sustainable archi...
Follow
Find tag "europe"
143.3K views | +16 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Organic Architecture at the University of Versailles Science Library, France

Organic Architecture at the University of Versailles Science Library, France | sustainable architecture | Scoop.it

Paris-based architects Badia-Berger Architectes have recently completed the University of Versailles Science Library, in France- an efficient building composed of three juxtaposed volumes intersected by a series of voids.

The building acts as a connector inside the university campus, uniting the eastern sloped park and the western sporting grounds, which determines that it doesn't have a main façade, rather, a central position from which its multidirectional nature stems.

The library is comprised of three juxtaposing volumes intersected by a series of voids, which allow for abundant daylight to pour into the building, as well as creating a series of transparencies between the two connected terrains — the park and the sporting grounds. The three separate volumes harbour respectively the entry hall, the reading rooms and internal spaces. "The shape is an expression of our perception of the program and our response to the requirements of a low energy building," state architects Marie-Hélène Badia and Didier Berger, "fully acknowledging lighting and thermal comfort as well as highlighting the site's contrasts."

more...
Trompetista De Jazz's curator insight, March 15, 2013 12:16 PM

Organic Architecture at the University of Versailles Science Library, France

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Richard Meier & Partners | Italcementi i.lab

Richard Meier & Partners | Italcementi i.lab | sustainable architecture | Scoop.it

Richard Meier & Partners celebrates the opening of the Italcementi i.lab in Bergamo, Italy. The new building is a benchmark of sustainable design in Europe and it has attained one of the first LEED Platinum accreditations in Italy.


Italcementi i.lab, the new research and development center for Italcementi is intended to reflect the company’s position of leadership, technological advancement and commitment to research and innovation in the use of concrete.

One of the top five cement manufacturers in the world, Italcementi is internationally recognized for its dedication to Sustainable Development. Dukho Yeon, Design Partner-in-charge, comments: “This is our fourth completed project in Italy, after the Jesolo Lido Village, the Ara Pacis Museum, and the Jubilee Church. i.lab is our firm’s most sustainable building to date embodied in sculptural and dramatic, but simple forms showcasing the possibilities of concrete in perfect balance with the technical purpose of the building.”


Each element of the building’s organization reflects an ambitious effort, both in Richard Meier & Partners focus on sustainable architecture and in the innovative use of efficient materials and construction solutions...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Oloron Saint Marie Multimedia Center & Urban Regeneration

Oloron Saint Marie Multimedia Center & Urban Regeneration | sustainable architecture | Scoop.it

Part of an ambitious urban regeneration project on land that used to be defined by hydroelectric-powered textile industries, the new Oloron Saint Marie Multimedia Center displays its bold architecture in the town of Oloron-Sainte-Marie, France.

French architectural firm Pascale Guédot, in collaboration with Michel Corajoud, took this first step in re-imagining this abandoned beret factory into a wonderful media center built on the existing stone foundation.

The design had to capture the natural beauty in the architecture, so the architects designed the 2,700 square meter building as a main wood latticed volume floating on top of a glass level below. This beautifully modern multimedia center was linked to the opposite banks via two walkways uniting in a 1,255 square meter public concourse and creating a necessary connection between river banks. A 44 car parking space ensures visitors are carefree when walking through the Oloron Saint Marie Multimedia Center’s glass entrance...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Vienna is home to the first hotel with a zero energy balance

Vienna is home to the first hotel with a zero energy balance | sustainable architecture | Scoop.it

Holidaying in Vienna and having nothing on your conscience more serious than a few too many slices of Sachertorte: you can do it if you stay at the Boutiquehotel Stadthalle, the world’s first city centre hotel with a zero energy balance certified by the European environmental quality mark.

All the energy the hotel complex requires is generated from renewable energy sources: a geothermal pump, a photovoltaic installation, solar panels and “active thermal slabs”: thermal activation of concrete and, in the near future, wind power. Rainwater is used for the toilets and to water the garden.

Other measures decrease the consumption of the hotel which is divided into two volumes: a renovated existing building and a new expansion built according to the dictates of passive construction with cement cladding...

more...
Nguyen Quang Thai's comment, October 6, 2014 8:15 AM
There are many benefits for the hotels running sustainability program such as cost savings, competitive advantages and protecting environment. Consider, Vienna hotel, is the best example for energy savings. Vienna hotel is using energy that is generated from renewable energy sources such as: a geothermal pump, a photovoltaic installation, solar panels and thermal activation of concrete and, in the near future, wind power. Rain water is also used for toilets and water the garden. These renewable energies help them save a lot of money for energy consumption. Therefore, they could gain more profit because the cost of selling a room is substantially decreased. On the other hand, the hotel could have the competitive advantage by running green program. As Alto’s general manager said that “45% of customer choose his hotel because of sustainability”. Instead of investing much money on marketing, he just focuses on the word-of-mouth marketing tool by their green program which results in 95% room rate occupancy for the last four years. However, changing customer habit is also one of the most challenges the hotels have been facing. As to influence their guests, they should use some fun posters which could inspire the customer to join their program and to do the right thing for their society.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

This Fold House

This Fold House | sustainable architecture | Scoop.it
It took a mere six months—three in the factory and three on-site—for this prefab to come to fruition on the shore of Sweden’s Müsko Island.

