sustainable archi...
Follow
Find tag "norway"
140.3K views | +30 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape

JVA's Rabot Tourist Cabin: A Neutral Volume in the Landscape | sustainable architecture | Scoop.it

The Rabot Tourist Cabin is one of many DNT (Norwegian Trekking Association) lodging facilities throughout Norway. At 1200 meters above sea level, close to the glacier at Okstindan in northern Norway, the site is spectacular. The weather can be extremely harsh and the structure is constructed for heavy winds and storm.

A secondary rescue hut is placed 50 meters away from the main cabin as a safe shelter in case of destruction of the main cabin. The site inaccessible by road and is only reachable on foot or on skis. The cabin is named after the French glaciologist and geographer Charles Rabot who thoroughly explored the mountain areas in the province of Nordland. It is planned and built with local materials and with great local commitment...

more...
Lola Ripollés's curator insight, September 2, 2014 5:29 AM

Cabina turística en Noruega. Con una unidad de rescate/refugio a 50 metros de la principal y con acceso sólo a pie. 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain...

The Rock House in Norway Adjusts to the Terrain... | sustainable architecture | Scoop.it

The Rock House replaces an older building at the site and had to be well adjusted to the terrain, both in terms of shape, scale, material and color. The house and terraces are partly built upon existing stone walls, the parts of the walls which are new are made of stones from the blasting at the site. The low elongated volume is cut into to allow for wind shielded outdoor areas, embraced by the house itself. These cuts also bring down the scale of the building, and together with the local variations of the section, make the building relate to the surrounding cliff formations.

On the outer perimeter of terraces and pool, a glass fence also protects against wind, but allows for maximum view. The house is clad with Kebony wood, a sustainable process of treating the wood to allow for good durability towards the exposure to salt water...

 

View the link for more great images of the Rock House...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Interaction between a home and its context: Ramm Salbu Architects, Kalvaneset Cottage

Interaction between a home and its context: Ramm Salbu Architects, Kalvaneset Cottage | sustainable architecture | Scoop.it

A home on the west coast of Norway- two  structures that interact with each other and with nature- was based on a contemporary interpretation of local building traditions. Ramm Salbu Architects of Norway built Kalvanaset Cottage, a home with a spectacular view of the sea, in Byrknesøy.

The two volumes, a main home for the family and a guesthouse are linked by a glass corridor that makes it possible to enjoy the beauty of nature without feeling the cold.

The material used on the façades, the side walls and the roof is solid untreated pine, assembled on the basis of the traditional construction principles of the vernacular building tradition on the coast. Untreated timber is a living material which changes its look over the years, taking on a warm grey hue ensuring that the Cottage will blend into its natural surroundings even better with time...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy

Sustainable Technology at the National Museum of Art, Architecture & Design in Oslo, Norawy | sustainable architecture | Scoop.it

The new Museum of Modern Art needed to address the role and function of art in Oslo's city center, as a place for the interpretation of both the historical and contemporary reality. The museum uses twisted geometry standing on a massive footing to introduce series of event spaces, from landscape to interior exhibition to roofscape.

Facing the water front the massing rises and pedestrians are invited into the area through multiple accesses on the landscape, leading to the radial center of the museum lobby. The volume creates a protected plaza, or canopy for temporary outside exhibitions.


Sustainability: The technology came in the form of self-compacting concrete in which chemical additives are introduced into the concrete mix, significantly increasing its workability without any resultant loss in strength. The project is conceived like a bridge. Sustainable design integrates environmental, economic, and social issues of sustainability together with users’ goals and needs. The NMAAD Museum employs sustainable design to reduce energy consumption, reduce greenhouse gas emissions, encourage water conservation, and provide high indoor environmental quality.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Practical Cabin GJ-9 Concept, Adaptable to Various Natural Settings

Practical Cabin GJ-9 Concept, Adaptable to Various Natural Settings | sustainable architecture | Scoop.it

Norway based Gudmundur Jonsson Arkitektkontor designed the project entitled Cabin GJ-9, a contemporary small home prototype, easily adaptable to a variety of settings. Developed for mass distribution, the concept of Cabin GJ-9 is highly practical and versatile.

Located in Bjergøy, Norway, the cabin displays an inspiring exterior defined by wood, glass and stone, camouflaged in its natural surrounding. Two volumes make up the welcoming home, one of them accommodating the private area, and the other the service zones. Connecting the two, there is a glazed pavilion containing the living and dining space. The interior atmosphere stays true to a cottage-like feel: wood is present throughout, while a stone fireplace and inviting seating units inspire relaxation...

more...
No comment yet.