sustainable archi...
Follow
Find tag "city"
133.4K views | +31 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Modern Tree House in Australia Opening Up Towards a Lush Landscape

Modern Tree House in Australia Opening Up Towards a Lush Landscape | sustainable architecture | Scoop.it
With the purpose of implementing a low maintenance home, perfectly integrated in its natural landscape, mmp Architects developed Hp Tree House, a building that seemingly floats on a galvanized steel support, minimizing its effects on the environment. Here are more details on the structure of this intriguing tree-house: “Three pavilions separated by breezeways form the single level of the home suspended above the natural slope. Outdoor dining overlooks the slightly lower lounge ‘tree-house’ which rests under a large canopy roof and is open on all sides. The main bedroom and ensuite pavilion is accessed across this breezeway and features framed views of the adjoining rock face which becomes a wet season cascade. Guest bedrooms and shared ablution facilities comprise the west pavilion which is separated from the living area by the entry breezeway and laundry/drying area.” The project is located on a secluded terrain on the flanks of Mt Whitfield in Cairns, Australia and opens up towards the forest and the views beyond through large windows, while remaining invisible to the city below.
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

21st Century Roof for Molinete Roman Ruins - eVolo

21st Century Roof for Molinete Roman Ruins - eVolo | sustainable architecture | Scoop.it

The building is essentially a cover protecting the remains of a Roman assembly (thermal baths, forum and domus) in the archaeological site of Molinete Park in Cartagena, Spain.
This cover is certainly another piece in the urban area of Cartagena whose main architectural challenge is to reconcile very different architectures, from the roman times, passing through baroque to contemporary architectures, making them vibrate together in the neighborhood. It is a transition element, between very different city conditions, in size and structure, from the dense city centre to the slope park.
The primary goal of the project is to respect the existing remains, using a long-span structure, which requires the least amount of support for lifting the cover. The intervention unifies all the remains in a single space, allowing a continuous perception of the whole site. The cover also generates a new urban facade in the partition wall.
The project also pursues a sense of lightness and is conceived as an element that allows light. The inner layer is built with a modular system of corrugated multiwall translucent polycarbonate sheets. The outer layer, constructed with perforated steel plates, qualifies the incidence of light and gives a uniform exterior appearance.
Besides to the steel structure, the project proposes an elevated walkway parallel to the street. It is a very light structure hanging from the steel beams. Conceived as a glass box, with a faceted, partially visible geometry, it builds the street façade and allows a view of the ruins from three meters height. It is also accessible for disabled visitors. This high path permits an overall vision of the roman remains.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Sustainable Leblon Offices in Rio de Janeiro by Richard Meier & Partners

Sustainable Leblon Offices in Rio de Janeiro by Richard Meier & Partners | sustainable architecture | Scoop.it

Richard Meier & Partners is proud to announce their first project in South America. The new Leblon Offices will be a sustainable and state-of-the-art building in Rio de Janeiro, Brazil.The new office building located in the Leblon neighborhood, will be the iconic new international headquarters for VINCI Partners in Brazil. The design scheme consists primarily of open office spaces and a series of terraces which open up and create a direct connection with the urban artery.

The design of the office building with its refined formal vocabulary reflects the distinct orientation of the site while addressing issues of sustainability, maximum efficiency and flexibility. The building will be recessed from the urban frontage and masked with a set of louvers designed for both maximum sun shading and privacy retention to the west. On the east, the building has been pulled away from its neighbors to create an internal courtyard and provide natural day lighting on two exposures for all offices. This void creates a generous vertical garden that ties back into a rough and refined exposed architectural concrete service core. The entire project straddles between the refined precision of a white aluminum and glass, free-plan office and the roughness of concrete and vegetation within the courtyard and is reconciled by an illuminated glass bridge...

more...
No comment yet.