sustainable archi...
Follow
Find tag "culture"
139.9K views | +57 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Community + Contemporary Architecture: Cree Cultural Institute in Canada

Community + Contemporary Architecture: Cree Cultural Institute in Canada | sustainable architecture | Scoop.it

Rubin&Rotman Architects completed Aanischaaukamikw Cree Cultural Institute in the Canadian village of Oujé-Bougoumou, paying tribute to local architecture.

The Institute includes an exhibition hall, making it both a museum and meeting place, with community activities such as dance and music shows taking place, along with more intimate gatherings featuring storytellers and elders. On the lower floor are the offices of associations involved in preserving the Cree language, hunting methods and arts and handicrafts, as well as in promoting tourism. Wood is used extensively, evoking the fundamental importance of the forest to the Cree people. Special attention was paid to transposing symbolic elements reflecting traditional Cree habitat to this contemporary building. The open plan and transparency of the ground floor make the Institute the heart of the community.

more...
ParadigmGallery's curator insight, July 27, 2014 3:45 PM

We admire the way the Cree culture and aesthetic is blended into the modern structure. It pays homage to their origins but offers the community a beautiful facility.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Mixed-Use Cultural Center in Koblenz, Germany

A Mixed-Use Cultural Center in Koblenz, Germany | sustainable architecture | Scoop.it

The project designed by Benthem Crouwel Architects started as a won competition for the redevelopment of the “Zentralplatz”. The program included approximately 20,000 sqm of retail space, urban functions and a 6,000 sqm square.


This separation of functions allows for two autonomous and highly functional buildings, which can develop long-term and independently. Because of the precise positioning of the buildings and their outline, the pedestrian flows are organized in an effective and logical way.  The combination of these different cultural institutions offers the chance to exploit the synergies between the various institutions.

The areas intertwined with escalators offer orientation points, divide the building and provide the interior with natural light. Above the stores are adjoining rooms and a parking lot organized around a central landscaped courtyard.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Perot Museum of Nature and Science

Perot Museum of Nature and Science | sustainable architecture | Scoop.it

Museums, armatures for collective societal experience and cultural expression, present new ways of interpreting the world.


As our global environment faces ever more critical challenges, a broader understanding of the interdependence of natural systems is becoming more essential to our survival and evolution. Museums dedicated to nature and science play a key role in expanding our understanding of these complex systems.

The new Perot Museum of Nature & Science in Victory Park will create a distinct identity for the Museum, enhance the institution’s prominence in Dallas and enrich the city’s evolving cultural fabric. Designed to engage a broad audience, invigorate young minds, and inspire wonder and curiosity in the daily lives of its visitors, the Museum will cultivate a memorable experience that will persist in the minds of its visitors and that will ultimately broaden indi- viduals’ and society’s understanding of nature and science.


The Museum will strive to achieve the highest standards of sustainability possible for a building of its type. High performance design and incorporation of state of the art technologies will yield a new building that will minimize its impact on the environment.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Culture Forest: Community-oriented ecological design by Unsangdong Architects

Culture Forest: Community-oriented ecological design by Unsangdong Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Unsangdong Architects have designed “Culture Forest”, a multi-use building and art center located in SeongDong-gu, Republic of Korea. The project is expected to be completed next year.


From the architects:

'The scenery looking at Seongdong will be as open as possible, providing a landscape of intensive and storytelling experience... Each program consists of an eco friendly and creative cultural space and green area. The skin of will unify architecture and nature through green walls and generates energy by solar powered panel skin.'


Visit the link to read the complete architect's description of the winning proposal for this new cultural development that integrates technology, ecology, and community...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

the Convent de Sant Francesc, Spain + Historic Preservation

the Convent de Sant Francesc, Spain + Historic Preservation | sustainable architecture | Scoop.it

The intervention in the church of the convent of Sant Francesc, located in the Catalan town of Santpedor, converted the building into a cultural facility, allowing the building to be put to use as an auditorium and multipurpose cultural space. In the future, a third stage will allow the upper floors of the chapels to be used as a historical archive.

The renovation of the building has been developed with the goal of differentiating the new elements constructed (using contemporary construction systems and languages) from the original elements of this historical church.

With the aim of preserving all aspects of the building’s past, the intervention has not hidden traces, wounds or scars. Thus, they have remained visible depressions, holes where the altarpieces once were, traces of missing elements.

The construction and the building methods used have sought to strengthen the church without deleting the signs of deterioration the building has suffered. The intervention has sought to preserve the building’s historic legacy by adding new valuesthat enhance it and give this ancient convent a unique, contemporary form...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Flying Colors - Phoenix Children's Hospital Shows Sensitivity to Visitors and the Environment

Flying Colors - Phoenix Children's Hospital Shows Sensitivity to Visitors and the Environment | sustainable architecture | Scoop.it
Phoenix Children's Hospital shows sensitivity to visitors and the environment.

