Top CAD Experts u...
Follow
Find tag "homes"
44.5K views | +11 today
Top CAD Experts updates
All about CAD, CAE, CAM, BIM, AEC, GIS, PLM and Project Managment...
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Absolutely Prefabulous: 10 Modular Homes

Absolutely Prefabulous: 10 Modular Homes | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The benefits of using prefabrication are many, and can result in beautiful homes that function just as well or better than custom ones built on site.

Using modular techniques for construction allows for stronger purchasing power. The process of building on site is also much quicker—and cheaper. Prefabrication is also greener since it uses computer technology to manufacture the modules, which creates 50% to 75% less material waste. The one limitation of prefabrication is that the pieces of the home need to be able to be shipped from the factory to the site of assembly.

But the benefits of prefabrication are many, and can result in beautiful homes that function just as well or better than custom ones built on site.

 

Check out these 10 examples of prefab architecture at the link.


Via Lauren Moss
more...
ParadigmGallery's comment, September 1, 2013 1:11 PM
That was a wonderful prefab 101 for a novice like me! Thanks so much,,,
Jorge Forero's curator insight, September 4, 2013 1:45 PM

10 ejemplos de arquitectura modular, los invitamos a visitar http://inatechservices.com para conocer un poco más de arquitectura modular.

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

House by the Pond by Stelle Architects

House by the Pond by Stelle Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Stelle Architects have designed the House by the Pond in Water Mill, New York.

The overall design of the house was a direct response to an array of environmental regulations, site constraints, solar orientation and specific programmatic requirements.

The strategy was to locate a two story volume containing all of the bedrooms, running north/south along the western side of the site. An open, lofty, single story pavilion, separated by a space comprised of two large glass pivot doors, was located parallel to the street. This lower scale street front pavilion was conceived as a breezeway, connecting the light and activity of the yard and pool area to the south with the view and wildlife of the pond to the north.

The exterior materials consist of anodized aluminum doors, windows and trim, cedar and cement board siding, selected for low maintenance, modest cost, long-term durability, and sustainability. Overhangs and sunshades limit the need for summer air conditioning while allowing solar heat gain in the winter.

Specific zoning, an efficient geothermal heating and cooling system, highly energy efficient glazing and an advanced building insulation system resulted in a structure that exceeded the requirements of the energy star rating system...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Stereoscopic Weekend House

Sustainable Stereoscopic Weekend House | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Designing a residence that encompasses daily activities and dreams in a studied floor plan can be quite challenging. Singapore-based architectural practice Pencil Office had even more things to consider when building the Stereoscopic House – like sustainability, solutions for constructing a resort-style residence or the interesting twist they eventually chose for this house. The detached weekend house is located on Singapore’s beautiful resort island of Sentosa, creating the perfect setting for an artistic interpretation of a modern retreat. Three sisters commissioned the architects to design a house that would merge eco-friendly features (low-E glazing, solar hot-water heating, cross ventilation, rain harvesting systems) with a modern design ensuring a fascinating set of views across the ocean.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from Container Architecture
Scoop.it!

Sustainable Design of Four-cornered Villa by Avanto Architects

Sustainable Design of Four-cornered Villa by Avanto Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The sustainable design of Four-cornered Villa was made by Avanto Architecs. This building is located in the wilderness of Finland, sits on a horseshoe-shaped island. By its cross shape, the view of four different sides can be maximize. Some sustainable features are provided to achieve low carbon footprint...


Via Lauren Moss, Jeremiah Russell
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Sustainable Architecture: Moza House, Timisoara, Romania

Sustainable Architecture: Moza House, Timisoara, Romania | Top CAD Experts updates | Scoop.it

MOZA HOUSE: A traditional house from Timisoara, Timis county, Romania was brought to life by a sustainable architectural project that aimed to rediscover old materials and techniques. We usually see reconverted houses in a completely new, modern scheme, but this one maintains the old spirit and identity, considering that it is normal to offer a continuity of the past to the present.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Hampden Lane House by Robert Gurney

Hampden Lane House by Robert Gurney | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The house occupies one third less area than the original structure and is sited to maximise green area on the property. Designed as a cube, the home is 2,200 sq ft with no unused or underutilised spaces. The flat roof provides an additional 1,100 sq ft of outdoor living space with views of treetops and the downtown Bethesda skyline.

Fenestration in the block walls optimizes views to the green spaces while minimising views of adjacent houses in close proximity. A series of landscape walls orchestrate the relationship between the street, required parking court and house. Interior spaces are open and light filled with crisp detailing. 

The house is intended to be more site sensitive, environmentally conscious, and to provide comfortable, efficient living spaces...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

All We Need

All We Need | Top CAD Experts updates | Scoop.it
This pair of handy Portlanders doesn’t crave any more of Oregon’s territory than what’s taken up by their 704-square-foot home, hard-working garden, and smartly designed outdoor spaces.

Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Oakpass Residence by Heusch Architects

Oakpass Residence by Heusch Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

The Oakpass Residence in Beverly Hillls resembles a sleek modernist box wrapped in floor to ceiling glass, 12 feet above the ground on 10 narrow columns. The structure was elevated to not only circumvent the stringent  setback requirements, but to minimize the impact of development on the beautiful natural site, heavily wooded with oak trees.

