Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "landscape"
42.3K views | +3 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan

In Harmony with the Environment: Wind-dyed House, Japan | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Wind-dyed House by acaa in Yokosuka Kanagawa, Japan


From the architect:

A residential building located halfway up a cliff, overlooking the ocean. Thick clumps of trees that grow along the slope of the land surrounding the house cast a series of organic silhouettes that make the slope seem to come alive. We decided that the appropriate form to build would be as low-lying as possible, while also allowing the architecture to become embedded in the surrounding landscape according to the contours of the terrain. This would allow us to minimize the impact of the building on its environment.

 

The design of the walls plays an important role in creating the overall sense of presence that a building projects. As such, we also tried to prevent the walls of this house from becoming surfaces that would obstruct or impede movement and sight. Glass and screens along the enclosed perimeter of the house gives the second floor of this residence a certain transparency. Slender, deep-set eaves cast deep shadows on the facade of the building, softening the impact of the building's physical presence in relation to its environment.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Connected to the Landscape: Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture

Connected to the Landscape:  Contemporary Home in Andros, Greece by Klab Architecture | Top CAD Experts updates | Scoop.it
The country house in the island of Andros sits on a remarkable site of hidden and evident beauty.
With the sloping topography dominant, architects had to follow the path between the trees and to execute a design that would maintain the site as much as possible. The decision was to create a very open house with a protected inner courtyard, designed to maintain privacy and to protect from the elements. The house is situated vertically, with stone retaining walls creating a barrier between the inner space and the country road, allowing views of the city and the sea.
Coming from dense cities, the design highlights the calmness and serenity of the countryside and allows inhabitants to be as close to nature as possible. Large windows bring the outside in, making this beautiful design a house for all seasons...
Via Lauren Moss
more...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

COOKFOX designs a biophilic office building along the High Line that looks to connect with nature and serve as the next version of the sustainable workplace...


While One Bryant Park—the firm’s groundbreaking Platinum LEED tower—distinguished itself on the city skyline with a glacial, shard-like glass profile- 510 West 22nd Street responds directly to the neighboring elevated-rail-turned-urban-park and seeks to connect tenants with the landscape.

The building’s glass curtain wall has dark metal mullions that reflect the High Line’s steel structure and brise-soleils that reduce glare and mitigate heat. The building also has a High Line of its own with a rooftop garden, complete with mobile planters on train tracks.

Inside, high ceilings, abundant daylight, and an under-floor ventilation system create a healthy environment. Views were optimized by cantilevering the floor slabs, making way for unbroken expanses of glass on the perimeter. Operable windows provide access to fresh air and let in the sounds of the birds who live in the High Line’s birch thicket just outside.

 

510 will seek a LEED Platinum rating, banking not just on the energy saving measures of its high-performance envelope and efficient mechanical systems, but on the strides it takes in establishing an environment conducive to the health and well-being of its human inhabitants...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.

 

In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.

 

View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily's feature...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Residence and Artist's Studio Connected by Glass Bridge

Residence and Artist's Studio Connected by Glass Bridge | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Designed by Mexican studio M + N Arquitectos, this modern 262 square meter structure is part residential, part studio. Connected by a glass bridge, the two volumes of the house were created for two artists. Located in Puebla, Mexico, the brick and concrete house has a rectangular prism shape, created using carefully chosen materials: “The idea evolved into highlighting an architectural plan while visually differentiating various modules made with like materials where each one has its own distinct goal or intention depending on options in relation to temperature, acoustics, or the distinctive qualities of any given living space.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Stacking Green: A Green Facade House

Stacking Green: A Green Facade House | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This house, designed for a thirty-year-old couple and their mother, is a typical tube house constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back façades are entirely composed of layers of concrete planters cantilevered from two side walls.


The height of the planters are adjusted according to the height of the plants, which varies from 25 cm to 40 cm. To water plants and for easy maintenance, automatic irrigation pipes inside the planters are used. Named “Stacking Green”, this tropical and unique house has façades filled with vital greenery.


The structure is a frame widely used in Vietnam. There are few partition walls in order to keep the view of green façades from every point of the house. During the day, the light varies- in the morning and afternoon, sunlight enters through on both façades, creating beautiful shadow effects on the stone walls. 


The green façade and roof top garden offer protection from direct sunlight, street noise and pollution. Natural ventilation also allows the house to save a energy in the harsh climate of Saigon. With an ecological approach, the design references the bioclimatic principles of a traditional Vietnamese courtyard house...


Via Lauren Moss
more...
Diana Rivera's curator insight, February 25, 2013 7:50 PM

This is a great way to interpret house plants into you home without taking up esential space in your home.  This also implements simple beautification and beautiful greens to bring good energy to the home.  With this unique building design friends and family will be shocked and overwhelmed with the beautiful lighting the plants shading will bring into the home.

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Oakpass Residence by Heusch Architects

Oakpass Residence by Heusch Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Oakpass Residence in Beverly Hillls resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground on 10 narrow columns. The structure was elevated to not only circumvent the stringent  setback requirements, but to minimize the impact of development on the beautiful natural site, heavily wooded with oak trees.

This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created a space underneath the house- part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.

The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.


View more images of this minimalist, passive and site-responsive home at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

A Sustainable Home Blends into the Landscape...

A Sustainable Home Blends into the Landscape... | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Caruth Boulevard Residence, located in Dallas, Texas designed by the Dallas-based architect, Tom Reisenbichler combines luxury with green design.


Sustainability played a very important role in developing this project. Solar panels, the use of recycled materials, the care towards the landscape with the trees and the lush untouched vegetation are a few of the green strategies employed in this residential design.

The house was designed to fit into the landscape:, as described by the architect “Integrated tightly into the large iconic trees on the site, this house uses traditional home proportions to blend with the neighborhood. The horizontal lines of the design tie the home to the land, while the roof and balcony reach into the trees making them integral to the home.”


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Quinta Do Vallado Winery Hotel by Guedes + DeCampos

Quinta Do Vallado Winery Hotel by Guedes + DeCampos | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Guedes + DeCampos have designed the Quinta Do Vallado Winery Hotel in Vilarinho dos Freires, Peso da Régua, Portugal. The project for the new Rural Hotel at Quinta do Vallado fits in a strategy that balances the need for expansion of the existing facilities of with the correct integration into the landscape so that the solution, as a whole, has a minimal impact. The two strands linked to wine – production and leisure – are addressed in a single project with a distinctive and contemporary language.

Given the strong impact of the surrounding landscape, characterized by a natural architecture that gives the area a singular character – World Heritage – the resort hotel project focuses on solving the insertion of a new volume conditioned by a long and impressive wall in shale, which draws a sharp curve on the ground...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

18 Kowloon East, Hong Kong, by Aedas

18 Kowloon East, Hong Kong, by Aedas | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Kowloon Bay, Hong Kong, once dependent on manufacturing, is undergoing transformation of rejuvenation. With this 28-story mixed-use building located in a community of dense industrial blocks, it begins to investigate the possibility of providing an environmentally sustainable design in an industrial area. The target is to contribute to the greening of the neighbourhood and to enhance the quality of life for building users as well as the pedestrians on the street level.

Extensive planting at the carpark floors, located at the lower portion of the tower, visually greens the neighborhood and also filters and improves air quality.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.