sustainable architecture
159.7K views | +5 today
Follow
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Innovative Site Design in Copenhagen: A Lifed Football Field School Expansion by BIG

Innovative Site Design in Copenhagen: A Lifed Football Field School Expansion by BIG | sustainable architecture | Scoop.it

Following their completion of Gammel Hellerup High School’s Multi-purpose hall in 2013, Bjarke Ingels Group has added a 1,400 square meter building for cultural activities. The new two-level addition provides students with generous spaces for creative learning, while increasing the capacity of the school.

Located between the multi-purpose hall and football fields, the new arts building connects the sports areas with the existing educational facilities in a continuous flow. By placing parts of the new building beneath the football pitch, the students are able to walk through the sunken sports hall at the center of the school’s courtyard, to the classrooms, cafeteria, and out to the main entrance at street level. The roof of the new arts building extend the school’s existing football fields into a green carpet that serves as informal seating to overlook sports events.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

BIG's Smithsonian Plan is the Latest Museum Design to Go Underground

BIG's Smithsonian Plan is the Latest Museum Design to Go Underground | sustainable architecture | Scoop.it

The Bjarke Ingels Group (BIG) plan for the Smithsonian follows a current trend in museum design to put things underground. The strategy makes sense on several levels. First, it preserves public open space. Second, it avoids making monuments that can make art precincts seem forbidding and inaccessible, as well as sidestepping approval processes in which authorities or neighbors might object to new buildings. Third, it lets institutions connect spaces below ground, and then pop up objects to catch light and signal the museum's presence. Finally, it makes a certain amount of sense from a sustainability standpoint to reuse the land by placing functions underneath public space and using the earth for insulation.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

BIG's Spiraling Watch Museum Unveiled

BIG's Spiraling Watch Museum Unveiled | sustainable architecture | Scoop.it

'Danish architecture firm BIG have been chosen to expand the headquarters of iconic Swiss watchmaker Audemars Piguet in Le Brassus, a small town in the heart of La Vallée de Joux. The 25,800-square-foot pavilion will feature a museum and is conceived as a "landmark to precision" embedded in the Alpine landscape.

The design is an intertwined, spiraling pavilion which is meant to be experienced "as a storyline for visitors," conceptualized as a linear sequence of spaces and events. This includes lounges, galleries, and workshops, as well as part of the workshop where the company started.'

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

'Integrated into the Landscape' - BIG Set to Build Blåvand Bunker Museum

'Integrated into the Landscape' - BIG Set to Build Blåvand Bunker Museum | sustainable architecture | Scoop.it

Set to transform a former German WWII bunker carved into the banks of Blåvand, Denmark, BIG’s Blåvand Bunker Museum is a 2,500 square meter museum that will include four independent institutions: a bunker museum, an amber museum, a history museum and a special exhibitions gallery.

“Contrary to the existing closed concrete lump, the new museum will, in its architecture, function as an open heart integrated into the landscape,” Bjarke Ingels described. “The museum is in every way the opposite of the militant history with its more closed, dark and heavy features.”

“Organized around an open central square, the galleries allow much light and will give magnificent views to the surrounding countryside,” he continued. “The bunker is a war machine without holes for doors and windows and rejects all humanity. In contrast, the museum is integrated into the landscape and invites visitors inside.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

A Twisting LEED Platinum Telus Sky Tower for Calgary by BIG

A Twisting LEED Platinum Telus Sky Tower for Calgary by BIG | sustainable architecture | Scoop.it
BIG releases plans for the Telus Sky Tower, a new eco residential and office project in the heart of downtown Calgary.


BIG is making headway in Canada with a brand new LEED Platinum residential and office tower for downtown Calgary. Located in the heart of the city right next to a light rail station and the Foster + Partners-designed Bow Skyscraper, the Telus Sky Tower provides office space on the lower floors, then tapers and twists to accommodate private residences and a sky garden up top. The new eco tower will help create a more vibrant and walkable city center.

more...
Travis Haggerty's curator insight, July 11, 2013 11:29 AM

What a beautifully designed tower. I would love to see this some day. My hat goes off to the team at BIG 

Norm Miller's curator insight, July 11, 2013 1:10 PM

Large buildings can be green.

Te L - Us Business Solutions's comment, July 12, 2013 8:18 PM
I just like the name in the heading - Te L - Us
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Twisting towers in Miami, Florida by Bjarke Ingels (BIG)

Twisting towers in Miami, Florida by Bjarke Ingels (BIG) | sustainable architecture | Scoop.it

BIG, Raymond Jungles, Nichols Brosch Wurst Wolfe & Associates, Esrawe, Desimone + HNGS, transform the Coconut Grove Waterfront with twisting towers in Miami Florida, USA.