This resulted in more light for the interior spaces, views from every room, and more privacy. Also it created a space underneath the house- part carport, part Zen garden. The pool is also elevated on 3 columns and the heavy exterior west facing concrete wall acts as a passive solar heat storage element.

The interior and exterior spaces blend seamlessly into each other due to the use of frameless floor to ceiling glass and a continuity of materials from the inside to the outside.


View more images of this minimalist, passive and site-responsive home at the link...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Shakin Stevens House by Matt Gibson Architecture + Design

Shakin Stevens House by Matt Gibson Architecture + Design | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Matt Gibson Architecture + Design have designed the Shakin Stevens House in Melbourne, Australia.

‘Shakin Stevens House’ utilises many environmental principles – retention of existing structure, orientation and configuration of new works, sun protection (eaves), exposed thermal mass, passive temperature regulation, low embodied energy construction techniques & materials, structural depth within walls for mass bulk insulation with R values, insulation of entire existing dwelling (floor, walls, ceiling), use of recycled timber flooring/decking. A grey water system, 2 side water storage tanks, fake grass & ‘succulent’ planting temper water usage whilst providing intrinsic features of the colour scheme.

Beyond these, this project is about providing a future robustness, better utilisation of amenity and a more fuller embracing of its urban condition. They have borrowed what was previously laying dormant within and beyond their walls. This new layout provides for a sustainable model of space/s that can sustain user types (a couple, 2 couples, a family with teenagers, guests) through separation of sleeping zones about a flexible living zone that they can upsize (externally). This project embraces it’s ‘green-ness’. Colour was a vital strategy in adding glow and clarity to this expression on a number of levels...


Via Lauren Moss
more...
Levt Keira Taroreh's curator insight, February 18, 10:00 AM

perfect, simply and clean, 2 thumbs up!

Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Pre-Fabricated: 2 | SPG Architects

Pre-Fabricated: 2 | SPG Architects | Top CAD Experts updates | Scoop.it

This four-bedroom vacation home is a study in spatial efficiency, coming in under 2,000 SF of living area including 1,700 SF of modular construction and 240 SF of site-built construction.

The design can be adapted to any site of the owners choosing. The two-story factory-built modular house has a reverse living plan to maximize available terraces and views for the primary family kitchen, dining and living areas, while tucking three bedrooms and a master suite into the lower level.

Conceived specifically to touch lightly on the landscape both during and after construction, this home is ideal for flood-prone areas. This home is comprised of two living volumes that are joined by a prefabricated, site assembled entrance staircase that provides an immediate visual and physical connection to the upper level.

Each volume is made of two stacked modular units, that when raised on piloti, allow the landscape to move through and under the house that provides an environmentally sensitive and visually dramatic design solution...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

TBONE House by Coast Office Architecture

TBONE House by Coast Office Architecture | Top CAD Experts updates | Scoop.it

TBONE House built by Coast Office Architecture based in Stuttgart, Germany is a house that features Ecological Aspects such as Geothermal Heat Pump, Vertical Earth Connection Loop, Floor and Wall heating system, Cooling system through activation of thermal mass and the use of rainwater as valuable natural resource for water supply in the house and reduce water bills costs. The house has a very minimalist style thanks to large windows connecting the indoor and outdoor and a purity of lines.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Energy Efficiency, Sustainable And Low Maintenance: Thomas Eco-House

Energy Efficiency, Sustainable And Low Maintenance: Thomas Eco-House | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Designs Northwest Architects designed the Thomas Eco-House project- resting on an 11 acre site in the Cascade foothills of Stanwood, the four-story high modern residence overlooks Mt. Rainier and Everett City to the South, while being surrounded by fresh air from wooded hills and native vegetation. The contemporary design is defined by energy efficiency and sustainable low maintenance features. Insulated concrete forms (ICF) – “two layers of rigid form insulation between which concrete is poured” – shaping the residential structure ensure a good thermal and acoustic insulation, while the extensive use of glass captured in between the long lasting and low maintenance stucco-finished walls allow the owners to enjoy the beautiful surroundings.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Lake Lugano House by JM Architecture

Lake Lugano House by JM Architecture | Top CAD Experts updates | Scoop.it

Italian studio JM Architecture has designed the Lake Lugano House, a 3,700 square foot polygonal glass house built around the lake in the south-east of Switzerland, at the border between Switzerland and Italy.

Great attention is given to the environmental aspects, as the use of geothermal energy, roof gardens, the rain-water collection system, the choice of highly efficient low-emittance glass insulated with argon gas, to optimize the thermal efficiency of the shell and the use of natural sun shading as the placement of deciduous trees in the south-west area of the building.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by João Greno Brogueira from sustainable architecture
Scoop.it!

Zinc + Cedar Cladding for Green Contemporary Home in Connecticut

Zinc + Cedar Cladding for Green Contemporary Home in Connecticut | Top CAD Experts updates | Scoop.it

173 Park Street Residence is an impressive three level home designed by Greenwich-based studio Joeb Moore + Partners and located in New Canaan, Connecticut, United States. The project occupies an area of 5,300 square feet and is structured on three levels. According to the architects, the goal was to “construct a state of the art building, incorporating contemporary and green technologies and products directed by world-class design.


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.