Prefab ubiquity remains a pipe dream in the United States, but the process is a specialty in Scandinavia. Multi-discipli­nary Swedish firm Claesson Koivisto Rune created the plans for this home for design-minded kit-house manu­fact­urer Arkitektus. Considering the unique balance of the facade, and its climate-specific construction—the asymmetrical “lifted” roof allows for both water drainage and maximum light during the dark winter months—Claesson Koivisto Rune’s approach to the project is some­what surprising. “We design buildings from the inside out,” explains principal Eero Koivisto. “The exterior is more or less a product of the interior plans.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center | sustainable architecture | Scoop.it

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility. The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Ty-Hedfan House In The Welsh Hills

Ty-Hedfan House In The Welsh Hills | sustainable architecture | Scoop.it

Designed by London-based architectural studio Featherstone Young, this home is eco-friendly, with solar panels, heat pumps and water recycling. Guests enjoy a large living room floating over the river, two riverside decks, and a vast kitchen and dining area. Overlooking a valley river near the Brecon Beacons National Park, South Wales, the comfortable contemporary vacation home allows for a range of possibilities to spend time in the environment.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Solidifying A Home’s Connection to Nature: House S

Solidifying A Home’s Connection to Nature: House S | sustainable architecture | Scoop.it

House S is located in Breda, in the southern part of the Netherlands. According to the architects, “the living area is raised above the surrounding land, so that the view on the natural environment is optimal. Further solidifying the home’s connection to nature, large floor-to-ceiling windows frame the view, while giving the house a light and transparent character. Since the residents are home workers, private and business rooms are separated in an ingenious way, where they touch but never cross. Providing a beautiful view on the environment and allowing for a bright, natural lit lower level.” With an inspiring architecture, an interior design that is both functional and elegant, and extensive views of the beautiful landscape, House S fits our notion of a clever modern home.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Blok K in Amsterdam by NL Architects

Blok K in Amsterdam by NL Architects | sustainable architecture | Scoop.it

‘Blok k’ is part of a masterplan for 500 dwellings, between the historic center and the recently redeveloped harbor area in the east of Amsterdam.

The building is neither crooked, nor dancing. The architects wanted to allow natural light and free access from outside to all the apartments. Utilities, storage spaces, and other structural elements of the building are located in the center of the building. Access to each apartment is reached by a central walkway, or ‘mini canyon’ in the center of the block.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

AWP + HHF: pavilions and follies for parc des bords de seine

AWP + HHF: pavilions and follies for parc des bords de seine | sustainable architecture | Scoop.it

A series of pavilions and follies of diverse functions will become integrated into the 113 hectare public green space along the seine river near the villa savoye by le corbusier. This future destination for local residents and citizens of paris will contain a visitor's center, observatory, restaurant and a dozen smaller structures constructed with a modular wood framing system.

more...
No comment yet.
Suggested by India Art n Design
Scoop.it!

Landmark Reincarnate: Palazzo Campari in Milan

Landmark Reincarnate: Palazzo Campari in Milan | sustainable architecture | Scoop.it

Considered ahead of its time even in the 1960s, when it was first built, the Palazzo Campari building, (now La Serenissima) located in the historic centre of Milan is today a refurbished modern wrap.


New owners commissioned firm Park Associati to refurbish the landmark on the corner of via Turati and via Cavalieri in the historic centre of Milan, with careful attention to the preservation of its character. They also wanted to turn an inefficient building into an efficient one and provide a modern make-over. 


Other distinct features like reclaiming space on the ground floor opened up the areas, while pulling back elevations made it possible to eliminate cold bridging.


This, along with other energy-conserving measures got the building a Gold LEED certification. Useful floor area was relocated, allowing new spaces to be built and given away for tertiary use. Meanwhile, the landscaped courtyard, which forms the heart of the complex, has been reinterpreted in a contemporary setting...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Housing in Denmark by Lendager Architects

Sustainable Housing in Denmark by Lendager Architects | sustainable architecture | Scoop.it
Lendager Architects announced their first prize win in the competition to build the first DGNB-certified housing project in Denmark in Næstved.

DGNB is a new green building certification system expected to become the scale for sustainability in Europe. DGNB-Certification focuses on three equally weighted parameters: Environmental-, Social- and economical sustainability, for a holistic evaluation of built projects.

