sustainable archi...
Follow
Find tag "home"
143.3K views | +3 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Look at the First Shipping Container Home in New Orleans

A Look at the First Shipping Container Home in New Orleans | sustainable architecture | Scoop.it

This home was designed by the Toronto-based maker of prefab homes, MekaWorld, and is the first container home in New Orleans. It is made up of two shipping containers and has a net living area of 640 square feet.

The compact design has large windows installed on each side, letting plenty of natural light into the house. The windows and sliding doors are double glazed and thermally broken; the house is also designed to withstand winds of up to 130 mph.

more...
Julia LeMense's curator insight, November 16, 2013 1:59 PM

A much better use of containers than stacking them up around economically depressed and environmentally degraded neighborhoods to the point that those in the neighborhood cannot see anything other than containers....

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

DOM(E): Sustainable Geodesic Prefab for Any Location

DOM(E): Sustainable Geodesic Prefab for Any Location | sustainable architecture | Scoop.it

No Rules Just Architecture has created DOM(E), an prefabricated off-grid home that is an eco-friendly and portable shelter. DOM(E) provides optimal living conditions no matter where it is located and is less expensive than traditional construction, while making the best use of natural energy resources.


DOM(E) can be folded for transport and assembled on-site. Its shape provides for natural ventilation while utilizing an underground duct system for heating and cooling. Solar panels connect to a hot water tank and rainwater collection systems can be made part of the drainage system that surrounds the enclosure.

Find more details and images at the article link.

more...
Ursula O'Reilly Traynor's comment, July 30, 2013 4:35 AM
we love this! ty Lauren!
Maryline Khan's comment, July 30, 2013 6:50 AM
very impressive!
Conrado C. Guzmán's curator insight, July 31, 2013 11:09 PM

Design

 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Dialog Between Environments: City House in Auckland by Architex

A Dialog Between Environments: City House in Auckland by Architex | sustainable architecture | Scoop.it

Architex has completed a project in Auckland, New Zealand, consisting of a home that exhales transparency and seeks to establish a dialogue between the interior living space and the outdoor environment.


City House is a private oasis of relaxation. With the goal of creating a place that disconnects from a busy professional life, the standard wall configurations disappear, enhancing the feeling of breeziness and freedom. 

“Sliding glass panels disappear into pockets to create open balconies for living and sleeping, and focus on the central courtyard as their oasis. The street facade is particularly private with only a hint of the sophistication that lies beyond in the selection of colour and materials.”


View more images of this beutiful, contextual and modern at the article link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Skirt + Rock House by MCK Architects

Skirt + Rock House by MCK Architects | sustainable architecture | Scoop.it

The site was home to a modest bungalow perched on a hill overlooking Vaucluse House. The clients were equally modest, simply needing more space for their family with better connection to the garden, sunlight and air.

The garden was very important, and it became intrinsic to the design. A large rock that sat in the hill to the rear of the house became our focal and pivotal natural element in the new architectural composition. With the underlying philosophy of relative modesty, the new form is setback, maintaining existing amenity enjoyed by neighbours. The first floor is concealed in the black roof form, providing a recessive appearance from the street, nestling into the landscape. Resting on two legs at opposite corners allowed the possibility of a clear opening to the garden at ground and main living level. Opening like an eye to the sky and trees it folds along the perimeter of the plan. When describing to the client the experience one might feel standing in the lounge room looking out, the analogy of a skirt was used and then stuck, hence skirt and rock.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Design | Greenhalgh House by CCS Architecture

Sustainable Design | Greenhalgh House by CCS Architecture | sustainable architecture | Scoop.it

Greenhalgh House is a sustainable home designed by CCS Architecture , located in the Alpine Meadows area near Lake Tahoe, California. This is a second home for the owner, who wanted efficiency in performance, regarding the needs of a retreat home.

This eco construction adopted rustic modern design using cedar materials. The house is grid connected, but it is also grid independent. To provide maximum view of Sierra Nevada mountains, all of the main rooms are faced to the south, with cross ventilation provided by the operable windows and sliding glass doors on both sides of the home. Concrete materials used partially at the first floor act as thermal mass storage to maintain the room temperature.

