Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "underground"
42.5K views | +7 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Materiality, Light + Thermal Control: House in Yamasaki by Tato Architects

Materiality, Light + Thermal Control: House in Yamasaki by Tato Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Located in a residential area in Hyogo Prefecture, the house was designed for a family with two children. “The residents requested that, as the area has short hours of sunlight in winter, they’d like to bring in as much light as possible,” said Yo Shimada of Tato Architects.

 

More from the architects:

I wanted to create light, stable indoor climate and came up with a plan of three sheds of house type arranged on a 1.8 m high foundation platform. The first floor was lowered by 760 mm below ground to optimize the heating system and regulate temperature, while preserving views to the surrounding mountains and sky for the entire residential neighborhood.

The bathroom shed and the sunroom shed provide lighting and ventilation for the lower floor and form an overhead courtyard. The sunroom collects heat in winter, and exhausts heat in summer through the five motor-operated windows.

Corrugated polycarbonate panels are used for outer walls of the three sheds to take in solar radiation, with moisture and water-absorbing sheets between the panels and structure.The inside of the walls are formed with a heat insulating layer, and the ceiling and walls of bathroom are further filled up with light transmitting thermal insulation material of reproduced PET bottles.

 

A house appearing as small as a peasant’s work shed of an innovative material as corrugated panels creates a new vernacular in this agricultural area. Read the article and view more photos of this very unique house that connects new and old within the rural landscape.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Lakeside Retreat | Peter Gluck and Partners

Lakeside Retreat | Peter Gluck and Partners | Top CAD Experts updates | Scoop.it
Architect Peter Gluck and his architect-led design build firm ARCS have created a sustainable family compound in the Adirondacks using concrete geometrical forms buried into the earth.

Conceptually and programmatically, the two buried buildings—a family house and a recreation building with an interior courtyard, amphitheater, gallery, and indoor pool—are essential pieces of a compound on a steeply sloped 21-acre site. The entire grouping, with two guest houses and abundant walking trails, and culminating in a 2,200-square-foot boathouse and dock, fulfills the same purpose as the nearby Adirondack great camps that cropped up in the mid- to late 19th century.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.