Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | Sustainable, Creative, Innovative  Design Solutions | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.


This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...


Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...


Via Lauren Moss