Yan's Earth
1.3K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development | Yan's Earth | Scoop.it

Rotterdam’s Floating Pavilion by Deltasync and PublicDomain Architects is the first pilot project for a sustainable floating district.


In an effort to address the challenges of climate change and sea level rise, the City of Rotterdam has started to build some intriguing floating structures. The first pilot project is a catalyst for climate change-proof architecture called the Floating Pavilion that consists of three connected hemispheres that look like bubbles anchored within the Dutch city’s old harbor.

An initiative of Rotterdam Climate Proof (part of the Rotterdam Climate Initiative), the mixed-use pavilion was designed by Deltasync and Public Domain Architects, and it sets an unprecedented example for innovative, sustainable and climate-proof architecture.


Via Lauren Moss
more...
bancoideas's curator insight, January 3, 2013 1:34 PM

Que no se diga que no se puede

François Lanthier's curator insight, January 3, 2013 4:16 PM

Quel projet créatif!

ElenaArcausdeLabadie's comment, January 9, 2013 7:16 PM
Impresionante proyecto, qué tecnología constructiva!
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape

Hotel Elqui Domos, Chile: Sitting lightly within the desert landscape | Yan's Earth | Scoop.it

Bordering the Atacama Desert in Chile’s Andes Mountains, Valle de Elqui boasts an abundance of natural assets including a stable, hot climate favorable for wine growing and postcard-clear skies, coupled with high natural magnetism for some of the best star gazing in the Southern Hemisphere.

Resting in the heart of the valley, Hotel Elqui Domos provides a unique eco-tourism accommodation experience through its spatial composition and relationship to place. The original complex was designed by architects Rodrigo Duque Motta as a series of seven geodesic dome tents.

Recently, the hotel has added four wooden cabanas, each intended as a private observatory and space for introspection. Perching very lightly on the landscape, the cabins negotiate the views of the valley and mountain from opposing sides. Their stilt-like foundations are sympathetic to the surrounding vegetation and topographical variations in the land, and the upper roof decks accentuate their privileged position within the site’s geography...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | Yan's Earth | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by Ian Lin from sustainable architecture
Scoop.it!

Stripe House: A beautiful, efficient live/work townhouse in the Netherlands

Stripe House: A beautiful, efficient live/work townhouse in the Netherlands | Yan's Earth | Scoop.it

The Stripe House is an energy efficient and naturally daylit home in Leiden, The Netherlands and was designed by local firm, GAAGA. Encased in a handmade plaster facade and brightly daylit from a host of windows, the compact home doubles as an office and is very energy efficient by design.

 

Sited on a corner lot near a park, the home does its best to make the best of the compact plot. Three stories tall, the home creates space with vertical floor area, but still retains a small garden space from which to enjoy the exterior and the neighborhood, also providing a soft transition from public to private space as well as distance from the neighboring houses.

The ground floor is used as an office, while the first and second floors are for the family. The first floor living space has an open living/kitchen floor plan, and two bedrooms and a bath are located on the top floor. A void between the living space and the bedrooms creates a connection via operable shutters.

Large windows on the the three open sides of the home are oriented towards interesting views and fill the bright white interior with natural daylight. The exterior is very tactile with a beautiful handcrafted plaster facade created with linear molds.

Beyond daylighting, the Stripe house is also a very sustainable house that scores well in several energy performance and environmental index calculations and labels- making it an efficient and beautiful example of innovative green design.

 


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.