Lucknow Headquarters: A Sustainable Building with Passive Systems | SUSTAINABLE BUILDDINGS | Scoop.it

The corporate headquarters, designed by Annkit kummar of the Lucknow Industrial Development Authority (LIDA), uses the principles of integrating nature and architecture. The proposed Headquarters of LIDA assimilates greenery into the building by providing terrace gardens and recreational space to the employees.

The central courtyard together, with its vertical voids, aids in the wind flow throughout the building, keeping the entire mass cooler during the summer. The 2 voids on the façade and the central courtyard provide a prevalent cross breeze throughout the central atrium, keeping the temperature inside lower, compared to the heat outside. The wind flow through the front and side vertical voids creates a cross breeze and establishes the micro-climate at the interior.
The entire mass of the proposed headquarters is covered with horizontal louvers, as the prevalent heat conditions in Lucknow require intelligent façade features to keep the building cooler. The glazing used through-out the façade would be solar glass which would prevent heat from going in thereby keeping the balance of temperature...


Via Lauren Moss