Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "terrain"
42.9K views | +7 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Wind-dyed House by acaa in Yokosuka Kanagawa, Japan


From the architect:

A residential building located halfway up a cliff, overlooking the ocean. Thick clumps of trees that grow along the slope of the land surrounding the house cast a series of organic silhouettes that make the slope seem to come alive. We decided that the appropriate form to build would be as low-lying as possible, while also allowing the architecture to become embedded in the surrounding landscape according to the contours of the terrain. This would allow us to minimize the impact of the building on its environment.

 

The design of the walls plays an important role in creating the overall sense of presence that a building projects. As such, we also tried to prevent the walls of this house from becoming surfaces that would obstruct or impede movement and sight. Glass and screens along the enclosed perimeter of the house gives the second floor of this residence a certain transparency. Slender, deep-set eaves cast deep shadows on the facade of the building, softening the impact of the building's physical presence in relation to its environment.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland

Modernism + Nature: the Tower Studio in Shoal Bay, Newfoundland | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The ‘Tower Studio’ is dramatically situated on a stretch of rocky coastline in Shoal Bay, Newfoundland, where no roads guide your way and which is only reached by hiking.

Part of an architectural series by Saunders Architecture the Fogo Island Arts Corporation, the studio’s sculptural silhouette leans both forward and backward as it twists upward.

The studio is comprised of three levels with an overall height of thirty-two feet. Its entry area is equipped with a kitchenette, a compost toilet and wood- burning fireplace. Its second level is a studio, day lit by generous skylight.

At times, the stark abstract forms of the studios all painted black seem to disappear into the foggy weather, typical on Fogo Island. Inside everything is painted in a shiny white and as one passes up the white ladder through the horizontal opening one will stand on the roof- top deck with the view of the ocean and the rocky wind-swept terrain around you...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.