sustainable archi...
Follow
Find tag "university"
126.3K views | +51 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A New University Building Design Promotes Sustainable Development In Vietnam

A New University Building Design Promotes Sustainable Development In Vietnam | sustainable architecture | Scoop.it

Vietnam-based architect firm Vo Trong Nghia Architects designed an environmentally-friendly structure for FPT University that is located about 34 km away from Hanoi.
The façade of the seven-story building is designed to look like a checkerboard, with huge floor trees placed in the openings. The openings also let in lots of natural sunlight, saving on energy.
Measuring at 11,065-square-meters, the structure will also feature a green roof to protect the whole building from too much sunlight.
According to the architects, “the structure is intended to promote sustainable development in Vietnam,” and “instill sustainable practices in the future generations”.

more...
Andy Nolan's curator insight, August 16, 1:32 AM

University sustainable design in Vietnam:

Norm Miller's curator insight, August 18, 11:14 AM

Again Asia is really showing a lot of innovation.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Nanying University Learning Hub by Thomas Heatherwick

Nanying University Learning Hub by Thomas Heatherwick | sustainable architecture | Scoop.it

Thomas Heatherwick's Learning Hub for Nanyang Technological University democratizes the learning experience with cylindrical towers.


The design resists the idea that university buildings need be compositions of artificially lit, endless corridors with a distinct cylindrical shapes that maximize daylight and encourages the incidental meeting of fellow entrepreneurs, scientists or colleagues. 55 tutorial rooms are devoid of traditional hallways and organized around a central space that links the towers together.


Students can enter the corner-free spaces from 360 degrees and engage with colleagues and professors on rooftop gardens. The upper floors and green rooftops enjoy views of picturesque synthetic and natural landscapes. Award-winning green measures include the use of hydrophilic polymers, a material process that eliminates the need for irrigation, vertical greenery and recycled concrete aggregate as a material. The design will be completed in 2014.

more...
Travis Haggerty's curator insight, July 17, 2013 12:21 PM

Wow... Now that is some futuristic design right there. It would be great to get a look at this when it is done. 

aboali's comment, July 17, 2013 4:52 PM
thanks
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Weiss/Manfredi Unveils Plans for Kent State’s New Green-Roofed Design Loft

Weiss/Manfredi Unveils Plans for Kent State’s New Green-Roofed Design Loft | sustainable architecture | Scoop.it

Weiss/Manfredi unveils their winning design for the Kent State Design Loft, which is a fully transparent building topped with a terraced green roof.

The University picked Weiss/Manfredi as the winner of a design competition to build a new architecture building, and the winning proposal for the center is a transparent terraced building that is topped with a green roof. Sited at the crossroads between the city and the campus, the Design Loft is a gallery of ascending spaces that seamlessly connect studios, classrooms, meeting areas and critique areas, and it can evolve as modalities of education and design change over the years...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

University of Applied Sciences by BDG Architecten

University of Applied Sciences by BDG Architecten | sustainable architecture | Scoop.it

This building challenges the preconception of an exclusively formal climate for institutions of higher learning. Designed by BDG Architecten, the CAH University of Applied Sciences in Dronten (a school for agricultural studies) symbolizes a new educational vernacular.

In line with BDG’s programmatic doctrine, the overall design of the building is driven by a strong sustainable concept with the efficient use of sunlight, rainwater and clean air flow.
The solution was a 16-m-high greenhouse, inside which two buildings provide space for both people and plants. The greenhouse functions as a huge air duct, regulating ventilation through an integrated smart climate system. Passive cooling in the form of solar blinds and etched-glass panels prevents overheating in the summer. Rainwater is collected and reused to flush toilets and to clean the building.

The architects’ inside-outside juxtaposition of volumes. Composed of a skeleton of white steel trusses and modular glass panels, the outermost structure encompasses a pair of timber-clad buildings whose solidity cuts through the otherwise light-filled structure. The incorporation of vegetation at various places increases the flow of fresh air and further diminishes the sense of enclosure...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Bustler: Goettsch Partners’ New Music Building for Northwestern University

Bustler: Goettsch Partners’ New Music Building for Northwestern University | sustainable architecture | Scoop.it

Chicago architecture firm Goettsch Partners has designed the signature building that will be the new home of Northwestern University’s Bienen School of Music and provide additional space for the School of Communication on Northwestern’s Evanston campus. The university is planning to break ground and begin construction in May of this year. The project is slated to be completed and ready for move-in in fall 2015.

