Yan's Earth
1.3K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | Yan's Earth | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter

Responding to the Landscape: Archipelago House by Tham & Videgård Arkitekter | Yan's Earth | Scoop.it

The goal for this project was to provide a direct relationship with the dramatic archipelago landscape and to create a simple platform which would offer several diverse readings of the relationship between space and nature. Conceived as a light-weight construction in wood and glass and located in Stockholm’s outer archipelago, this summer house was built within the specific conditions prevailing on the island.

Without any car access, all materials had to be brought by boat from the mainland. Wood was chosen throughout the design in order to provide simplicity of construction and to minimize difficulties with heavy transportation.

The horizontal character of the black-stained exterior relates to the verticality of the island’s tall pines, and mirrored views of the Baltic Sea. The geometry of the plan is generated by the specifics of the site; the house sits on a flat surface between two rocky outcrops, and is oriented simultaneously towards the sun in south and towards sea views in the west. With smaller rooms placed behind, the three large social areas of the house open up to the terrace and provide an open platform, criss-crossed by sliding glass...

 

Visit the article link for more images, as well as additional details on the sustainable strategies incorporated into the design and construction of this modern home...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.