Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "site"
46.4K views | +0 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Tower House: Architecture that Camouflages into the Tree Canopy

Tower House: Architecture that Camouflages into the Tree Canopy | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This small vacation house is designed as a stairway to the treetops.


Keeping the footprint to a minimum so as not to disturb the wooded site, each of the three floors has only one small bedroom and bath, each a tiny private suite. The fourth floor, which contains the living spaces, spreads out from the tower like the surrounding forest canopy, providing views of the lake and mountains in the distance, virtually the entire Catskill Mountain range. The glass-enclosed stair highlights the procession from forest floor to treetop aerie, while the dark green enameled exterior camouflages the house by reflecting the surrounding woods, and dematerializing its form...


Via Lauren Moss
more...
ignaciano13's comment, April 19, 2013 2:30 PM
Ok Muy bonito. ¡Precioso!
Geovanni's curator insight, April 30, 2013 10:01 AM

What an interesting house to take a vacation at. :)

Clem Stanyon's comment, May 14, 2013 8:46 PM
Nice concept, I'm not sure that geometrical shapes are goign to 'blend' with fractal ones, though.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Wind-dyed House by acaa in Yokosuka Kanagawa, Japan


From the architect:

A residential building located halfway up a cliff, overlooking the ocean. Thick clumps of trees that grow along the slope of the land surrounding the house cast a series of organic silhouettes that make the slope seem to come alive. We decided that the appropriate form to build would be as low-lying as possible, while also allowing the architecture to become embedded in the surrounding landscape according to the contours of the terrain. This would allow us to minimize the impact of the building on its environment.

 

The design of the walls plays an important role in creating the overall sense of presence that a building projects. As such, we also tried to prevent the walls of this house from becoming surfaces that would obstruct or impede movement and sight. Glass and screens along the enclosed perimeter of the house gives the second floor of this residence a certain transparency. Slender, deep-set eaves cast deep shadows on the facade of the building, softening the impact of the building's physical presence in relation to its environment.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Oakpass Residence by Heusch Architects

Oakpass Residence by Heusch Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Oakpass Residence in Beverly Hillls resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground on 10 narrow columns. The structure was elevated to not only circumvent the stringent  setback requirements, but to minimize the impact of development on the beautiful natural site, heavily wooded with oak trees.

This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created a space underneath the house- part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.

The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.


View more images of this minimalist, passive and site-responsive home at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Bach on Sleds: a sustainable New Zealand retreat

Bach on Sleds: a sustainable New Zealand retreat | Top CAD Experts updates | Scoop.it
On the shore of an idyllic white sandy beach on New Zealand's Coromandel Peninsula rests an elegant hut. The site lies within the coastal erosion zone, where all building must be removable. This is taken literally and the hut is designed on two thick wooden sleds for movement back up the site or across the beach and onto a barge.

The hut is a series of simple design moves. The aesthetic is natural and reminiscent of a beach artifact/perhaps a surf-life-saving or observation tower.

The two storey shutter on the front facade winches open to form an awning, shading the interior from summer sun while allowing winter sun to enter.

The hut is totally sustainable from its modest size to the use of timber in its cladding, structure, lining and joinery and from its worm tank waste system to the separate potable grey water tanks.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

mmdm arquitectes

mmdm arquitectes | Top CAD Experts updates | Scoop.it
Obsession for the proper adaptation of the project with the topography+the use of durable materials and clear geometries=a simple and useful architecture.

mmdm arquitectes is an architecture office founded in 2003 by Frans Masana and Joan Dalmases, based on previous collaborations.

The projects that come out of the office have points in common that are the main features of our architecture. On one side, the proper adaptation with the topography to avoid great earthworks and, consequently, an excessive environmental impact. On the other side, the use of durable and not expensive materials that influence both the constructive solutions and the same image of the buildings that we project. Finally, the use of clear geometries in the design of the floor plan and of the volume. The result of this way of projecting is a simple and useful architecture.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Sammamish Library by Perkins+Will

Sammamish Library by Perkins+Will | Top CAD Experts updates | Scoop.it

To accommodate the growing city of Sammamish, the Sammamish Library relocated to a larger site to build a new facility within the Sammamish Commons. The new building is sited immediately to the south of the Civic Plaza edge. Large expanses of glazing and programmatic elements such as the meeting room, cyber bar and teen area overlook the plaza. A plaza seat wall and landscaped zone greet visitors.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Off-Grid, Design/Build: The House on Limekiln Line

Off-Grid, Design/Build: The House on Limekiln Line | Top CAD Experts updates | Scoop.it

An extraordinary off grid home built with local materials, that fits right into the rural Ontario landscape, the House on Limekiln Line is an extraordinary artifact, addressing a 220 year old heritage, with a modern aesthetic.

 

From the architects:

The House on Limekiln Line, a design-build off-grid house, is sited in a rich agricultural landscape.The house is understood as both a mediator to and a microcosm of its immediate cultural and climatic context. An “observation shed”, the house is composed of a series of scales of spaces, each with distinct vantage points, visual alignments, and framed vistas to the larger context beyond, facilitating stewardship of and respect for the productive landscape in which it sits...


Via Lauren Moss
more...
Natalie Curtis's curator insight, April 19, 2013 9:22 AM

Off grid living at its finest- definitely needs to be explored more in some cases. The local materials are a great way of resourcing too!

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | Top CAD Experts updates | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Real Life Flintstones House Lures Tourists in Portugal

Real Life Flintstones House Lures Tourists in Portugal | Top CAD Experts updates | Scoop.it

It's a bit of a shame that the easiest way to describe this magnificent structure requires reference to a cartoon from the 1960s, but the way in which it incorporates its natural setting defies most conventional description. Located in the Fafe mountains of northern Portugal, A Casa do Penedo, or "the House of Stone," was built between four large boulders found on the site. Although the house may seem rustic, it is not lacking in amenities, which include a fireplace and a swimming pool--carved out of one of the large rocks. But, as word has spread, the sleepy little house has had visitors venturing to see it in droves.


Via Lauren Moss
more...
Jared Medeiros's curator insight, April 29, 6:25 PM

A very rare and cool looking home here in Portugal.  Im very surprised to see this home here though.  I would think of many European countries that would have a home like this, especially somewhere in the United Kingdom.  But the portuguese people are usually very skilled in carpentry and take great pride in building certain styles of home.  Not that this is not an amazing feat to accomplish, it just seems out of charachter for the country.

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Fiera Milano by SDK & Zaha Hadid

Fiera Milano by SDK & Zaha Hadid | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Fiera Milano project is located in the heart of Milan, spanning 106 acres on the old fairgrounds of this historic city. The scheme of Fiera Milano incorporates residential and office development, retail space and a museum all built around a central park, a much needed open space within the city. In 2004 Studio Daniel Libeskind along with Zaha Hadid Architects, and Arata Isozaki & Associates won the commission for the development of the site. In addition to leading the master plan, SDL is designing the contemporary art museum, the central office tower, a residential tower, and the first housing parcel.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.