This green architecture building is completed by 600 sq ft of photovoltaic panels provided at the roof, facing south. During the days when the house is not in use, electricity is produced and stored to be used on peak days when in use. There is also thermal hot water system located at the roof. Radiant floor heating is powered by the hot water provided by hot water heater powered by the PV. The hot/cool air trapped between the roof and and panels can be used also as additional heating/cooling...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Beautiful Home from a Repurposed Warehouse

A Beautiful Home from a Repurposed Warehouse | sustainable architecture | Scoop.it

Located in Fitzroy North, Melbourne, Australia, the House in a Warehouse project was designed by Fitzroy-based Splinter Society Architecture.


The home is built into the discarded shell of an old warehouse, transforming the space into a residence that is warm and innovative...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Treehouse Architecture for a Contemporary Coastal Home

Sustainable Treehouse Architecture for a Contemporary Coastal Home | sustainable architecture | Scoop.it

This house is integrated with nature, sustainably designed and features a pared back palette infused with just the right amount of contrast.


Originally designed by Bark Design, the architects adopted principles of authenticity, economy, durability and simplicity into the design. A change in ownership gave the opportunity to further explore and refine the dwelling for its new occupants.

In the words of the architects, "The basic ‘pavilion’ plan was sketched out in the sand during an early site visit. A simple diagram of two timber pavilions placed either side of a 50 year old Morton Bay Ash ensures that the tree takes centre stage to the scale, proportions and life of the house around it. Celebrating its natural, coastal setting, the house provides its occupants with an inextricable link to the landscape. Exploring ideas of lightness, layers of transparency and integrating indoor/outdoor living within dynamic patterns of light and shadow, the Marcus Beach house is a simple frame to enable a contemporary coastal lifestyle to unfold within a very special landscape.

more...
Becky Schivley Mather's comment, July 16, 2013 9:22 PM
The Swiss Family Robinson would have loved this!
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Eco-Sustainable House / Djuric Tardio Architectes

Eco-Sustainable House / Djuric Tardio Architectes | sustainable architecture | Scoop.it

This type is still not released in urban areas and rather reserved for detached houses in less dense sites. The urban rules and the site context, which is very typical, have suggested the template, which has proved a real asset to the project.

The program was for a blended family, calling for a flexible, modular design and design process. The answer was to instill two areas, separated but and overlapping. With very few adjustments, these two areas could become one larger, combined space...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Home in Costa Rica Making the Most of Its Scenic Landscape

Sustainable Home in Costa Rica Making the Most of Its Scenic Landscape | sustainable architecture | Scoop.it

Casa Mecano was designed by Arquitectos Costa Rica and is located in Península de Osa, Costa Rica. The residence was especially developed to take in the surrounding landscape:

“Casa Mecano functions as an organism that adapts to its environment. The project maximizes the use of passive design strategies through bio-climatic architecture in order to achieve the thermal comfort levels, adequate for the tropical environment.”

The rooftop was projected as a sail and a manual system was designed, allowing the client to change its inclination, with the goal of controlling the direct sunlight projected inside the house. The interior design of this sustainable residence is highly modern, with a generous living and dining space acting as the core of the project...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modern House in Portugal, Overlooking the Atlantic Ocean

Modern House in Portugal, Overlooking the Atlantic Ocean | sustainable architecture | Scoop.it

This contemporary residence in southern Portugal was designed by studio Mario Martins Atelier and comes with spectacular views of the Atlantic Ocean. According to the architects, House in Lagos “was designed in featureless surroundings but with a fabulous view over the west Algarve coast, which receives the westerly sun in abundance. The project is based on technically evolved solutions, with the emphasis on energy sustainability, the use of geothermal power and an integrated domotics system. The building was designed on the basis of lightness and it rests on an exposed concrete base, balanced over landscaped terraces and the water features (swimming pool and lakes). The gardened roof accentuates this concept. The entrance is over a suspended concrete walkway. On reaching the upper storey we grasp the fluidity of the space containing the sitting room, kitchen and the large double height area, where a reflecting pool fills the entire space”.

more...
No comment yet.