In total, the project will have 24 single family homes, built around a shared courtyard to encourage community and shared resources. Passive solar design with optimized window and shade placement allows for passive cooling and heating. Energy efficient design, including a tight thermal envelope with energy saving systems reduces power consumption, while rooftop photovoltaics produce electricity. Green roofs protect the home and provide further insulation. A close connection with nature and gardens encourages residents to live off the land.

As Lendager Architects told us about the project, “We wanted to answer the questions of how we can build without affecting the environment, how we can build without using new materials, how we can build houses that produce more energy than they use, and how sharing becomes a natural part of the daily life.”
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Residence in Germany: The Minimum House

Sustainable Residence in Germany: The Minimum House | sustainable architecture | Scoop.it

The Minimum House was designed by studio Scheidt Kasprusch Architekten and is located in Klausdorf, Germany. The 1,615 square foot contemporary home, structured on two levels, is a prototype for a serial holiday residence. According to the architects, the project is offered under the label “minimumhouse” , all furniture and fittings included: “The concept was developed by the ideal of a house with maximum outdoor impressions and also by making full use of the solar yields for the building. The reflections of glass and light make the three-side glassed building shells appear immaterial. The team consisting of architects, engineers, building physicists and executing companies developed a modular building concept, that allows a contemporary open-plan living with high ecological and economic standards“. Some of the sustainable features of this home include a solar system placed on the extensively vegetated flat roof, a soil sensor, ceiling-mounted radiation heating and controlled ventilation.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Jean Nouvel’s Shipping Container Restaurant Sprouts on Seguin Island in Paris

Jean Nouvel’s Shipping Container Restaurant Sprouts on Seguin Island in Paris | sustainable architecture | Scoop.it
Jean Nouvel's giant greenhouse and restaurant called Les Grandes Tables, has been completed and looks like an amazing start to the chic and sustainable island.

The massive plan includes a mix of culture, commerce, and green spaces with music halls, artist studios, museums, and even hotels and cinemas. Phase one of this sensational overhaul was recently completed, and a giant greenhouse and restaurant called Les Grandes Tables has sprouted within a set of recycled shipping containers...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Facebook's Swedish Data Center Will Run on Hydropower

Facebook's Swedish Data Center Will Run on Hydropower | sustainable architecture | Scoop.it

Facebook is building a new 300,000-square-foot data center in Lulea, Sweden to achieve LEED Gold certification.

In a joint venture with Fortis Construction, Portland, Ore., and NCC Construction Sweden, Stockholm, DPR Construction was awarded a $121-million contract to construct the data-center complex.

This project will be the Redwood City, Calif., general contractor’s first foray outside North America.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

mmdm arquitectes

mmdm arquitectes | sustainable architecture | Scoop.it
Obsession for the proper adaptation of the project with the topography+the use of durable materials and clear geometries=a simple and useful architecture.

mmdm arquitectes is an architecture office founded in 2003 by Frans Masana and Joan Dalmases, based on previous collaborations.

The projects that come out of the office have points in common that are the main features of our architecture. On one side, the proper adaptation with the topography to avoid great earthworks and, consequently, an excessive environmental impact. On the other side, the use of durable and not expensive materials that influence both the constructive solutions and the same image of the buildings that we project. Finally, the use of clear geometries in the design of the floor plan and of the volume. The result of this way of projecting is a simple and useful architecture.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Casa Ceschi by Traverso Vighy

Casa Ceschi by Traverso Vighy | sustainable architecture | Scoop.it
Giovanni Traverso and Paola Vighy inserted a new skeleton of laminated wood into a building in the historic center of Vicenza...

Traverso Vighy's approach to a renovation is to try to tread lightly, to create as little disturbance on their sites as possible, whether in environmental or, as in this case, architectural ones. These projects are therefore careful orchestrations, where many parts consist of pre-assembled elements, architectural objects maintain a marked structural independence, and whose details interact with their surroundings.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Lake Lugano House by JM Architecture

Lake Lugano House by JM Architecture | sustainable architecture | Scoop.it

Italian studio JM Architecture has designed the Lake Lugano House, a 3,700 square foot polygonal glass house built around the lake in the south-east of Switzerland, at the border between Switzerland and Italy.

Great attention is given to the environmental aspects, as the use of geothermal energy, roof gardens, the rain-water collection system, the choice of highly efficient low-emittance glass insulated with argon gas, to optimize the thermal efficiency of the shell and the use of natural sun shading as the placement of deciduous trees in the south-west area of the building.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Mahoney Architecture promote scheme for derelict Anglo HQ

Mahoney Architecture promote scheme for derelict Anglo HQ | sustainable architecture | Scoop.it

The Trees on the Quays project, designed by Paschal Mahoney, proposes to radically transform the shell of the defunct Anglo Irish Bank Head Quarters into an innovative Public Park which will become a focal point for the commemoration of the Centenary of the Irish Republic. The building is currently controlled by NAMA after being taken over from developer Liam Carroll. It was originally planned as a landmark headquarters for the bank, but work stopped in 2009.

more...
No comment yet.