The new 152,000-square-foot building features a recital hall, an opera rehearsal room/black box theater, and a choral rehearsal room and library. The project also includes classrooms, teaching labs, academic faculty offices, teaching studios for choral, opera, piano and voice faculty, practice rooms, student lounges, and administrative offices. The building design emphasizes a sustainable approach throughout, with a minimum of achieving LEED Silver certification from the U.S. Green Building Council...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Cairns Institute by Woods Bagot and RPA Architects

The Cairns Institute by Woods Bagot and RPA Architects | sustainable architecture | Scoop.it

As a repository of regional knowledge and research capacity, the The Cairns Institute is perfectly positioned to make a significant contribution to the development of a sustainable quality of life for tropical communities. The Woods Bagot design team, in collaboration with RPA Architects, designed a building that represents its place and its context in a new and exciting way.


Intrinsic to the design is a celebration of the rainforest setting and enrichment of the place experience. An evolving landscape skin, a ‘trellis’, defines the building, offering aesthetics and sun control, while a variety of micro climate ecologies around the building have been created.

The design assists in minimising running costs for the university whilst contributing to the quality of the environment, in line with the university’s aspirations to achieve a sustainable outcome for the building.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Experiential Learning Building at University of Calgary by Perkins+Will

Experiential Learning Building at University of Calgary by Perkins+Will | sustainable architecture | Scoop.it

Located at the University of Calgary, the Energy Environment Experiential Learning (EEEL) building is a five-story teaching facility that allows students to learn in an experiential and hands-on environment.

WIth approximately 11,000 sm of teaching laboratories and 2,500 sm of classroom space, space is provided for up to 3,000 sm of future research labs. The structural module and arrangement of the building systems allows the university long-term flexibility to convert spaces efficiently from one use to another.

The project also incorporates a number of solar control strategies, such as sculpted aluminum spandrel panels and solar shutters that actively track the sun to provide fully daylit but glare-free interior spaces. Additional environmental strategies include the use of thermal mass, an efficient envelope, natural ventilation, earth tubes, and low-energy systems, which contribute to the project using 45% less energy compared to a conventional laboratory building.  Low-flow fixtures and use of captured rain water mixed with recycled process water for toilet flushing reduces potable water use by 64%.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Adaptive Reuse + Environmental Architecture at Claremont University's New Campus

Adaptive Reuse + Environmental Architecture at Claremont University's New Campus | sustainable architecture | Scoop.it

This new Administrative Campus Center for the Claremont University Consortium (CUC) consolidates the majority of CUC departments and services into a single location through the adaptive re-use of an under-utilized 42,000 square feet maintenance building.


The new Center allows CUC to create a unique and vibrant work environment with a well-defined public character in an environmentally sensitive manner, and provides a collective gathering place for both the Colleges and the broader community.

The project deploys a series of intertwined, materially rich, tactical architectural elements that reprogram the existing facility and redefines its public presence. These include a continuous 740 foot long cedar screen, a custom ceiling cloud, a digital garden, and a field of 168 solar chimneys that providing natural light through the space...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Design of Claremont University Consortium

Sustainable Design of Claremont University Consortium | sustainable architecture | Scoop.it

New York City based studio LTL Architects have designed Claremont University Consortium Administrative Campus Center- a 42,000 sq. ft. project located in Claremont, California.


Description from the architects:

This new administrative center for the Claremont University Consortium consolidates the majority of CUC departments and services currently dispersed across campus into a single location. Through the adaptive reuse of an existing but under-utilized maintenance building, the new administrative center allows CUC to create unique work environment with a well-defined public character, all in a sustainable and environmentally sensitive manner consistent with its institutional goals. The project, anticipated to be LEED-certified upon completion, deploys a series of tactical interventions to reprogram the existing facility and redefine its public presence while minimizing its environmental impact.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

UC Irvine’s Humanities Gateway Building Awarded LEED Platinum Certification

UC Irvine’s Humanities Gateway Building Awarded LEED Platinum Certification | sustainable architecture | Scoop.it
The Humanites Gateway at UC Irvine, by Fentress Architects, achieves LEED Platinum certification with its double-faced design.

Designed by Fentress Architects, the new signature gateway to the School of Humanities at UC Irvine is a spectacular and sustainable construction that recently achieved LEED Platinum certification. A number of energy efficient strategies were included, such as three-story light wells for daylighting, high performance mechanical systems, and occupancy sensors. The building is at once playful and creative while paying respect the tradition of the existing architecture of the campus...

more...
No comment yet.