sustainable archi...
Follow
Find tag "location"
125.0K views | +46 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Foldes Architects: Volcano Visitor Center

Foldes Architects: Volcano Visitor Center | sustainable architecture | Scoop.it

The iconic Kemenes Volcanopark Visitor Center by Foldes Architects lays west of Budapest. After a design competion with over 40 proposals, the chosen plot for the center highlighted a flat area between the city of Celldomolk and the 5 million years old Sag Hill, a former volcano.

“Instead of the straight translation of the brief, such as creating a volcano shaped museum building, we wanted to capture the true substance of the location. According to our concept, the raw materials, the homogeneous grey of the concrete, the lava inspired colour of the Corten steel, and the flue-like arrangement of the space, deliver the spirit and essence of a volcano”, says Laszlo Foldes, Foldes Architects's chief designer.
more...
Gareth Williams-Wynn's curator insight, September 19, 2013 6:07 AM

Nice ..... I like using Corten in structures and the interpretation of homogeneous grey in the concrete is a great choice

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Tower House: Architecture that Camouflages into the Tree Canopy

Tower House: Architecture that Camouflages into the Tree Canopy | sustainable architecture | Scoop.it

This small vacation house is designed as a stairway to the treetops.


Keeping the footprint to a minimum so as not to disturb the wooded site, each of the three floors has only one small bedroom and bath, each a tiny private suite. The fourth floor, which contains the living spaces, spreads out from the tower like the surrounding forest canopy, providing views of the lake and mountains in the distance, virtually the entire Catskill Mountain range. The glass-enclosed stair highlights the procession from forest floor to treetop aerie, while the dark green enameled exterior camouflages the house by reflecting the surrounding woods, and dematerializing its form...

more...
ignaciano13's comment, April 19, 2013 2:30 PM
Ok Muy bonito. ¡Precioso!
Geovanni's curator insight, April 30, 2013 10:01 AM

What an interesting house to take a vacation at. :)

Clem Stanyon's comment, May 14, 2013 8:46 PM
Nice concept, I'm not sure that geometrical shapes are goign to 'blend' with fractal ones, though.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

An Abandoned Stable Becomes a Beautiful Off-Grid Home in Spain

An Abandoned Stable Becomes a Beautiful Off-Grid Home in Spain | sustainable architecture | Scoop.it

Located in the province of Cáceres, high on a hill and far from city water or an electrical grid, this home is positioned as it was originally and the material used are also the same as the existing structure.


The original orientation allows for the sun to be the main source of heat during the winter, while a generous eave prevents heat from entering the home during summer. Large wooden shutters that slide closed like a second skin, cover the large windows at night to trap in most of the home's daily solar heat gain.

In the interior nature has been incorporated almost to every room: bathrooms with views of the interior patio and stone water fountain and bedrooms with picture windows overlooking the countryside.

Supporting walls were replaced by light metal pillars, the haylofts in the upper area were converted into bedrooms and the enormous central lounge serves different purposes.

more...
Ursula O'Reilly Traynor's comment, May 22, 2013 4:19 AM
shared on Pinterest.thank you Lauren!
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

CCS Control and Servicies Center by Díaz y Díaz Arquitectos

CCS Control and Servicies Center by Díaz y Díaz Arquitectos | sustainable architecture | Scoop.it

Located in the middle of the sea, opened to the impressive view of Ría de Ares, the first challenge that assumes the projected building is the landscape.


To respond to this challenge, a formal repertoire is used, based on pure volumes that are integrated in the geometry of the dock and representative of typical forms of naval architecture.

The location required a high standard in terms of structural strength due to the thrust produced by the wind. Similarly, the high salinity of the environment, led to a study in detail of all building systems to prevent premature degradation of materials..

more...
No comment yet.