sustainable archi...
Follow
Find tag "research"
127.2K views | +38 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Institute for Computational Design Bionic Research Pavillon

Institute for Computational Design Bionic Research Pavillon | sustainable architecture | Scoop.it

In summer 2011 the Institute for Computational Design (ICD) and the Institute of Building Structures and Structural Design (ITKE), together with students at the University of Stuttgart have realized a temporary, bionic research pavilion made of wood at the intersection of teaching and research.

The project explores the architectural transfer of biological principles of the sea urchin’s plate skeleton morphology by means of novel computer-based design and simulation methods, along with computer-controlled manufacturing methods for its building implementation. A particular innovation consists in the possibility of effectively extending the recognized bionic principles and related performance to a range of different geometries through computational processes, which is demonstrated by the fact that the complex morphology of the pavilion could be built exclusively with extremely thin sheets of plywood (6.5 mm).

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Paläon, Germany: A Futuristic Design Reflects the Surroundings

Paläon, Germany: A Futuristic Design Reflects the Surroundings | sustainable architecture | Scoop.it

Paläon is located at the edge of the town of Schöningen and the site of a remarkable, world-famous Stone-Age find: the Schöningen Spears – the oldest ever hunting weapons used by man. It is now also home to the new and emblematic research and experience centre that reflects the location in concept and form.


The building conveys the location’s importance as an archaeological site by rising above the natural topography like layered earth. Its futuristic shape stems from the horizontal landscape and the building’s volume, ground plan and section are defined by references to the landscape and lines of sight. The slightly offset contours create subtly different internal and external spaces. Designed with reflective cladding, the volume mirrors the landscape, with large recessed window openings that underscore the expressive dynamism of the architecture.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Rai Studio & Architecture for Humanity: Social Sustainability through Construction

Rai Studio & Architecture for Humanity: Social Sustainability through Construction | sustainable architecture | Scoop.it

A collaborative effort between Rai Studio, Architecture for Humanity and the Norwegian Refugee Council proposes an adobe prototype in Iran, updating traditional construction techniques to address issues of erosion, durability and insulation.



The project has been the result of intense research, following Rai Studio's focus on "social sustainability". This investigation sought to identify habits and beliefs in this group of refugees, from construction techniques and timeframes to the importance and meaning of concepts such as "privacy". 

Upon observation and research, the built structure materialized using traditional construction techniques and materials, replicating the functions of previously existing shelters as well as their spatial qualities.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Center for Solar Energy & Hydrogen Research in Stuttgart

Center for Solar Energy & Hydrogen Research in Stuttgart | sustainable architecture | Scoop.it

The new research building in Stuttgart is designed on a grid for a highly flexible workplace that serves as a dynamic framework for ongoing research activities. The Center for Solar Energy and Hydrogen Research comprises offices, laboratories, meeting and conference facilities.

“The grid structure of the research centre ensures a high degree of mobility and freedom to change and expand the building”, explains Design Director Louis Becker, Henning Larsen Architects. “The building has a rational design and is organised in modules. 

Carefully integrated into the surrounding context, the building features various heights that relate to the city and adjacent buildings. The building will create a new, distinctive entrance to Stuttgarter Engineering Park and provide an insight into the ongoing research.


Read the complete article for details on the sustainable strategies and technologies utilzied in the design of this flexible, adaptable and green research building...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center | sustainable architecture | Scoop.it

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility. The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Commitment to Green Building Practices Pays Off

Commitment to Green Building Practices Pays Off | sustainable architecture | Scoop.it
The results are in…when it comes to the business case for sustainability, green buildings “walk the talk.”

In a recently issued white paper, GSA outlined the results of a post-occupancy evaluation study of 22 “green” federal buildings from across the country; the findings: compared to national average commercial buildings–

they cost less to maintain, by 19 percent
they use less energy and water, by 25 percent
they emit fewer carbon dioxide emissions, by 36 percent and
they have more satisfied occupants, by 27 percent.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Ecorium of the National Ecological Institute, South Korea

Ecorium of the National Ecological Institute, South Korea | sustainable architecture | Scoop.it

The Ecorium of the National Ecological Institute in Seocheon-gun, South Korea promotes a design concept by SAMOO Architects and Engineers that reflects three key concepts:

"From the Nature," "Be the Nature," & "With the Nature." 


