sustainable architecture
164.5K views | +11 today
Follow
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects

Concrete + Context: Winery Pavilion at Leura Park by Centrum Architects | sustainable architecture | Scoop.it

This winery pavilion near the southern tip of Australia was conceived by Melbourne's Centrum Architects as a massive lantern to draw curious visitors.

A unique form was a priority from the beginning. For inspiration, the architects turned to the estate’s name – “leura” is derived from the Aboriginal word for lava – and from the unusual wrinkled rock formations found in pahoehoe lava flows. In their interpretation, the design team imagined the roof and western wall as a shell composed from four sections of curving high-performance concrete that rise from the ground before folding over, propped up with angled steel columns. Although initially conceived for off-site prefabrication, it ultimately proved faster and more economical to cast the sections in situ.

Inside, the thickness of the exposed concrete walls provides excellent thermal massing, which allowed Centrum to rely on passive cooling and ventilation, forgoing the need for mechanical and water systems.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Stacking Green by Vo Trong Nghia Architects

Stacking Green by Vo Trong Nghia Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Description from the architects:


The house is constructed on the plot 4m wide and 20m deep. The front and back facades are composed of layers of concrete planters cantilevered from two sidewalls. To water plants, the automatic irrigation pipes inside the planters were installed. Rainwater is collected in the tank and pumped up for this irrigation system.


The green facade and roof garden protect its inhabitants from direct sunlight, street noise and pollution. According to the post-occupancy measurement of the indoor environment, wind flows throughout in the house thanks to the porous façades and 2 skylights. This result was already proven by the behavior of the inhabitants; they scarcely use the air conditioner even in the tropical climate, their electricity fees are just 25USD per month, thanks to the wind flow and other passive design methods.

more...
ParadigmGallery's comment, January 28, 2014 2:39 PM
this project accomplishes so much...architecture incorporating the plants so successfully, minimal interior and perfect furniture choices...stairs great....
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modular materiality at House K by Auerbach Halevy Architects

Modular materiality at House K by Auerbach Halevy Architects | sustainable architecture | Scoop.it

A unique example of sustainable and modular design influenced and reflective of the vernacular and local tradition, while incorporating modern materials and concepts...


In a rural area in Israel, Auerbach-Halevy has designed a distinctive house.  The design is a concrete block, and the north elevation facing the street and both side facades seem completely opaque, yet they are not alienated to their environment.
The entire structure is covered with a uniform system of prefabricated exposed concrete panels, which are integrated with heavy wood Latticework – A reminder to the traditional oriental element – the eastern trellis (“mashrabia”). The combination of materials and distribution arrangements add warmth, and ease the rigid system.


In HOUSE K the pre-cast concrete panels participate in the interior design, dictate the rhythm in the house and affect its scale.
The unique appearance of the house expresses locality, and by combining the exposed concrete elements with the trellis wooden work, creates a unified and coherent language. This combination of elements transcends beyond the contrasting and complementary nature of the materials, resolves the symbolic collision produced by the components, and therefore creating a unity between tradition Arab style and modernist building.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Tiltpanel House by Irving Smith Jack Architects

Tiltpanel House by Irving Smith Jack Architects | sustainable architecture | Scoop.it

The Tiltpanel House is a durable, cost efficient and thermally sustainable house in Nelson, New Zealand, bordered by a forest reserve and overlooking Tasman Bay.

It was developed using a commercial approach to fabricating buildings with preformed insulated concrete panels. The industrial structure was then domesticated with applied layering of texture and light to soften and warm as a family home...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Energy Efficiency, Sustainable And Low Maintenance: Thomas Eco-House

Energy Efficiency, Sustainable And Low Maintenance: Thomas Eco-House | sustainable architecture | Scoop.it

Designs Northwest Architects designed the Thomas Eco-House project- resting on an 11 acre site in the Cascade foothills of Stanwood, the four-story high modern residence overlooks Mt. Rainier and Everett City to the South, while being surrounded by fresh air from wooded hills and native vegetation. The contemporary design is defined by energy efficiency and sustainable low maintenance features. Insulated concrete forms (ICF) – “two layers of rigid form insulation between which concrete is poured” – shaping the residential structure ensure a good thermal and acoustic insulation, while the extensive use of glass captured in between the long lasting and low maintenance stucco-finished walls allow the owners to enjoy the beautiful surroundings.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Nishorgo Oirabot Nature Interpretation Centre

Nishorgo Oirabot Nature Interpretation Centre | sustainable architecture | Scoop.it

The main objectives of this centre, located in a protected forest and nature reserve in Chittagong District in the south of Bangladesh, are nature education and interpretation tours, in an effort to create awareness and promote biodiversity, conservation and eco-tourism.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Pierce County Environmental Services Division Exemplifies Mission

Pierce County Environmental Services Division Exemplifies Mission | sustainable architecture | Scoop.it

This building sits on a 900+ acre site, much of which has been extensively mined for gravel for over 100 years, resulting in a barren landscape. Historically the sight is known as the Steilacoom Gravel Pit. As the first major building constructed under “Reclaiming Our Resources”, the county's 50-year master plan for the site, sets the tone for future development.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Zaha Hadid adds concrete and cantilevers to Issam Fares Institute

Zaha Hadid adds concrete and cantilevers to Issam Fares Institute | sustainable architecture | Scoop.it
Zaha Hadid has completed a building for the American University of Beirut, which cantilevers out over a public courtyard and a series of elevated pathways.

