Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "modern"
44.2K views | +7 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Creatively Adapted to A Moderate Climate: Yatsugatake Villa in Japan

Creatively Adapted to A Moderate Climate: Yatsugatake Villa in Japan | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This countryside retreat by MDS features contemporary massing and beautiful wood interiors. Located in the foothills of the Yatsugatake mountains, in a relatively moderate climate, the residence reflects a lifestyle connected to nature and the surroundings. The project was developed using three adjacent volumes of different heights, with overhangs to control natural light and heat.


Wood is visible in the exposed beams, floors and window frames. Cross-ventilation is ensured through strategically placed windows. Two narrow terraces sheltered beneath the roof overhangs contribute to the building’s originality. “The fan-shaped design – opening to the south – means plenty of sun streams in during the cold winters: no matter the time of day there’s always a place to bask in the sun”, explained architects Kiyotoshi Mori and Natsuko Kawamura.


Via Lauren Moss
more...
Lauren Moss's curator insight, March 28, 2013 9:36 PM

An example of beautiful architecture highlighting a combination of location-responsive design strategies along with a vernacular aesthetic, resulting in a unique, yet comfortable and pragmatic, dwelling...

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Outdoors: A Modern House with a Modular Folding Wall

Connected to the Outdoors: A Modern House with a Modular Folding Wall | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This unique residence by Pitsou Kedem Architects gives inhabitants the ability to control light entering the space with a modular facade design that also provides for changing views and varying degrees of privacy.


With great attention paid to the relations between outdoors and indoors, this structure has been designed to convert the interior space into the outdoors with great modularity while retaining its simple and clean detailing. The most fascinating views of this residence take place when the pivot shutters open, allowing one to look straight through the interiors to the rear pool side beyond without any restrictions. Standing in the front garden, one is able to look out to the rear landscape connecting the two outside spaces.

The ability to reverse the balanced composition into a dynamic one is made possible thanks to the design of a system of smart blinds that allows them to be lifted upwards and folded into what resembles a roof. As all the rails and fixtures are hidden when the façade is closed, the changing possibilities also hide in the residence's façade. ..


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Stamp House: A Striking Off-the-Grid Beachfront Project in Queensland

Stamp House: A Striking Off-the-Grid Beachfront Project in Queensland | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Located in the environmentally sensitive FNQ Beachfront Rainforest in Queensland, this futuristic residence is entirely carbon neutral.


Making the most of the site’s amenities and resources, the project reintroduces the surrounding native wetland environment by situating the home over an engineered water ecosystem, a collaborative effort between national parks, environmental agencies, and state and local government. With solar panels covering the roof, the use of cantilevers to mitigate the impact from potential flooding, and a structure that can withstand cyclones, the Stamp House is a striking marriage of refined design with environmental awareness.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The ‘Tower Studio’ is dramatically situated on a stretch of rocky coastline in Shoal Bay, Newfoundland, where no roads guide your way and which is only reached by hiking.

Part of an architectural series by Saunders Architecture the Fogo Island Arts Corporation, the studio’s sculptural silhouette leans both forward and backward as it twists upward.

The studio is comprised of three levels with an overall height of thirty-two feet. Its entry area is equipped with a kitchenette, a compost toilet and wood- burning fireplace. Its second level is a studio, day lit by generous skylight.

At times, the stark abstract forms of the studios all painted black seem to disappear into the foggy weather, typical on Fogo Island. Inside everything is painted in a shiny white and as one passes up the white ladder through the horizontal opening one will stand on the roof- top deck with the view of the ocean and the rocky wind-swept terrain around you...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.