sustainable archi...
Follow
Find tag "courtyard"
126.5K views | +54 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

The Håkansson Tegman House by Johan Sundberg

The Håkansson Tegman House by Johan Sundberg | sustainable architecture | Scoop.it

Johan Sundberg designed the Håkansson Tegman house in Höllviken, Sweden. Angled around an inner garden, the design rests on the tradition of the Danish atrium house from the 60s and 70s. Three small bedrooms form the northern wing of the house, while the western wing is a continuous sequence of spaces consisting of a kitchen, dining room, library, living area, and winter garden.

The outer walls along the streets are clad with clay bricks as a screen. The stucture is a steel-enforced timber frame. Windows and sliding glass doors are made from Schüco aluminum profiles. The front and garage doors are custom made from ammonium smoked oak.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Affordable Housing in Santa Monica: Pico Place by Brooks + Scarpa

Sustainable Affordable Housing in Santa Monica: Pico Place by Brooks + Scarpa | sustainable architecture | Scoop.it

Pico Place is a 32-unit affordable apartment building consisting of 2 and 3-bedroom units, featuring an interior courtyard that provides a pedestrian connection with Pico Blvd.


Sustainability is an important component, with appropriate shading, natural light and ventilation, along with proper building orientation to induce buoyancy and natural breezes. A green roof is positioned to contribute to the pedestrian nature of the street.

The exterior consists of recycled cement board siding in different colors and textures, creating a contextual and varies façade. Drought tolerant/native landscaping provides a rich living environment and provide a transition from the busy commercial area immediately to the west, to the residential district to the south and east...

more...
Lola Ripollés's curator insight, September 11, 2013 1:51 PM

Perfectamente extrapolable a España.

Aditya Khanna's comment, September 12, 2013 12:31 AM
This looks amazing
Gabbie cbg's comment, September 12, 2013 9:59 PM
good looking.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Dialog Between Environments: City House in Auckland by Architex

A Dialog Between Environments: City House in Auckland by Architex | sustainable architecture | Scoop.it

Architex has completed a project in Auckland, New Zealand, consisting of a home that exhales transparency and seeks to establish a dialogue between the interior living space and the outdoor environment.


City House is a private oasis of relaxation. With the goal of creating a place that disconnects from a busy professional life, the standard wall configurations disappear, enhancing the feeling of breeziness and freedom. 

“Sliding glass panels disappear into pockets to create open balconies for living and sleeping, and focus on the central courtyard as their oasis. The street facade is particularly private with only a hint of the sophistication that lies beyond in the selection of colour and materials.”


View more images of this beutiful, contextual and modern at the article link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Continuity through Variation: Cotacachi House by Arquitectura X

Continuity through Variation: Cotacachi House by Arquitectura X | sustainable architecture | Scoop.it

This retreat in a small town in the northern Andes is located two hours north of Quito, at an orchard site 2470 meters above sea level, between the Imbabura and Cotacachi mountains.

This typological variation of the traditional courtyard type, through understanding the modern bi-nuclear house, combined with the properties of rammed earth construction and the layering of lighter complementary materials, strive towards a synthesis of the local and the universal, towards continuity through variation...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

G House - Sydney

G House - Sydney | sustainable architecture | Scoop.it

A typical eastern Suburbs harbour view site; long, narrow and sloping away from the road toward harbour and Manly views. As the house is set lower than the road with living spaces opening back toward the street, a lightweight timber screen filters street views and creates privacy, yet allows light and ventilation to the private living spaces. The house has two living levels; the primary living level opens out toward an elevated view and the lower living area flows out to a pool deck and private courtyards. The sleeping level is positioned on the top level, providing privacy, quiet and commanding views. Our primary design generator was to link vertical and horizontal circulation through double and triple volume spaces and a dialog of floating planes and connected textural elements. Finished such as polished concrete floors internally and externally, tinted concrete bench tops, raw basalt, timber and steel are assembled in a contemporary composition to facilitate easy living and a seamless flow between inside and out.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Codina House

Codina House | sustainable architecture | Scoop.it
The house is situated on a flat land of 1500 square meters in a residential area within the city of Mendoza, Argentina.

A typical continental climatic zone, with large weather amplitudes between stations where natural breeze comes mostly from the South.

The project is an opportunity to rethink the suburban houses facilities in emerging environments in contemporary Latin American urban spaces, trying to understand the space as a stimulator, suggesting sensitive geometries that optimize weather conditions and operate from green conscience...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Courtyards Connected by Refurbished Shipping Containers: An Innovative Melbourne Workplace

Courtyards Connected by Refurbished Shipping Containers: An Innovative Melbourne Workplace | sustainable architecture | Scoop.it

Australian practice Room 11 has completed the Melbourne headquarters of Royal Wolf – a specialist in the hire, sale and modification of new and refurbished shipping containers. 

