sustainable archi...
Follow
Find tag "brooklyn"
131.6K views | +77 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center

Brooklyn Botanic Garden Visitor Center | sustainable architecture | Scoop.it

Replacing a lone turnstile and guard’s hut behind the Brooklyn Museum with a series of glass-wrapped, green-capped pavilions and a plaza, the new Brooklyn Botanic Garden (BBG) Visitor Center by New York–based Weiss/Manfredi is a sight for sore eyes. Nestled within a rich context and history—the nearby Prospect Park was designed by landscape architect Frederick Law Olmsted in the late 19th century and the Gardens by his two sons in the early 20th—the Center’s most impressive feature, its steel-frame design, is also its most vital. The custom-made structure forms a curving vertebrae that is formally elegant and light on the ground, yet structurally robust.

“We wanted it to be an inhabitable topography,” said Manfredi. Indeed, the center’s serpentine form responds to the site’s existing undulations and is shaped to accommodate the grade differential and maximize sunlight and views to the gardens, as well as reap the geothermal benefits of a berm. To successfully do this the exposed 10x6 columns have been welded to varying roof beam depths, ranging from 10x6 to 18x6 to form frames that are organized in a curvilinear, 12-foot on-center grid in an east-west configuration.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Efficiency and Brooklyn Botanic's New 'Do

Efficiency and Brooklyn Botanic's New 'Do | sustainable architecture | Scoop.it

Last week, as spring's balmy temperatures took a temporary dip into glacier territory, the two founding partners of architecture and urbanism firm Weiss/Manfredi led a hard hat tour of their new visitors center at the Brooklyn Botanic Garden (opening in a mere six weeks!). Luckily, magnolias and cherry trees were already in bloom and a bright sun illuminated the mostly-transparent structure. The deceptively modest structure is nestled into a hill on the northeast corner of the site, so 50 percent of its envelope benefits from thermal efficiency. And like any ground-up civil structure worth its salt, it's sustainable, with a geoexchange system comprised of 28 heating and cooling wells, radiant floor heating, and landscaping made of postconsumer recycled building materials...

more...
No comment yet.