The IFI's design builds upon the institute's mission as a catalyst and connector between AUB, researchers and the global community. Routes, views and links within the campus converge to define the IFI as a three-dimensional intersection; a space for university's students, fellows and visitors to meet, connect and engage with each other and the wider world.

The building takes full advantage of the region's tradition and expertise of working with in-situ concrete. Passive design measures, high efficiency active systems and recycled water technologies minimize the building's impact on the local and wider environment.


More at the link...

more...
Norm Miller's curator insight, August 1, 2014 11:50 AM

Zaha Hadid knows how to work with simple materials like concrete and design interesting, low maintenance space.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Wind Vault House by Wallflower Architecture + Design

Wind Vault House by Wallflower Architecture + Design | sustainable architecture | Scoop.it

This unique contemporary house by Wallflower Architecture + Design takes the form of a raised reinforced concrete tube whose open ends are oriented in a north-south direction, with the prevailing breezes.


All rooms have walls that side either east or west, and front north and south. The tubular structure resists east west heat gain thanks to the the reinforced concrete, but encourages passive cooling through the open north south axis, whose facades are treated with timber screens that act as privacy filters for the bedrooms and the first layer of solar heat reduction. The timber fins can also be angled to catch a breeze or increase privacy when needed. Other design considerations included the context and proximity of neighboring homes, the daily sun path and the prevailing winds.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Climate-responsive architecture: Villa 921 by Harunatsu-Archi

Climate-responsive architecture: Villa 921 by Harunatsu-Archi | sustainable architecture | Scoop.it

Villa 921 is a single-story concrete house designed to protect residents from extreme climate conditions. Located in Japan, at a remote island accessible only by boat, this unique home was designed by Harunatsu-Archi. 

Architecturally, wood and glass walls slide open across the front and rear of the building, allowing the wind to move through the spaces for natural ventilation, while projecting canopies shade the rooms and terrace from the harsh sun. During typhoons, the house and terrace can be screened behind protective coverings, which fasten onto the protruding eaves...

 

More from the architects:

“The usable area of the house only amounts to about 70 square metres,” said architects Shoko Murakaji and Naoto Murakaji. “This is by no means large, but thanks to the amazing views of the landscape, there is never a feeling of narrowness.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

G House - Sydney

G House - Sydney | sustainable architecture | Scoop.it

A typical eastern Suburbs harbour view site; long, narrow and sloping away from the road toward harbour and Manly views. As the house is set lower than the road with living spaces opening back toward the street, a lightweight timber screen filters street views and creates privacy, yet allows light and ventilation to the private living spaces. The house has two living levels; the primary living level opens out toward an elevated view and the lower living area flows out to a pool deck and private courtyards. The sleeping level is positioned on the top level, providing privacy, quiet and commanding views. Our primary design generator was to link vertical and horizontal circulation through double and triple volume spaces and a dialog of floating planes and connected textural elements. Finished such as polished concrete floors internally and externally, tinted concrete bench tops, raw basalt, timber and steel are assembled in a contemporary composition to facilitate easy living and a seamless flow between inside and out.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Loft Apartment by 2B Group

Loft Apartment by 2B Group | sustainable architecture | Scoop.it

The client request was simple: nothing but eco-friendly materials, open space and high quality life for a young man with a 7 year old child. Nothing plastic, artificial or shining. Nothing excessive. In this project you will not find moldings on a ceiling, plastic ventilation ramps, halogen blocks or multilevel gypsum panels. The development of the general concept, project design, and engineering process until construction took one year. High speed construction process took another year and a half. And taking into account that every day a person gets more mature and experienced, every day the project underwent improvement and adaptation.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Lopez Island Cabin by Stuart Silk Architects

Lopez Island Cabin by Stuart Silk Architects | sustainable architecture | Scoop.it

Located on a wooded bluff above Puget Sound, the Lopez Island Cabin re-imagines a traditional retreat in contemporary materials and form. As with most true cabins, there are few rooms: a living area/kitchen, two modest bedrooms and two small bathrooms. The project utilizes simple materials and an efficient plan to create a striking, sculptural form.

more...
No comment yet.