sustainable archi...
Follow
Find tag "oregon"
154.1K views | +58 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Green Building Case Study: Oregon's Center for Health and Healing

Green Building Case Study: Oregon's Center for Health and Healing | sustainable architecture | Scoop.it

The Center for Health and Healing at Oregon Health and Science University, a 400,000- square-foot, 16-story medical office building, was an ambitious project from the start.

Comprising physician practices, outpatient surgery, a wellness center, research labs, and educational space, it incorporates a host of sophisticated energy-efficiency measures, water-conserving technologies, and other green features in an effort to show what’s possible in the often conservative market of medical office buildings. Those ambitious goals made it an especially valuable target for a comprehensive building performance study that took place about two years after occupancy.

The study team deployed an occupant survey, analyzed utility bills, and compared the building’s performance to the goals that had been set for it.

more...
Norm Miller's curator insight, October 17, 2015 12:38 PM

Hospitals are among the worst buildings for energy efficiency, clean air and efficient waste disposal, not to mention clean visitor and health worker hands.   But these newer examples show they can be dramatically improved saving energy and improving health.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Coastal Residence by Boora Architects

Coastal Residence by Boora Architects | sustainable architecture | Scoop.it

This coastal residence is an exploration in erasing boundaries between indoors and out. Sited on the Oregon Coast, the 2,865 square-foot home opens to the natural landscape with 180-degree views. The design employs a duality of openness and expansive views with spaces that are private and quiet.

The residence is organized in three parts, joined in U-shape formation around a central courtyard fronting the view.

The upper floor in the largest of the two buildings is extensively glass-walled. Windows crescendo from 8 to 15-feet tall at the most outward facing point. A large covered deck extends the indoor footprint by nearly an additional 1/3, joining the massing of the residence, framing an outdoor invisible wall. The lower level is more private, with two bedrooms, two bathrooms and a flex room–a space that converts open living area into a guest bedroom by pulling two eight-foot sliding hemlock accordion pocket panels to form walls. Native Shore Pines with a dwarfed growth habit shelter the lower level with privacy. On the upper level, the experience is one of suspension as one’s feet are just slightly above the treeline...

more...
No comment yet.