Three Homes Take Advantage of Environment, Site + Terrain in Sweden | sustainable architecture | Scoop.it

Waldemarson Berglund Arkitekter designed three identical houses situated on a steep slope in the mountainous north of Sweden.

Defined by wood and having a minimum impact on the environment, the residences were especially developed for recreational purposes. The layout of the houses is a consequense of the building regulations and a response to the topography of the site. The great scenery and the mountains across the ─╣re lake can be enjoyed trough the piercing windows.

Here is more from the official architects’ description: “A connection axis extents along the building’s long side, divided in four generously-sized sets of stairs. This space allows a view of the whole house from the entrance to the opposite end. Height difference between the highest and lowest point is 31 stairs, as in any other 1 ½ story house with two staircases. The difference, though, is that these buildings have 5 individual levels. The upper floors shelter the hall, two bedrooms, bathroom and sauna, and the two bottom levels accommodate the kitchen and the living room, with a terrace facing south“.