sustainable archi...
Follow
Find tag "timber"
127.3K views | +2 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Earth Sciences Building / University of British Columbia

Earth Sciences Building / University of British Columbia | sustainable architecture | Scoop.it

The Earth Sciences Building is located on the Vancouver campus of the University of British Columbia. It is the new home for three of UBC’s Science departments—Earth, Ocean and Atmospheric Sciences, Statistics, and the Pacific Institute of the Mathematical Sciences.


In addition to enhancing the growing links between each department by providing valuable opportunities for shared learning and collaboration, the ESB expands the Faculty of Science’s public face and helps to create a vibrant and animated centre for the Faculty on campus.

The wood structure provides a welcoming environment, and as an added environmental benefit, the 1,317 cubic meters of wood in the structure store 1,094 tonnes of carbon, the equivalent of taking 415 cars off the road for a year. To provide rain cover for pedestrians, a solid wood canopy wraps three sides of the project. It extends from inside the building, where it forms the interior ceiling finish of the museum and cafe, blurring the boundaries between interior and exterior space...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Curl Curl Beach House by CplusC Architects

Curl Curl Beach House by CplusC Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Located in Sydney’s Northern Beaches, the Curl Curl House exploits the structural and aesthetic benefits of timber with stunning results.

This Northern Beaches residence was an exercise in material, time, and cost efficiency. A specific project brief included two bedrooms with built-in robes, bathroom/laundry, an open plan dining, kitchen, living space, and a deck.

A shared driveway, a services easement, and a compact site influenced the form of the building envelope and allowed the architects to maximise internal floor area without sacrificing external amenity. The building responds to changing climatic conditions through natural ventilation in all directions, two integral fish ponds and vegetation that cool the summer breeze, and large awnings and timber screening to shade living areas whilst providing privacy...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria

Prefab Connected to the Land: House for Gudrun, Austria | sustainable architecture | Scoop.it

With a tight budget, focusing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential for this residential project in Austria. The result is a two-room-apartment of prefabricated timber elements on a concrete foundation.

A large living space, two small bedrooms and the entrance are organized around a central core containing the bathroom and technical installations. Four large openings create unique views into the surrounding landscape. According to their orientation – private or public, varying in size and position, with or without parapet, each deeply cut opening has its own characteristic.

A large window to the west offering an idyllic view of the landscape and an entrance leading to the neighbors and outdoors. Sitting on the wooden terrace, the homeowner finds peace and nature, receiving regular visits of neighbors and even those from local rabbits, foxes and deer...

more...
No comment yet.