The serene building exterior comes to life at sunset with purple LED lighting that recalls the Arizona desert’s night-blooming cactus flower. Inside, a three-story lobby stirs the imagination with lights in the floor and a wall of “water” created by textured surfaces and flowing, patterned light. Projected colored-light flowers dance on the wall, while fanciful animal sculptures in each elevator lobby and vibrant accents stimulate the senses.

The facility is oriented on the east–west axis for efficient circulation and daylight harvesting. High-performance glazing and static exterior shades capitalize on the sun’s angles and reduce direct sunlight glare. A two-story opening between the tower’s base and the seven floors of patient beds above creates room for an accessible 5,200-square-foot roof garden that provides a calming outdoor space for families, patients, and staff...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Jean Nouvel’s Shipping Container Restaurant Sprouts on Seguin Island in Paris

Jean Nouvel’s Shipping Container Restaurant Sprouts on Seguin Island in Paris | sustainable architecture | Scoop.it
Jean Nouvel's giant greenhouse and restaurant called Les Grandes Tables, has been completed and looks like an amazing start to the chic and sustainable island.

The massive plan includes a mix of culture, commerce, and green spaces with music halls, artist studios, museums, and even hotels and cinemas. Phase one of this sensational overhaul was recently completed, and a giant greenhouse and restaurant called Les Grandes Tables has sprouted within a set of recycled shipping containers...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Harbin Cultural Center Designed by MAD Architects

Harbin Cultural Center Designed by MAD Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Harbin Cultural Island is located in the natural landscape of the riverside wetland north of Songhua River. The entire project covers an area of 1.8 square kilometers, with a construction area of 79,000 square meters. In February 2010, MAD won the competition to design the cultural center, which is expected to be completed in 2014 when the Harbin July summer concert will be held.

Influenced by both Chinese and Russian culture, Harbin is reputed as the music capital of the north. Different from other theater buildings that are normally located in the urban center, Harbin Grand Theater will not act as an isolated landmark for the city, but the natural continuation of the human spirit. Apart from regional protection and utilization of the wetland ecosystem, Harbin Theater, Harbin Labor Recreation Center, Harbin Great Square and the Wetland Park together compose the Harbin Cultural Island, to join culture, art and nature in an integrated environment.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

'Tind' Prefab Houses by Stockholm-based Design Studio Claesson Koivisto Rune

'Tind' Prefab Houses by Stockholm-based Design Studio Claesson Koivisto Rune | sustainable architecture | Scoop.it

Stockholm-based studio claesson koivisto rune have has created 3 sleek typologies for prefabricated homes that draw from the distinctly scandinavian landscape and approach to efficient living.


The 'Tind' residences draw their name from the norwegian word for 'mountain peak', a concept informed by the remarkable lack of sharp pointed peaks in scandinavian mountain systems. The softened edges of the range lend the landscape a particular beauty that finds its way into the architecture in the form of a truncated, single pitch roof. Floor-grazing windows are relegated to major walls and all apertures lie flush with light-drenched interiors. Rather than a perforated volume, the home is a rhythmic composition of built material and void, and despite the various models of kit houses, every interior is organized by a central entrance way or staircase and seeks to blur notions of interior and exterior.

While prefabricated homes have many historical iterations, the architectural integrity of the 'Tind' series is preserved through culturally relevant approaches to living...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Nelson Cultural Center: LEED Gold at the American Swedish Institute, Minneapolis

Nelson Cultural Center: LEED Gold at the American Swedish Institute, Minneapolis | sustainable architecture | Scoop.it

The American Swedish Institute received a new addition with the LEED Gold-designed Nelson Cultural Center by HGA in Minneapolis.


The 34,000 sq ft addition provides space for education and cultural facilities for contemporary exhibitions, administrative offices, collections care, and expanded programs. Designed by locally-headquartered firm HGA, the new extension incorporates contemporary design, traditional Swedish aesthetics and a number of sustainable strategies. The Nelson Cultural Center is anticipating LEED Gold certification due to its sustainable building strategies, which include geothermal heating and cooling, a green roof and much more.


Sustainability was an important aspect of the design, and the institute anticipates LEED Gold certification for its efforts – which would make it the first museum in Minnesota with such accolades.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape

Huangshan Mountain Village: sustainability grows in the Chinese landscape | sustainable architecture | Scoop.it

MAD has unveiled plans for a towering village of apartment blocks beside the Huangshan Mountains in eastern China. 


Inspired by the topographical layers of the landscape, the buildings will have organically shaped floor plates and will emerge from amongst the treetops on a site beside the Taiping Lake.


