Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "self-sufficient"
42.4K views | +7 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.


This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...

 

Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.

 

In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.

 

View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily's feature...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.