sustainable architecture
160.4K views | +22 today
Follow
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Moshe Safdie Creates Spectacular Bio Dome for Singapore Airport

Moshe Safdie Creates Spectacular Bio Dome for Singapore Airport | sustainable architecture | Scoop.it

Moshe Safdie is famous for his iconic Montreal housing complex Habitat ’67, and he is still creating innovative large-scale urban projects around the world. The latest project his firm, Safdie Architects, has debuted is the design for development at Singapore's Changi Airport. The scheme aims to create a public gathering space with gardens, retail stores, hotel, restaurants, and entertainment that will lure travelers, airport employees, and local residents.

The glass dome will encompass a space of 134,000 square meters and houses a 130-foot-high waterfall. The dome's curved shape, recalling the tradition of glass conservatories, provides inherent structural strength to the glass and steel structure. Tree-like structural columns in a ring support the dome while a suspended roof covers the adjacent atrium space.

The space also showcases natural elements: walking trails travel through an indoor topography of trees, palms, and ferns called "Forest Valley". The different elements — dining, accommodations, and retail — are spread throughout the structure so as to give each of them impressive views of the natural features.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Integrating the Site's Natural Terrain: Football Arena in Borisov by OFIS

Integrating the Site's Natural Terrain: Football Arena in Borisov by OFIS | sustainable architecture | Scoop.it

OFIS have designed a football stadium in Borisov, Belarus.

The concept takes into account the natural advantages of the location and the existing interventions within the terrain, while maintaining as many of the existing trees on site as possible. Besides 13.000 seats there is additional 3.000 m2 of public space, with traffic and parking organised between the forest.

The arena forms a unified rounded dome, with skin that gives an impression of a fragile stretched perforated textile pulled over the stadium skeleton. The covered space between the skin and the tribunes is a public street-a vestibule with public program and galleries above...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Watch the Northern Lights from Glass Igloos at Hotel Kakslauttanen, Finland

Watch the Northern Lights from Glass Igloos at Hotel Kakslauttanen, Finland | sustainable architecture | Scoop.it

What better way to view the northern lights than from your bed through a glass roof?

That’s what the accommodation Finnish hotel Kakslauttanen offers guests within a village of geodesic dome glass igloos. The unique setting merges old and new using a traditional igloo form, composed of angular glass framework.

The igloos are created from a highly effective thermal glass which keeps the insides nice and cosy while temperatures outside plummet to -30˚. This special glass manages to stop condensation from forming on the inside while also preventing frost from settling on the outside of the igloo to offer guests a clear view of the northern lights...

more...
Devy Christina's comment, October 2, 2014 9:22 AM
This is such a different and unique concept of hotel especially with a glass as the roof of the hotel room that allows customers to enjoy the northern lights with the luxury ambience.
However, this kind of hotel concept might have spent a lot of cost to build because of the concept of architecture that prevents the top of the glass roof to frost. Thus, it should be an expensive accommodation to be spent on.
On the other hand, this concept of hotel might affect the surrounding environment.
Therefore, the customers might consider some of these points before they decide to stay in this hotel.
Devy Christina's comment, October 2, 2014 9:22 AM
This is such a different and unique concept of hotel especially with a glass as the roof of the hotel room that allows customers to enjoy the northern lights with the luxury ambience.
However, this kind of hotel concept might have spent a lot of cost to build because of the concept of architecture that prevents the top of the glass roof to frost. Thus, it should be an expensive accommodation to be spent on.
On the other hand, this concept of hotel might affect the surrounding environment.
Therefore, the customers might consider some of these points before they decide to stay in this hotel.
linh pham's curator insight, October 7, 2014 10:07 PM

Want to see the northern lights which only appear in a season a year, choosing Finnish hotel Kakslauttanen is the right decision for people who want to see a natural phenomenon. The unique architechture look like a igloo outside but fully furniture inside bring to the customer the best experience while staying here. The igloo, is a dome shaped of Eskimo house use to block of solids snow, built with a special glass so that you can see clearly the view from inside. A special glass was made to prevent the condensation frost from settling on the outside of igloo and keep inside warmer with the temperature at minus 3 degree while temperatures outside plummet to minus 30 degree. I would like to go there to see a special natural phenomenon in the world and enjoy the unique experience you can have. 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

DOM(E): Sustainable Geodesic Prefab for Any Location

DOM(E): Sustainable Geodesic Prefab for Any Location | sustainable architecture | Scoop.it

No Rules Just Architecture has created DOM(E), an prefabricated off-grid home that is an eco-friendly and portable shelter. DOM(E) provides optimal living conditions no matter where it is located and is less expensive than traditional construction, while making the best use of natural energy resources.


