sustainable architecture
164.3K views | +8 today
Follow
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Istanbul's New Telecommunication Tower Is Sculpted By The Wind

Istanbul's New Telecommunication Tower Is Sculpted By The Wind | sustainable architecture | Scoop.it

The new design for a telecommunication tower in Istanbul by RTA office is conceptually based on the way the designers understand the site and geography. Therefore their proposal comes as a response to this very specific and strategically important point which bridges the gap between Europe and Asia, merging cultures and continents.


The shape to the tower is given by the sum of flexible threads that adapt to the body. As the shape varies so does the floor plan which allows different functions.  Regarding the energy sources, the tower uses wind power, while it also resembles an element that had been shaped by the wind. The texture of the tower changes in perception as the visitor is approaching the object –from solid it transforms into a mesh.

more...
Lola Ripollés's curator insight, September 11, 2013 5:00 PM

La nueva torre de comunicaciones de Estambul. De nuevo puente entre oriente y occidente. Una serie de hilos que se daptan al cuerpo principal de la torre y que hacen que la torre se convierta en una malla según te acercas. Poca resistencia al viento y referencia a las cúpulas-bulbo de toda la iconografía oriental.

Fran R Garcia's comment, September 12, 2013 12:08 AM
nice
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter

An Archipelago Getaway by Tham & Videgård Arkitekter | sustainable architecture | Scoop.it
The site is situated on a bed of rock along the edge of Stockholm’s largest archipelago, and the architecture commands views in all directions, to the water ahead and a thicket of greenery behind. A parallelogram in plan, the home angles towards the coast, with a long west facade that drinks in panoramic vistas of the Baltic.
Glass volumes are staggered in a zigzag formation and inset from the lip of the house footprint, creating a deep, shaded patio. Despite its gun-metal color associated with steel, the structure is entirely of wood, from the exterior frame down to the furniture inside. The simple form and the exquisite details all around come together in a rich, nuanced design that more than fulfills the promise of the site...
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

House in Rodaun by Caramel Architects

House in Rodaun by Caramel Architects | sustainable architecture | Scoop.it

A family with one child moved from their apartment in the city to a house at the periphery with plenty of green for children to play in the grass, parents and friends sitting amongst them- all around nothing but green, trees, pure nature. The site is a 500 sq. meter plot, a grassy meadow with trees.

Four levels, three above ground and one below, are to yield a total of 300 m⊃2; of living space.

In order to retain the character of the original meadow, the ground-floor living and dining area are tied to the garden in a sweeping gesture. This gives the feeling of a living room composed of outdoor and indoor spaces. The end of the form tapers to human scale forming smooth shallow depressions for sitting, curvilinear furniture, a pool and terrace with rounded corners.

On the rooftop, the patch of meadow removed from below is woven into the undulating green office landscape, with grassy green fields on several levels interspersed with ephemeral swooshes of space.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Phoenix Observation Tower by Bjarke Ingels Group

Phoenix Observation Tower by Bjarke Ingels Group | sustainable architecture | Scoop.it

Located in downtown Phoenix, the 70,000 sf Observation Tower shall add a significant structure to the Phoenix skyline from which to enjoy the city’s spectacular views of the surrounding mountain ranges and dramatic sunsets. Phoenix-based developer Novawest, commissioned the team to create a destination event to provide tourists and citizens of Phoenix alike the chance to enjoy the unique features of the Valley of the Sun.

The future observation tower is conceived as a tall core of reinforced concrete with an open-air spiral sphere at its top, resembling a metaphorical pin firmly marking a location on a map.
Walking downwards from the top through a continuous spiral promenade, the visitors of the observation tower experience all of the building’s programs in a constant motion, while enjoying dynamic 360 degree views of the city of Phoenix and the Arizonian landscape.  
 
The base of the tower will serve as a public plaza offering shade, water features and a small amount of retail together with a subterranean queuing area. The tower will serve as a working model of sustainable energy practices, incorporating a blend of solar and other technologies.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group | sustainable architecture | Scoop.it
The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory.

The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

With time, materials will allow the architecture to mature, growing into its site. The zinc fascia will patina to a soft grey, and a permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits of locally-salvaged elm  will weather & a vegetated roof, planted with local grasses, will grow to become a raised piece of the forest floor.

As seasons pass, the reflected colors of the forest transform the building and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in specific ways, shaping snow into extensions of the structure.


See more of this contextual, unique project at the link...

more...
No comment yet.