sustainable archi...
Follow
Find tag "facebook"
144.2K views | +25 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Facebook's New HQ has a Massive 9-Acre Garden on the Roof

Facebook's New HQ has a Massive 9-Acre Garden on the Roof | sustainable architecture | Scoop.it

When Facebook approached famed Canadian-American architect Frank Gehry to design their new headquarters in Menlo Park, California, they asked for a simple building without a heavy design. And while the building might look pretty conventional from down below, 70-feet up on the roof is something light on the environment and the spirits: a 9-acre garden.

The building, called MPK 20, is topped by a parkland with verdant green fields of grass, over 400 trees, and a lot of trails. “It’s a half mile loop,”says Lori Goler, head of human resources and recruiting. “It gives space to think.”

more...
Ideclik's curator insight, April 7, 2:52 AM

Nouveau siège de Facebook 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

LEED Gold: Facebook Prineville Data Center seeks to be the world's most energy efficient building of its type

LEED Gold: Facebook Prineville Data Center seeks to be the world's most energy efficient building of its type | sustainable architecture | Scoop.it

When Facebook users post photos or status updates, data seemingly drifts into the “cloud,” which is actually a complex data center housing racks of servers using as much energy as a small town...


Defying this energy-draining typology, the Facebook Prineville Data Center in central Oregon has achieved LEED Gold status through advanced technologies, including an innovative mechanical equipment penthouse and evaporative cooling system, all while keeping data flowing and providing pleasant workspaces.

For Facebook, a company that prides itself on openness, the architects created a prominent building that harmonizes with its high desert landscape. The permeable yet secure perimeter is clad in warm-toned precast concrete panels, corrugated steel and layered glazing. “People spaces,” including conference rooms and workspaces, open onto an interior courtyard. In fact, every employee enjoys views and natural light from at least two directions.


To reach the status as one of the world’s most energy efficient data centers, not to mention rigorous LEED Gold requirements, the designers of the had to rethink every part of a data center’s building, mechanical, electrical, and computing systems and remove everything that didn’t directly benefit efficiency- learn more and view the complete gallery of images at ArchDaily...

more...
No comment yet.