The Architecture of the City
95.6K views | +1 today
Follow
The Architecture of the City
a closer look at urbanism and architecture
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

[Melbourne, Australia] RETRACTABLE Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne

[Melbourne, Australia] RETRACTABLE Roof House Kinetically Adapted to the Climate of Melbourne | The Architecture of the City | Scoop.it

As the name suggests, the Convertible Courtyards House, by Christopher Megowan Design, kinetically adapts to the notoriously variable climate found in Melbourne, Australia. This project added a kitchen, living area, dining area, bathroom, master bedroom, ensuite and two decks to a previously overlooked yet charming weatherboard cottage in the inner urban suburb of Prahran. Nestled on an intimate street, the existing house is one of a series of heritage protected cottages. In response to the north-facing block of land, a central courtyard was created between the weatherboard and modern extension in order to flood the open kitchen, living and dining area with natural light...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

The Village Centre at the National Arboretum, Canberra

The Village Centre at the National Arboretum, Canberra | The Architecture of the City | Scoop.it

Tonkin Zulaikha Greer collaborated with Taylor Cullity Lethlean to design The Village Centre for the National Arboretum in Canberra, Australia.


The architecture develops the long-standing tradition of significant garden buildings as transparent enclosures with dramatic internal volumes and sense of indoor-outdoor connection.

The exterior of the building is a sculptural form in the rolling topography of the site, contrasting low stone-clad wings with a high arching roof clad in weathered zinc, the form of which is inspired by the fronds of the adjoining forest of Chilean Wine Palms.

Internally, the innovative timber structure combines low environmental impact with a dramatic forest-like form, designed in a series of geometrical arcs.

The building incorporates a range of energy-saving measures, supporting the environmental value of the Arboretum as a whole, with a very low-energy envelope and structure.



Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by association concert urbain from sustainable architecture
Scoop.it!

[Surfer’s Paradise, Australia] A MIXED-USE Project Takes Cues from Australia's Landscape

[Surfer’s Paradise, Australia] A MIXED-USE Project Takes Cues from Australia's Landscape | The Architecture of the City | Scoop.it

Nestled between ocean and rain forest, the project establishes a new benchmark for ecological design within the natural environment. Earnest and timeless, the architecture is simultaneously powerful, yet comfortable; straightforward, yet innovative; casual, yet elegant; fundamental, yet refined. The resulting experience is sensual and sensitive, intentionally reduced to what is essential– through bold, elemental forms, sincere materiality/detailing, and the integration of Australia’s bountiful natural resources both physical and ethereal.

 

Location: Surfer’s Paradise, AustraliaArchitect: Oppenheim Architecture + Design, LLPProject name: Wharf RoadScope: 1,500,000 SF Mixed-use condominium and hotel. ArchitectureRenderings by: Luxigon
Via Lauren Moss
more...
Rakhi Rajani's curator insight, August 23, 2013 6:50 AM

Building architecture from surroundings...