sustainable archi...
Follow
Find tag "glazing"
122.3K views | +14 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modern Design at Loft Bauhaus in Brazil

Modern Design at Loft Bauhaus in Brazil | sustainable architecture | Scoop.it

Designed by Ana Paula Barros and located in Brazil, Loft Bauhaus is an example of modern architecture in its purest form. Inspired by the famous Farnsworth House by Mies Van der Rohe, the residence is said to explore five points of contemporary architecture: open plan, pilotis, free facade and ribbon windows.

According to the architects, “the project is composed by a large living room / dining room, which also works as a balcony. The room and the bathroom are in the same environment, having only the toilet hidden. The bath is open to the outdoor garden with a huge glass panel. The kitchen, which has no divisions, is located on the opposite side of the room and it is integrated with the dining room”.

 

Sustainability was not left aside when developing Loft Bauhaus. Suspended 60 cm above the ground, and constructed using mainly organic materials, the house has a minimum impact on the environment.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Stealthy Stepping-Stone Home Hovers over Rocky Terrain

Stealthy Stepping-Stone Home Hovers over Rocky Terrain | sustainable architecture | Scoop.it

Brought to you by Olson Kundig Architects, fans of their work will recognize the metal, glass and concrete detailing – combined with an unusual attention to natural Seattle-area surroundings.

This rectilinear home works with its environment not through an organic shape but through a series of beautiful and tactical responses to the natural rock formations and greenery of the San Juan Islands...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Eco-Sustainable House by Djuric Tardio Architectes

Eco-Sustainable House by Djuric Tardio Architectes | sustainable architecture | Scoop.it
The new project proposes a design process and construction system allowing for prefabrication and modular design...

Completely built in wood panels placed on a pedestal, the house is prefabricated in a workshop and delivered to the site to be assembled in just two weeks. The pre-cut Finnish wood panels come from sustainably managed cooperatives of small private forest owners, and they arrived at the site almost finished, reducing pollution to a minimum (as the site is located in a dense suburb).

The double-glazed windows of the patios and South façades, deliberately oversized,  capture the sun in winter and are sheltered in summer. This allows, together with their performance and surface, control of the solar gain and air flow without the intensive use of air conditioning or heating.

The recovery of rainwater can water the garden and planters allow homeowners to cultivate aromatic plants and garden without water over-consumption.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Getaway in East Hampton: Northwest Peach Farm

Sustainable Getaway in East Hampton: Northwest Peach Farm | sustainable architecture | Scoop.it
Northwest Peach Farm is another impressive contemporary residence designed by Bates Masi Architects, this time located in East Hampton, New York, USA.

“The clients wanted this to be a gathering place for their family, full of memories for generations to come. Thus the materials were chosen not only for durability but also for their gradual changes over many years. The copper siding and roofing will slowly turn green as the weathering limestone becomes darker. However, the window system will stand the test of time unchanged. A geothermal heating and cooling system, green roofs, organic finishes, and triple glazed windows will minimize the structure’s environmental impact over the generations”.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Decentralized Hotel In The Norwegian Woods

A Decentralized Hotel In The Norwegian Woods | sustainable architecture | Scoop.it
The Norwegian architects of Jensen & Skodvin have designed a great minimalist hotel in the Norwegian woods. The hotel offers great views and an intimate relation to the rest and peace of the Norwegian landscape.
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

E8 building

E8 building | sustainable architecture | Scoop.it
The lot must define the most significant western visual boundary. Also, it is the natural background of the boulevard’s urban axis, the green space that unifies the whole of the Álava Technology Park, since its beginning.

The buildings are linked in a to their natural surroundings., and their geometry frames the views towards the hillside. In the North building this opening is achieved through an open entrance atrium, which enhances the presence of the hillside forest, with the use of a frontal overhang that liberates the main façade. In the South building, the landscape views are achieved through the overhangs on its sides.
The double façade provides the buildings with an air mattress that increases the thermal insulation by reducing losses in winter and producing air circulation in the summer. Thus the air conditioning requirements are minimized and save great amounts of energy...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Volumes Shaping a Linear Floor Plan: Alnwick Road House

Volumes Shaping a Linear Floor Plan: Alnwick Road House | sustainable architecture | Scoop.it

Located on Alnwick Road in Singapore, this residence borrowed its name from the location – the Alnwick Road House, by architect team Park + Associates. They constructed the 4,628 square foot residence as a linear floor plan, allowing light and cross-ventilation to penetrate deep into the living spaces and adjust the brightness and temperature. Boxed functions were arranged to shape a larger volume that shelters all the spaces necessary for a comfortable, modern living style. The beautiful mixture of materials – black-powder-coated aluminum and black mild-steel casting – shape an elegant, contemporary architecture, while the extensive use of glass helps flood the interiors with natural light and offers views of the surroundings.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Glenbrook Residence by David Jameson Architect

Glenbrook Residence by David Jameson Architect | sustainable architecture | Scoop.it

The concept for the Glenbrook residence was to create three distinct structures: one for the most public programs (entry space, garage and guest bedrooms), one for the most private living programs and one where “public” and private can co-exist. Each space has an outdoor terrace or some special connection to the site while the roof of the glass pavilion folds beyond one’s cone of vision to create the feeling of being outside.

The building is made of all natural materials with a 100-year lifespan and features an underground spring-fed water furnace HVAC system.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Lake Lugano House by JM Architecture

Lake Lugano House by JM Architecture | sustainable architecture | Scoop.it

Italian studio JM Architecture has designed the Lake Lugano House, a 3,700 square foot polygonal glass house built around the lake in the south-east of Switzerland, at the border between Switzerland and Italy.

Great attention is given to the environmental aspects, as the use of geothermal energy, roof gardens, the rain-water collection system, the choice of highly efficient low-emittance glass insulated with argon gas, to optimize the thermal efficiency of the shell and the use of natural sun shading as the placement of deciduous trees in the south-west area of the building.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

HI-MACS House by Karl Dreer + Bembé Dellinger Architects

HI-MACS House by Karl Dreer + Bembé Dellinger Architects | sustainable architecture | Scoop.it

A house where people can recover from the stresses of everyday life, situated right in the middle of a picturesque natural backdrop – this is what the Dreer family wished for. And their wish was granted – a 1,200 square metre property with an unobstructed view of the green forests of Upper Bavaria, in the direct vicinity of the Ammersee...

more...
No comment yet.