The high-density village features low-rise residences that echo the contours of the surrounding topography and offer unequalled access to one of China’s  landscapes.

The site of verdant scenery and limestone cliffs have long inspired artists and offered sheltered spaces for contemplation and reflection, contributing to its UNESCO Heritage status. Composed in deference to the local topography, the village provides housing, a hotel and communal amenities organized in a linked configuration. As its form evokes the geology of the region, the village blurs the boundaries between the geometries of architecture and nature.

For residents, the apartments will be a quiet retreat –  all have spacious balconies which overlook the lake. Communal amenities and walking paths encourage residents to explore the landscape. Each floor is unique and accessed from shared social spaces, creating a seamless balance between private and public spaces. The same serene design sensibility of natural environment extends to the interiors, with the use of local materials and the incorporation of plants and greenery enhancing comfort and well-being, while simultaneously setting up a closer connection with local culture...

more...
François Lanthier's comment, November 19, 2012 4:48 PM
Love it! Where do you find all thins great information?
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
From www.dezeen.com
association concert urbain's comment, November 19, 2012 4:55 PM
Via Lauren Moss
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Back to Earth | Vernacular Architecture

Back to Earth | Vernacular Architecture | sustainable architecture | Scoop.it
In Ma'anqiao, the 2008 earthquake destroyed 263 out of 272 houses.

Today, with the help of a group of university researchers, this remote Sichuan village has become a workshop of design experimentation, in which the region's inhabitants and artisans are re-learning the ancient art of rammed-earth constructions.

To do so, it was essential to give villagers a demonstration of how to rebuild with all the readily available resources. As a prototype, a new rammed-earth courtyard dwelling was constructed for an elderly couple in one month by the project team together with villagers mobilised from each family. Providing families with a participative training course on the basic techniques developed in previous studies, this hands-on approach allowed them to be convinced by the new construction and further understand how to rebuild their houses by themselves...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Natural History Museum of Utah / Ennead Architects

Natural History Museum of Utah / Ennead Architects | sustainable architecture | Scoop.it

The design for the new Natural History Museum of Utah embodies the Museum’s mission to illuminate the natural world through scientific inquiry, educational outreach, mutual cultural experience and human engagement of the present, past and future of the region and the world. Positioned literally and figuratively at the threshold of nature and culture, the building is a trailhead to the region and a trailhead to science. Utah’s singular landscape and the ways in which humans have engaged its varied character over time are the touchstone for an architecture that expresses the State’s cultural and natural contexts. Together with the interpretive exhibit program and landscape design, the architecture is intended to create an inspirational visitor experience and sponsor curiosity and inquiry.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Plastic Bottle House, Developmental Association for Renewable Energies

Plastic Bottle House, Developmental Association for Renewable Energies | sustainable architecture | Scoop.it

One person's trash is another person’s building material...or so it would seem. In the village of Sabon Yelwa the Developmental Association for Renewable Energies (DARE) has instigated an ingenious scheme to transform the region’s litter problem into a positive future for the community through the construction of new residences.

more...
Fabián Salazar Bazúa's curator insight, March 11, 2013 7:09 PM

Otro ejemplo de lo que la creatividad e imaginación puede hacer con las construcciones.

Lauren Stahowiak's curator insight, March 17, 2014 5:53 PM

Creativity at its finest! In Sabon Yelwa new residences are constructed from plastic bottles. It is a great way of using something that does harm for the planet and turning it into something beneficial. DARE uses litter as a way to provide decent shelter and eliminate trash filling the streets. Plus it serves as an interesting focal piece!

Kaitlin Young's curator insight, November 22, 2014 3:28 PM

Nigeria may have a growing economy, but unfortunately, it suffers from a lack of housing for its growing population. Instead of building houses from non-renewable materials, the Developmental Association for Renewable Energies (DARE), has come up with an ingenious way to battle homelessness and the growing waste problem. Houses are being built out of plastic drink bottles filled with sand that are mortared together to build sturdy, insulated walls. While we do not often correlate developing countries with sustainability, this is truly something that could be utilized throughout the world in order to address homelessness and recycling issues around the world. 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Harvest Tower is a Sustainable Vertical Farm

The Harvest Tower is a Sustainable Vertical Farm | sustainable architecture | Scoop.it
Harvest Green Project explores the notion of the “foregrounding” a new agri-food system in and around the strategic urban location of an arterial transit hub. By 2050, there will be globally an additional 3 billion people to feed, and traditional farming simply can’t sustain this increase in population. Therefore, incorporating urban farming prominently into the fabric of the city, and in a synergistic mixed-use development integrated with transit, is a way to re-assert the cultural and environmental importance of locally produced food to the health and sustainability of the city and its residents.
more...
No comment yet.