sustainable archi...
Follow
Find tag "louvers"
131.8K views | +47 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Sustainable Civic Center and City Hall for Newport Beach, California

A Sustainable Civic Center and City Hall for Newport Beach, California | sustainable architecture | Scoop.it

At a construction cost of $130 million, Newport Beach City Hall and Civic Center is a significant project for Orange County, not only in terms of size and scope, but also with regard to aesthetics and sustainability.


The contemporary steel and glass design has a very distinct appearance, reflecting a sense of movement through the repeated use of curved structural members that create rhythm and add scale.

Louvers at the ceiling and wall planes reguate daylight and add visual continuity throughout the entire project, linking the new city hall to the renovated library and creating a public gathering area for the community.


Set to achieve LEED gold certification, the design features clerestory windows that maximize daylighting while deep overhangs allow for passive cooling. Operable windows allow occupants to take advantage of the mild coastal climate while enjoying views to the park outside, which adds 12 acres of trails, wetlands and recreation space to the city's parklands.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Lucknow Headquarters: A Sustainable Building with Passive Systems

Lucknow Headquarters: A Sustainable Building with Passive Systems | sustainable architecture | Scoop.it

The corporate headquarters, designed by Annkit kummar of the Lucknow Industrial Development Authority (LIDA), uses the principles of integrating nature and architecture. The proposed Headquarters of LIDA assimilates greenery into the building by providing terrace gardens and recreational space to the employees.

The central courtyard together, with its vertical voids, aids in the wind flow throughout the building, keeping the entire mass cooler during the summer. The 2 voids on the façade and the central courtyard provide a prevalent cross breeze throughout the central atrium, keeping the temperature inside lower, compared to the heat outside. The wind flow through the front and side vertical voids creates a cross breeze and establishes the micro-climate at the interior.
The entire mass of the proposed headquarters is covered with horizontal louvers, as the prevalent heat conditions in Lucknow require intelligent façade features to keep the building cooler. The glazing used through-out the façade would be solar glass which would prevent heat from going in thereby keeping the balance of temperature...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The World's First Algae-Powered Building Grows in Germany

The World's First Algae-Powered Building Grows in Germany | sustainable architecture | Scoop.it

Splitterwerk Architects have designed a building that, when completed, will be powered by algae bioreactors that capture and release energy.


Splitterwerk Architects have designed just such a structure, dubbed BIQ, which will be the very first of its kind. Covered with a bio-adaptive façade of microalgae, the distinctive building has been designed for the International Building Exhibition in Hamburg, and is slated for completion next year.

The building is covered in bio-reactive louvers that enclose and allow the algae to survive and grow faster than they would otherwise, while also providing shade for the building's interior. Additionally, the bio-reactors trap the heat energy created by the algae, which can then be harvested and used to power the building. Once completed, it will be a resource for scientists and engineers  for future research.

The project is a collaboration between Spitterwerk Architects, Strategic Science Consult of Germany, ARUP and Colt International...

more...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Nanaimo Cruise Ship Terminal by Checkwitch Poiron Architects

Nanaimo Cruise Ship Terminal by Checkwitch Poiron Architects | sustainable architecture | Scoop.it

A new 13,700 sf terminal building, this signature facility set a new standard for buildings in Nanaimo, BC, Canada. Situated on the edge of the Assembly Wharf, it contains a large welcome centre/multi-purpose hall, facilities for the Canadian Border Services Agency & offices for the Nanaimo Port Authority.

This building site was formerly used for the processing and storage of the wood products that were the lifeblood for the region. A connection is made to the past by employing a variety of wood products including large curved glulam columns and beams, interior and exterior wood screens, and stratified timber panels. These materials echo the region’s rich natural resource and make the main hall reminiscent of a giant ship’s hull. Large glass walls open up the hall to panoramic views of the Nanaimo harbour.

The building employs as a passive solar scheme, where sunlight enters through the extensive glazing, warms the stone floor and heat is slowly released and circulated before exiting through louvers at the top of the building...

more...
No comment yet.