DOM(E) can be folded for transport and assembled on-site. Its shape provides for natural ventilation while utilizing an underground duct system for heating and cooling. Solar panels connect to a hot water tank and rainwater collection systems can be made part of the drainage system that surrounds the enclosure.

Find more details and images at the article link.

more...
Ursula O'Reilly Traynor's comment, July 30, 2013 4:35 AM
we love this! ty Lauren!
Maryline Khan's comment, July 30, 2013 6:50 AM
very impressive!
Conrado C. Guzmán's curator insight, July 31, 2013 11:09 PM

Design

 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Montreal’s Biosphere Environmental Museum Resides Inside Massive Buckminster Fuller Geodesic Dome

Montreal’s Biosphere Environmental Museum Resides Inside Massive Buckminster Fuller Geodesic Dome | sustainable architecture | Scoop.it
Looking like Epcot Center in Disney World, Montreal’s Biosphere is a museum dedicated to the environment. Originally built as the United States pavilion for the 1967 World Fair Expo, the dome was repurposed into the museum in 1990.

The interactive museum initially showcased the water ecosystem of the Great Lakes region, but has since expanded to encompasses environmental issues such as climate change, air, eco-technologies and sustainable development.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Singapore National Stadium: the World's Largest Single-Span Dome

Singapore National Stadium: the World's Largest Single-Span Dome | sustainable architecture | Scoop.it

Singapore’s new National Stadium has the world’s largest single-span dome. And by leaving it open at one end, its designers have given the multi-purpose pitch one of the most beautiful backdrops in sport, with one of the most efficient structures possible.

more...
BogDan Wrzesinski's curator insight, December 3, 2014 2:37 AM

:) — ♛♥♪♥  Well done. Come Invite URL http://tsu.co/GodSent247 @GodSent247 #tsu

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Massive Green-Roofed StreetDome Skate Park Pops Up in Denmark

Massive Green-Roofed StreetDome Skate Park Pops Up in Denmark | sustainable architecture | Scoop.it

Danish architecture firm CEBRA teamed up with Glifberg+Lykke to design a multi-use park that boasts a 4,500-square-meter area for skating, parkour, boulder climbing, canoe polo and other recreational activities.

The project is part of an initiative to create a new urban space for recreation. The 1,500-square-meter dome is based on CEBRA’s igloo hall concept. Spanning over 40 meters, the design uses similar technology of previous projects, including low-cost and lightweight sports halls. It uses cheaper, off-the-shelf components often used in industrial buildings and warehouses.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat

Quilted greenhouse by C. F. Møller inflates to alter light and heat | sustainable architecture | Scoop.it

A facade of translucent plastic pillows can be pumped up to alter lighting and temperature inside this domed greenhouse, located at the Aarhus botanical gardens, by C. F. Møller.


The architects worked with membrane facade specialist formTL to create the ETFE plastic facade of the new Tropical House to provide an energy-efficient envelope with a quilted texture around the 18-metre-high structure.

The light and heat conditions within the building can be adapted by increasing or decreasing the air pressure inside the pillows, which then changes the translucence of the facade.

The domed shape and the building's orientation in relation to the points of the compass have been chosen because this precise format gives the smallest surface area coupled with the largest volume, as well as the best possible sunlight incidence in winter, and the least possible in summer," said the architects.

more...
Norm Miller's curator insight, January 8, 2014 1:45 PM

very innovative  

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen

Adaptable Architecture: Meeting Dome by Kristoffer Tejlgaard & Benny Jepsen | sustainable architecture | Scoop.it
Canadian architects Kristoffer Tejlgaard and Benny Jepsen have slightly altered the mathematical elements of a geodesic dome to form a new modular pavilion.


By using different sized triangular frames with both spherical and perpendicular surfaces, a new lattice form was birthed from that of a traditional geodesic dome. The result is a method of construction that allows surfaces to be extruded, scaled, pushed and pulled while maintaining logic.
Through this altered composition, small niches and crevices opened. Steel footings connect the wooden frame, made of locally-sourced pine. Steel nodes were made to fit standard rafter sizes, making the whole design movable.
The façade's curved surfaces are covered with recycled wood panels, creating opaque faces. Perpendicular surfaces made of PVC film allow light to enter while opening views to the outside. The project was commissioned by BL (Denmark Public Housing) for the Peoples Meeting in Denmark.

more...
No comment yet.