Appropriately, the workplace is built entirely from the steel units, utilizing the fabrication and construction methods employed by the organization.

20ft and 40ft containers are positioned to create four courtyards, forming a complete rectangle. The ends of each unit are replaced with full height glazing, while ceilings are also left exposed, covered with rigid insulation and a membrane roof. Two are set vertically, placed on end to create a narrow void with a skylight naturally illuminating the building’s interior.

The scheme repurposes the enclosed volumes as a series of connected light-filled rooms interspersed with areas of plantation. Offices and reception areas articulated around a central courtyard, while the meeting room, kitchen and principal offices are linked to further external enclosures.

More images at the link.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Minimalism + Light: Curved Courtyard House in Naruto, Japan

Minimalism + Light: Curved Courtyard House in Naruto, Japan | sustainable architecture | Scoop.it

A minimalist house with a curved exterior that provides privacy, security, natural light and air circulation, and plenty of space for children to play.


Osaka-based architect Naoko Horibe was given a tall order when she set out to design this residence in Naruto-Shi, Tokushima, Japan. First, the property is located in an area that tends to flood during heavy rains. Second, the clients wanted their new home to provide security and privacy, while at the same time having enough space for their children. And last, but not least, they asked for the house to have good natural light and air circulation throughout.

To work around the potential flooding situation, the foundation and floor were built fairly high. The house itself is designed such that the rooms are built around a central courtyard. The rooms loop together and create a path for the kids to run around. 

The courtyard helps bring light into the interior, helping to achieve one of the clients’ requests. It also helps with air circulation.


View more photos at the article link.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

New Zealand retreat by Fearon Hay Architects

New Zealand retreat by Fearon Hay Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Conceived as a camp, this luxury family retreat was designed by Fearon Hay Architects as an arrangement of freestanding structures around a courtyard, set in a saddle above Matiatia Bay on Waiheke Island in New Zealand.

Care had to be taken to reduce exposure of the home to high winds; natural undulations of the saddle have been subtly emphasized to form a protective setting for three structures, comprising living, sleeping and studio areas. Retractable glass panels and perforated aluminium screens offer variations of enclosure to the living and sleeping spaces. The raw and robust materials are countered by the placement of fires, the invitation of leather cushioning around a sunken sitting area and the use of linen fabrics and oiled natural timber throughout the spaces.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modern 'Arbour House' in Australia Connected to the Landscape

Modern 'Arbour House' in Australia Connected to the Landscape | sustainable architecture | Scoop.it
Studio Richard Kirk Architect completed the design for the Arbour House, a modern residence located on the Bulimba Reach in Queensland, Australia. The two story home was built in strong connection to its landscape, particularly with an 80 year old Poincianna tree and a public riverfront boardwalk.

According to the architects, “the dwelling adopts a courtyard typology with two pavillions linked by a large double height stairwell and external courtyard. The form is conceptualized as an object carved from a solid volume of the allowable building area with the courtyard providing a protective volume from which to cross ventilate each of the spaces of the house and to allow the different spaces of the house connection but also discrete and subtle separation – the family home as a village”. We have to say we like the concept and we appreciate the way it was implemented in developing this elegant modern residence.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

North Bay Residence by Touzet Studio

North Bay Residence by Touzet Studio | sustainable architecture | Scoop.it

The house is designed running East-West, on the North side of the property. It is intersected by two other elements, forming a series of three courtyards – each with its own separate and unique character. The street-side of the property contains a number of mature live oaks which helped inform the character of the first court.

The 1st court, the “Tree Court” is bound by the Florida keystone-clad wall of the Guest Quarters volume and garage. The court is sheltered by the natural canopy of the oak trees.

The 2nd court, the “Rain Court” is bound on three sides by the circulation spine of the main bar, the Guest Quarters, and the 2-story living room and opens onto a dense garden wall.

The third court, the “Water court” faces the Bay, and was designed to create an exterior environment that encouraged full access to the Bay and its long vistas. The second canopy to shield a court is the concrete “parasol” that extends above the living room volume.

It is positioned so as to offer solar and rain protection. By being lifted above the roof, it allows the Bay breezes to flow through the site, keeping both the Water Court and Rain Court cool. It also acts as a solar reflector, blocking direct sun through most of the day but allowing the light that is reflected off the single membrane roof of the living room roof to bounce off its underside...

more...
No comment yet.