Digital Sustainability
18.6K views | +0 today
Follow
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Rescooped by Digital Sustainability from sustainable architecture
Scoop.it!

Site, Context + Renewable Energy at ITER Building Technology Park by Estudio Lunar

Site, Context + Renewable Energy at ITER Building Technology Park by Estudio Lunar | Digital Sustainability | Scoop.it

Located in Tenerife, one of the most populated islands in Spain, the second prize winning proposal for the ITER Building Technology Park settles in like a crater, relating to its volcanic surroundings.

Estudio Lunar‘s design consists of two elements, the first one contains the program which is situated in the terrain interacting with it; and the second element that is situated over the terrain and only touches it to create the main access in the north protecting the building from the prevalent winds coming from the north-east.

 

The roof of the building offers 2800 m2 for solar panels with the peak conditions. On the underground floors we have the most essential natural energetic systems: natural isolation, solar protection, cross ventilation, and thermic inertia. The underground levels take advantage of all the energy accumulated in the ground as a natural isolation, keeping a stable temperature during all the year without needing any additional energy contribution. The small courtyards system that organizes the program underground offers natural light and cross ventilation to renew the air inside...


Via Lauren Moss
more...
No comment yet.
Rescooped by Digital Sustainability from sustainable architecture
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | Digital Sustainability | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.

In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.

 


Via Lauren Moss
more...
FUCOL INGENIERIA's curator insight, April 12, 2015 10:23 AM

añada su visión ...

David Regalado's curator insight, July 3, 2015 7:47 AM

Que gran trabajo!!!! Esto es lo que queremos en las Islas Canarias;)