The first is expressed by the dynamic, organic lines of the Institute and its grounds.  The second uses cutting-edge technology to recreate ecological environments by aligning greenhouses with the optimal amount of sunlight for each one.  The third includes visitors who immerse themselves in the complex ecological experience.  The Ecorium is poised to become a landmark in green research, education, and exhibitions.

more...
Norm Miller's curator insight, January 11, 2:23 PM

Very cool but probably too large to ever become reality

Joseph Vancell's curator insight, January 11, 4:33 PM

Wow! Sustainable architecture in South Korea

Mark Warren's curator insight, January 17, 3:40 AM

Wow!

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Earth Sciences Building / University of British Columbia

Earth Sciences Building / University of British Columbia | sustainable architecture | Scoop.it

The Earth Sciences Building is located on the Vancouver campus of the University of British Columbia. It is the new home for three of UBC’s Science departments—Earth, Ocean and Atmospheric Sciences, Statistics, and the Pacific Institute of the Mathematical Sciences.


In addition to enhancing the growing links between each department by providing valuable opportunities for shared learning and collaboration, the ESB expands the Faculty of Science’s public face and helps to create a vibrant and animated centre for the Faculty on campus.

The wood structure provides a welcoming environment, and as an added environmental benefit, the 1,317 cubic meters of wood in the structure store 1,094 tonnes of carbon, the equivalent of taking 415 cars off the road for a year. To provide rain cover for pedestrians, a solid wood canopy wraps three sides of the project. It extends from inside the building, where it forms the interior ceiling finish of the museum and cafe, blurring the boundaries between interior and exterior space...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Center for Interactive Research on Sustainability at the University of British Columbia

The Center for Interactive Research on Sustainability at the University of British Columbia | sustainable architecture | Scoop.it
Located on a dense site next to ‘Sustainability Street’ at the University of British Columbia, the Centre for Interactive Research on Sustainability [CIRS] houses 200 researchers from private, public, and NGO sectors, who work together with the common mission of accelerating sustainability.

The 5,675m2 ‘living lab’ is organized around two four-story wings linked by a central atrium. The atrium serves as a building lobby and entry to a daylit auditorium, and as a social and educational space from which all of the project’s sustainable strategies are visible.

The CIRS building has embraced the ambitious sustainability goals of the Living Building Challenge, including those of net zero water consumption; waste water treatment on site; net zero energy consumption, and construction and operational carbon neutrality...
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Creative Concrete

Creative Concrete | sustainable architecture | Scoop.it
When we think of sustainability, images of solar panels, thick insulation, and rainwater cisterns might come to mind. But Canadian architect and researcher Mark West is rethinking the bones of concrete structures to find ways to make them as efficient as possible.

West is director of the University of Manitoba's Centre for Architectural Structures and Technology (CAST), where the research revolves around fabric-formed concrete. The process uses pliable fabric to make innovative, efficient structural shapes.

Researchers from around the world join architecture students in a 5,500-square-foot (510-square-meter) hands-on laboratory that looks more like a precast plant than an educational space. Out of this marriage of art, architecture, engineering, and construction comes a unique vocabulary of organic, sensual, efficient structural form...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

CIRS opens as North America’s greenest building

CIRS opens as North America’s greenest building | sustainable architecture | Scoop.it
The University of British Columbia has opened the most sustainable building in North America, a $37-million “living laboratory” that will help to regenerate the environment and advance research and innovation on global sustainability challenges.

The Centre for Interactive Research on Sustainability (CIRS) is one of only a handful of buildings worldwide that will provide “net positive” benefits to the environment. It reduces UBC’s carbon emissions, powers itself and a neighboring building with renewable and waste energy, creates drinking water from rain and treats wastewater onsite.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Platform for Living - Homes - Dwell

A Platform for Living - Homes - Dwell | sustainable architecture | Scoop.it
Setsumasa and Mami Kobayashi’s weekend retreat, two and a half hours northwest of Tokyo, is “an arresting concept,” photographer Dean Kaufman says, who documented the singular refuge in the Chichibu mountain range.
more...
No comment yet.