The Architecture of the City
91.5K views | +17 today
Follow
The Architecture of the City
a closer look at urbanism and architecture
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

[CHINA] Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape

[CHINA] Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape | The Architecture of the City | Scoop.it


MAD has unveiled plans for a towering village of apartment blocks beside the Huangshan Mountains in eastern China. 


Inspired by the topographical layers of the landscape, the buildings will have organically shaped floor plates and will emerge from amongst the treetops on a site beside the Taiping Lake.

 

The high-density village features low-rise residences that echo the contours of the surrounding topography and offer unequalled access to one of China’s  landscapes.

The site of verdant scenery and limestone cliffs have long inspired artists and offered sheltered spaces for contemplation and reflection, contributing to its UNESCO Heritage status. Composed in deference to the local topography, the village provides housing, a hotel and communal amenities organized in a linked configuration. As its form evokes the geology of the region, the village blurs the boundaries between the geometries of architecture and nature.

For residents, the apartments will be a quiet retreat –  all have spacious balconies which overlook the lake. Communal amenities and walking paths encourage residents to explore the landscape. Each floor is unique and accessed from shared social spaces, creating a seamless balance between private and public spaces. The same serene design sensibility of natural environment extends to the interiors, with the use of local materials and the incorporation of plants and greenery enhancing comfort and well-being, while simultaneously setting up a closer connection with local culture...


Via Lauren Moss
more...
François Lanthier's comment, November 19, 2012 4:48 PM
Love it! Where do you find all thins great information?
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
From www.dezeen.com
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
Via Lauren Moss
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

L-House: sustainability + modern design in Burgenland, Austria

L-House: sustainability + modern design in Burgenland, Austria | The Architecture of the City | Scoop.it
Located on the outskirts of a small settlement in the South of Austria’s Burgenland region, L-House is surrounded by the brilliance of natural light.

This new home for a young family is harmoniously placed into the hilly landscape. The traditional and typical L-shaped floor plan of the region was developed further in an imaginative and thoughtful way advancing modern home, energy and living concepts. The client wished for a contemporary living experience that is blended into the surrounding landscape.

The result is a surprising habitat that reflects the way the family lives incorporating design quality, sustainability and functionality in everyday life. The L-House is an avant-garde architectural gem that merges the needs of it’s residents with the environment...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

Casa Luz by Paz Arquitectura

Casa Luz by Paz Arquitectura | The Architecture of the City | Scoop.it

With intent to emphasize the structural elements, and to seek to highlight the local construction methods and materials, design work was done using fine timber formwork in order to leave a permanent imprint on the exposed concrete.

The large windows explore the opportunities to open the space as much as possible, and using floor to ceiling windows allows the rooms to become a balcony. Existing vegetation is preserved so that when you open the windows you could have a visual relationship with the existing trees.

White was used for horizontal and vertical planes (slabs and walls) in order to cause the spread of natural light. Materials such as tempered glass, wood and exposed concrete used in its size, and natural shades create an architecture that is restrained and straightforward.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by association concert urbain from landscape architecture & sustainability
Scoop.it!

Lebbeus Woods (1940-2012): Building Landscapes

Lebbeus Woods (1940-2012): Building Landscapes | The Architecture of the City | Scoop.it

"A few architects have explored the possibilities of fusing buildings and landscapes [...] While such are not in themselves inherently ecological, this approach indicates a sensibility that could lead in that direction. At the very least, it manifests a different attitude toward architecture, one that plays down a heroic conquest of nature and looks for modes of coexistence with it. As in all cases of coexistence, neither presence is sacrificed at the expense of the other; rather, each impacts the other in creating—hopefully—a balance, even a new form of harmony." Lebbeus Woods (1940-2012)


Via Ignacio López Busón, landscape architecture &sustainability
more...
No comment yet.
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

Indoor/outdoor connectivity defines this modern home...

Indoor/outdoor connectivity defines this modern home... | The Architecture of the City | Scoop.it

Using building materials like steel, glass and metal cladding, Australian studio TT Architecture constructed a complex set of architectural details gathered under a simple name: Carey House. This modern family home was designed to include an extensive system of indoor-outdoor connectivity elements, admired by the owners and considered one of the best features of the house, as described by its inhabitants: “The flow of the internal spaces and visual connection between the inside and outside spaces is outstanding.”

This floating aspect is inherent in the cantilevered decks and bay windows and the substantial roof overhangs.” Materializing into a dream home, this joining of textures, surfaces and voids were intended to become a bespoke set of spaces cradling the owner’s lifestyle with extreme attention to details. Resulting in a perfectly adapted cluster of family rooms, the Carey House displays a necessary visual connection to the surrounding landscape...


Via Lauren Moss
more...
Latiesha Leonard's curator insight, March 26, 2015 11:44 PM

In five years i want to own my own home. Preferably to build my home would be wonderful, I have always wanted to build a home that fits in with the environment and had built using recycled items where possible.