The Architecture of the City
95.7K views | +6 today
Follow
The Architecture of the City
a closer look at urbanism and architecture
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Affordable Housing in Santa Monica: Pico Place by Brooks + Scarpa

Sustainable Affordable Housing in Santa Monica: Pico Place by Brooks + Scarpa | The Architecture of the City | Scoop.it

Pico Place is a 32-unit affordable apartment building consisting of 2 and 3-bedroom units, featuring an interior courtyard that provides a pedestrian connection with Pico Blvd.

 

Sustainability is an important component, with appropriate shading, natural light and ventilation, along with proper building orientation to induce buoyancy and natural breezes. A green roof is positioned to contribute to the pedestrian nature of the street.

The exterior consists of recycled cement board siding in different colors and textures, creating a contextual and varies façade. Drought tolerant/native landscaping provides a rich living environment and provide a transition from the busy commercial area immediately to the west, to the residential district to the south and east...


Via Lauren Moss
more...
Lola Ripollés's curator insight, September 11, 2013 4:51 PM

Perfectamente extrapolable a España.

Aditya Khanna's comment, September 12, 2013 3:31 AM
This looks amazing
Gabbie cbg's comment, September 13, 2013 12:59 AM
good looking.
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

Minimalism + Light: CURVED Courtyard House in Naruto, Japan

Minimalism + Light: CURVED Courtyard House in Naruto, Japan | The Architecture of the City | Scoop.it

A MINIMALIST house with a curved exterior that provides privacy, security, natural light and air circulation, and plenty of space for children to play.

 

Osaka-based architect Naoko Horibe was given a tall order when she set out to design this residence in Naruto-Shi, Tokushima, Japan. First, the property is located in an area that tends to flood during heavy rains. Second, the clients wanted their new home to provide security and privacy, while at the same time having enough space for their children. And last, but not least, they asked for the house to have good natural light and air circulation throughout.

To work around the potential flooding situation, the foundation and floor were built fairly high. The house itself is designed such that the rooms are built around a central courtyard. The rooms loop together and create a path for the kids to run around. 

The courtyard helps bring light into the interior, helping to achieve one of the clients’ requests. It also helps with air circulation.

 

View more photos at the article link.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.