Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "context"
45.2K views | +4 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Materiality, Light + Thermal Control: House in Yamasaki by Tato Architects

Materiality, Light + Thermal Control: House in Yamasaki by Tato Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Located in a residential area in Hyogo Prefecture, the house was designed for a family with two children. “The residents requested that, as the area has short hours of sunlight in winter, they’d like to bring in as much light as possible,” said Yo Shimada of Tato Architects.

 

More from the architects:

I wanted to create light, stable indoor climate and came up with a plan of three sheds of house type arranged on a 1.8 m high foundation platform. The first floor was lowered by 760 mm below ground to optimize the heating system and regulate temperature, while preserving views to the surrounding mountains and sky for the entire residential neighborhood.

The bathroom shed and the sunroom shed provide lighting and ventilation for the lower floor and form an overhead courtyard. The sunroom collects heat in winter, and exhausts heat in summer through the five motor-operated windows.

Corrugated polycarbonate panels are used for outer walls of the three sheds to take in solar radiation, with moisture and water-absorbing sheets between the panels and structure.The inside of the walls are formed with a heat insulating layer, and the ceiling and walls of bathroom are further filled up with light transmitting thermal insulation material of reproduced PET bottles.

 

A house appearing as small as a peasant’s work shed of an innovative material as corrugated panels creates a new vernacular in this agricultural area. Read the article and view more photos of this very unique house that connects new and old within the rural landscape.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

A Multi-funtional Green Living Environment by Drost + van Veen

A Multi-funtional Green Living Environment by Drost + van Veen | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Architecture with the quality and character of the surrounding green living environment – that was the starting point for a multifunctional building designed by Drost + van Veen in the suburb of Oosseld.

The building, which comprises a primary school, a sports hall, café, care centre and community services, is the hub of Oosseld's new 'village campus'.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Casa Ceschi by Traverso Vighy

Casa Ceschi by Traverso Vighy | Top CAD Experts updates | Scoop.it
Giovanni Traverso and Paola Vighy inserted a new skeleton of laminated wood into a building in the historic center of Vicenza...

Traverso Vighy's approach to a renovation is to try to tread lightly, to create as little disturbance on their sites as possible, whether in environmental or, as in this case, architectural ones. These projects are therefore careful orchestrations, where many parts consist of pre-assembled elements, architectural objects maintain a marked structural independence, and whose details interact with their surroundings.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Lakeside Retreat | Peter Gluck and Partners

Lakeside Retreat | Peter Gluck and Partners | Top CAD Experts updates | Scoop.it
Architect Peter Gluck and his architect-led design build firm ARCS have created a sustainable family compound in the Adirondacks using concrete geometrical forms buried into the earth.

Conceptually and programmatically, the two buried buildings—a family house and a recreation building with an interior courtyard, amphitheater, gallery, and indoor pool—are essential pieces of a compound on a steeply sloped 21-acre site. The entire grouping, with two guest houses and abundant walking trails, and culminating in a 2,200-square-foot boathouse and dock, fulfills the same purpose as the nearby Adirondack great camps that cropped up in the mid- to late 19th century.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

La Concha House by MOOARC

La Concha House by MOOARC | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The house was developed as a fluid, three-dimensional plan, inspired by ‘The Nolli plan of Rome’ 1748.

The internal volume of the 15th Century barn forms the heart of the home. On the lower level, kitchen and dining is position below a more formal living space up on a mezzanine level.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.