sustainable archi...
Follow
Find tag "connection"
128.7K views | +22 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects

Biophilic Design at the High Line: 510 West 22nd Street by COOKFOX Architects | sustainable architecture | Scoop.it

COOKFOX designs a biophilic office building along the High Line that looks to connect with nature and serve as the next version of the sustainable workplace...


While One Bryant Park—the firm’s groundbreaking Platinum LEED tower—distinguished itself on the city skyline with a glacial, shard-like glass profile- 510 West 22nd Street responds directly to the neighboring elevated-rail-turned-urban-park and seeks to connect tenants with the landscape.

The building’s glass curtain wall has dark metal mullions that reflect the High Line’s steel structure and brise-soleils that reduce glare and mitigate heat. The building also has a High Line of its own with a rooftop garden, complete with mobile planters on train tracks.

Inside, high ceilings, abundant daylight, and an under-floor ventilation system create a healthy environment. Views were optimized by cantilevering the floor slabs, making way for unbroken expanses of glass on the perimeter. Operable windows provide access to fresh air and let in the sounds of the birds who live in the High Line’s birch thicket just outside.


510 will seek a LEED Platinum rating, banking not just on the energy saving measures of its high-performance envelope and efficient mechanical systems, but on the strides it takes in establishing an environment conducive to the health and well-being of its human inhabitants...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

House in Belas: function + beauty within its surrounding environment

House in Belas: function + beauty within its surrounding environment | sustainable architecture | Scoop.it

The House in Belas is a contemporary and inclusive project in tune with nature and reflective of local vernacular design.

The design intends to express a contemporary look onto the main aspects of traditional Portuguese architecture, with special attention to the balance and harmony between each building. The house consists of five different bodies, linked through passages.

Spaces between each body create a series of relationships, distances and views are generated, providing a rich and diverse atmosphere. The social areas are located in the core of it all, benefitting from the surrounding environment, and allowing a simple and functional distribution throughout the house.


Visit the link for a gallery of images of this beautiful and simple design...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modern 'Arbour House' in Australia Connected to the Landscape

Modern 'Arbour House' in Australia Connected to the Landscape | sustainable architecture | Scoop.it
Studio Richard Kirk Architect completed the design for the Arbour House, a modern residence located on the Bulimba Reach in Queensland, Australia. The two story home was built in strong connection to its landscape, particularly with an 80 year old Poincianna tree and a public riverfront boardwalk.

According to the architects, “the dwelling adopts a courtyard typology with two pavillions linked by a large double height stairwell and external courtyard. The form is conceptualized as an object carved from a solid volume of the allowable building area with the courtyard providing a protective volume from which to cross ventilate each of the spaces of the house and to allow the different spaces of the house connection but also discrete and subtle separation – the family home as a village”. We have to say we like the concept and we appreciate the way it was implemented in developing this elegant modern residence.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group

Connection to Site: Qualico Family Centre by TEN Architectural Group | sustainable architecture | Scoop.it
The towering elm trees and gentle meadows of Winnipeg’s Assiniboine Park have for generations formed an inspiring backdrop to the city’s collective memory.

The Qualico Family Centre connects to the temporality of this landscape, evolving, growing and decaying in harmony with the natural rhythms of its surroundings.

With time, materials will allow the architecture to mature, growing into its site. The zinc fascia will patina to a soft grey, and a permanent record of local weather patterns will be imprinted distinctly on facades clad with weathering steel. Wood soffits of locally-salvaged elm  will weather & a vegetated roof, planted with local grasses, will grow to become a raised piece of the forest floor.

As seasons pass, the reflected colors of the forest transform the building and redefine the experience of interior space. The angular forms channel harsh winter winds in specific ways, shaping snow into extensions of the structure.


See more of this contextual, unique project at the link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Indoor/outdoor connectivity defines this modern home...

Indoor/outdoor connectivity defines this modern home... | sustainable architecture | Scoop.it

Using building materials like steel, glass and metal cladding, Australian studio TT Architecture constructed a complex set of architectural details gathered under a simple name: Carey House. This modern family home was designed to include an extensive system of indoor-outdoor connectivity elements, admired by the owners and considered one of the best features of the house, as described by its inhabitants: “The flow of the internal spaces and visual connection between the inside and outside spaces is outstanding.”

This floating aspect is inherent in the cantilevered decks and bay windows and the substantial roof overhangs.” Materializing into a dream home, this joining of textures, surfaces and voids were intended to become a bespoke set of spaces cradling the owner’s lifestyle with extreme attention to details. Resulting in a perfectly adapted cluster of family rooms, the Carey House displays a necessary visual connection to the surrounding landscape...

more...
No comment yet.