designing the house with a large L-shaped space encompassing the living room, tv room and and an extension of the kitchen, all opening out onto the garden and pool. Sliding doors are cleverly concealed in the walls, giving a sense of complete immersion into the tropical gardens and pool area and enabling the owners to enjoy the fantastic São Paulo climate...


Via Lauren Moss
more...
Punch Digital 's curator insight, June 23, 2015 9:48 PM

This Sao Paulo build serves as an inspiration into how far housing designs have come and where they are going. The way in which design focuses on the outdoor and immersing the living rooms onto the outdoor area. 


For a custom home design on your Melbourne property is important that you take inspirations from designs being produced worldwide.


Seeing custom designs like this is what drives our team at Luxury Living Homes to create and deliver on your dream home ideas.

Rescooped by Proyecto Espacios from innovative design
Scoop.it!

11 Amazingly Creative Shipping Container Homes

11 Amazingly Creative Shipping Container Homes | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Around the world, people are considering alternative and environmentally efficient ways to live. One way is to utilize materials that don’t serve their original purpose any longer. Retired shipping containers are a prime example of one material that aspiring homeowners can purchase for a reasonable price and convert into a hip home.

More at the link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

10 Climate-Sensitive Contemporary Homes That Beat Seattle's Rainy Season

10 Climate-Sensitive Contemporary Homes That Beat Seattle's Rainy Season | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

On average, Seattle experiences 150 days of rain and 201 cloudy days per year, even though other cities like New York, Boston, and D.C. average more overall rainfall each year.

Indeed, the city's Pacific Northwestern climate has influenced nearly all aspects of Seattle's culture—including its robust architectural heritage. While many historic structures in Seattle derive from the Queen Anne style (including an entire neighborhood named after it), more recently the city has evolved into a hub for high-performing sustainable architecture that takes its climate into special consideration...


Via Lauren Moss
more...
ParadigmGallery's comment, January 12, 2014 3:03 PM
some pretty sweet homes in this post!
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

'Coodo' Mobile Living: A Modular Structure That Adapts To Its Natural Surroundings

'Coodo' Mobile Living: A Modular Structure That Adapts To Its Natural Surroundings | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The coodo opens a whole new way into nature, called Mobile Living. Smaller and less costly than a traditional house, the structure consists of less material, requires less land and can be situated in places that normally would not be buildable.


A coodo's fundament consists of a standardized frame construction upon which individual surfaces, colors, appliances, furniture and decoration can be applied. These personal design choices can be changed by the next owner because the coodo is designed as a modular system.


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, November 22, 2013 2:05 AM
The coodo opens a whole new way into nature. We call it Mobile Living.
First off, the coodo is smaller than a house and hence cheaper because it consists of less material, needs less land and can be situated in places that normally would not be buildable property.
Sílvia Dias's curator insight, November 22, 2013 9:40 AM

cool!

Susan Schuler Blake's curator insight, November 22, 2013 4:27 PM

Pra toró de miolo...

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rugged, Sustainable Architecture at Shoal Bay, New Zealand

Rugged, Sustainable Architecture at Shoal Bay, New Zealand | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The owners of this small weekender in Shoal Bay New Zealand wanted a getaway that was rugged, rural in character and felt unpretentious. Architect Gerald Parsonson responded with the design of a beautiful cedar clad bach in the form of two offset pavilions.


Architects Statement:

"Shoal Bay is a remote settlement on the rugged east coast of southern Hawkes Bay. The building is designed to be part of the rural setting, raised off the ground and sitting beside the original woolshed, which has served the bay since the early 1900's. The bach is rugged yet welcoming and offers unpretentious shelter, it is the type of place where you kick off your shoes and don't need to worry about walking sand through the house.
The bach is formed of two slightly off-set pavilions, one housing the bedrooms and the other the main living space. Decks are located at each end of the living pavilion allowing the sun to be followed throughout the day. Sliding screens at the north-west end provide adjustable shelter for the different wind conditions, offer privacy from neighbouring campers and act as walls for outside sleeping."


The sustainable, passive design features an interior spatial arrangement oriented for solar gain, shaded in the summer by the sliding shutters, which also provide shelter from the prevailing northwest winds. Also increasing the efficiency are high levels of insulation, along with solar panels that sit between the two pavilions...


Visit the link to view more images of this contemporary passive design that responds to its site and rural context...


Via Lauren Moss
more...
Mark Warren's curator insight, December 16, 2012 10:28 AM

The owners of this small weekender in Shoal Bay New Zealand wanted a getaway that was rugged, rural in character and felt unpretentious. Architect Gerald Parsonson responded with the design of a beautiful cedar clad bach in the form of two offset pavilions.

Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Two Sustainable Homes in Luque: In harmony with the environment...

Two Sustainable Homes in Luque: In harmony with the environment... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

In this project, the realization of a living space that suits the topography, the vegetation, and the tropical climate required the knowledge gained from the study of vernacular architecture. The “Culata Jovai” or “House of Confronted Rooms” is a bioclimatic solution to incorporating traditional ways of living harmoniously with the environment in Paraguay. It constitutes a base typology for a reinterpretation of the vernacular, according to new functional programs, needs of symbolic representation and new technologies, framed in a sustainable project.

With the inclusion of green roof, the original space of vegetation displaced by the construction was recovered, also reducing the heat gain due to the thermal inertia of the underground spaces, therefore reducing greatly the conventional energy consumption of homes.


View more images of this unique sustainable home at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Proyecto Espacios from sustainable architecture
Scoop.it!

Rammed Earth House by Feldman Architecture

Rammed Earth House by Feldman Architecture | PROYECTO ESPACIOS | Scoop.it

Located in rolling hillsides of Carmel, California, the Caterpillar House is a 2-bedroom, 2.5-bathroom dwelling that implements sustainable features and strategies for minimal development impact.


Feldman Architecture gave the client a home that connects seamlessly with the outdoors, in the form of a modern ranch with strong horizontal lines.

The house is quite literally made from the ground it sits on, with repurposed dirt from the site being used in the building of the walls. The “rammed earth walls” help keep the temperature steady because they act as a thermal mass. The house also utilizes natural ventilation to keep it cool in the summer and warm in the winter.

The roof integrates photovoltaic panels that produce all the required energy, and have been carefully integrated into the design...


View more imagery of the first LEED Platinum Custom Home on the California Central Coast and read the project description at Feldman Architecture.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.