Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "portugal"
42.5K views | +0 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

In Portugal, A Military Base Becomes A Conservation Center

In Portugal, A Military Base Becomes A Conservation Center | Top CAD Experts updates | Scoop.it
A Portuguese military site, reimagined as a coastal conservation center, has taken top honors in this year’s Architecture for Humanity Open Architecture Challenge. The theme of the competition, [UN]RESTRICTED ACCESS, called on architects and designers worldwide to identify retired military installations in their own backyard, and to collaborate with local stakeholders to reclaim these spaces for the greater social, economic, and environmental good. The Challenge Winner in the competition, announced on August 1, is the Ocean & Coastline Observatory (OCO) slated for Caminho da Raposeira Estrada Militar, a decommissioned battery in Trafaria.

 

Trafaria is is located on the estuary of the Tagus River, on the opposite shore from Lisbon, once a strategic area for the military protection of the Portuguese coastline. Trafaria’s Coast Artillery Regiment 5th Battery was built back in the days when heavy cannons were the weapon of choice, and battery’s concrete walls and iron slabs — with simple stonework in the eaves, stairs, windows and doors openings — were built to last.

The battery also happens to be located in the Costa da Caparica Fossil-Cliff Protected Landscape, 1570 hectares extending along the coast — which led the Lisbon Architecture Collective to re-interpret this military installation as a battery for coastline protection. By imagining it as a center for defending the coast against against environmental threats, the design aims to supervise the sustainable preservation of the coast while helping to preserve heritage.

“More than an economic asset,” the design team said, in their statement, “the ocean…defines our identity.” The designers reimagine the old military compound as a place where different area communities (including residents, scientists, researchers, fisherman, sportsmen and students), can meet and share their concerns, plans and ambitions for the coastline...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Real Life Flintstones House Lures Tourists in Portugal

Real Life Flintstones House Lures Tourists in Portugal | Top CAD Experts updates | Scoop.it

It's a bit of a shame that the easiest way to describe this magnificent structure requires reference to a cartoon from the 1960s, but the way in which it incorporates its natural setting defies most conventional description. Located in the Fafe mountains of northern Portugal, A Casa do Penedo, or "the House of Stone," was built between four large boulders found on the site. Although the house may seem rustic, it is not lacking in amenities, which include a fireplace and a swimming pool--carved out of one of the large rocks. But, as word has spread, the sleepy little house has had visitors venturing to see it in droves.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Quinta Do Vallado Winery Hotel by Guedes + DeCampos

Quinta Do Vallado Winery Hotel by Guedes + DeCampos | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Guedes + DeCampos have designed the Quinta Do Vallado Winery Hotel in Vilarinho dos Freires, Peso da Régua, Portugal. The project for the new Rural Hotel at Quinta do Vallado fits in a strategy that balances the need for expansion of the existing facilities of with the correct integration into the landscape so that the solution, as a whole, has a minimal impact. The two strands linked to wine – production and leisure – are addressed in a single project with a distinctive and contemporary language.

Given the strong impact of the surrounding landscape, characterized by a natural architecture that gives the area a singular character – World Heritage – the resort hotel project focuses on solving the insertion of a new volume conditioned by a long and impressive wall in shale, which draws a sharp curve on the ground...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.