Developed by Terra Group, the Grove at Grand Bay residences, at the former site of the Grand Bay Hotel and minutes from downtown Miami, seeks to breath new life into Coconut Grove. With construction scheduled to begin the fourth quarter of 2012 and completion at the end of 2014, the project seeks LEED Silver Certification, the first of its kind in Coconut Grove.

Rising 20 stories, the towers will showcase 96 residences with panoramic views from every angle as they readjust their orientation to capture the full breadth of panoramic views from sailboat bays and the marina to the Miami skyline. The interactive movement of the two towers creates a new dancing silhouette on the Grove’s skyline.


Whether in the shade of the buildings’ twisting facades or inside, residents will fully experience and relish living amid the open air. The gardens and architecture will fuse seamlessly at the amenity levels, maximizing indoor outdoor living experiences unique to the South Florida climate. Views down into the gardens, towards the surrounding canopied neighborhoods, and beyond Sailboat Bay will offer peaceful, verdant backdrops to elegant residential interiors and vast balconies...

more...
No comment yet.
Rescooped by Lauren Moss from Sustainability by Design
Scoop.it!

Rich, green, urban – Copenhagen’s “hedonistic sustainability”

Rich, green, urban – Copenhagen’s “hedonistic sustainability” | sustainable architecture | Scoop.it
Young architects in Copenhagen, Denmark are designing buildings and infrastructure that aim to be environmentally sound without sacrificing a bit of the convenience and pleasure that is synonymous with an affluent urban lifestyle.

Can the residents of the Danish capital have their cake and eat it too?

Award-winning architect Bjarke Ingels of BIG seems to think so. He believes the way towards sustainability is not by inconveniencing people, but rather by re-engineering the structures of society to make them less wasteful...


Via Susan Davis Cushing
more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

BIG & Heatherwick’s Design for Google’s California Headquarters

BIG & Heatherwick’s Design for Google’s California Headquarters | sustainable architecture | Scoop.it

Images have been unveiled of BIG and Heatherwick Studio’s design for Google’s Mountain View headquarters. The plan, submitted to city council today, proposes to redevelop and expand the company’s home office with a series of lightweight canopy-like structures organized within a flexible landscape of bicycle paths and commercial opportunities for local companies. 

“The idea is simple. Instead of constructing immoveable concrete buildings, we’ll create lightweight block-like structures which can be moved around easily as we invest in new product areas… Large translucent canopies will cover each site, controlling the climate inside yet letting in light and air. With trees, landscaping, cafes, and bike paths weaving through these structures, we aim to blur the distinction between our buildings and nature.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

BIG's zoo makeover to offer "freest possible environment" for animals

BIG's zoo makeover to offer "freest possible environment" for animals | sustainable architecture | Scoop.it
BIG presents a vision for the future of Denmark's Givskud Zoo where animals and humans "co-exist", and all the architecture is hidden within the topography.

Named Zootopia, the proposal reimagines the 1960s zoo and safari park in central Jutland as a continuous landscape of forests, savannahs and rivers that centre around a sunken courtyard of visitors' facilities. 

"It is our dream – with Givskud – to create the best possible and freest possible environment for the animals' lives and relationships with each other and visitors," said BIG, the office led by architect Bjarke Ingels.

more...
Catherine Devin's curator insight, August 4, 2014 3:02 AM

Comme évoqué avec l'exemple de la bicyclette, c'est aussi en créant l'occasion d'expériences plaisantes que chacun peut s'ouvrir à de nouvelles pratiques plus durables ... et partant, être prêt à écouter aussi des informations relatives à la nécessité de sobriété dans les consommations et les déchets, puis modifier son  comportement ?

Antonios Bouris's curator insight, August 7, 2014 11:13 AM

keyword: Co-existance!!!! 

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Merging Modernity Into Nature: Bjarke Ingels Takes A Trip to the Bahamas

Merging Modernity Into Nature: Bjarke Ingels Takes A Trip to the Bahamas | sustainable architecture | Scoop.it

A team comprised of the Bjarke Ingels Group (BIG), HKS, and MDA has unveiled its design for the Honeycomb building at the Albany Bahamas resort. This 175,000-square-foot private residential building takes its name from its hexagonal facade, which mimics the naturally occurring shapes in the coral reefs found off the shores of New Providence. When completed, it will be the tallest structure on the island.

“Our design is driven by an effort to maximize the enjoyment of the abundant natural qualities of Albany in The Bahamas: the landscape, the sea, and the sun,” said Bjarke Ingels in a statement. “A honeycomb facade functionally supports the pools making them sink into the terrace floor and provides spectacular sight lines while maintaining privacy for each residence. Drawing inspiration from its coastal setting, the hexagonal design evokes the natural geometries you find in certain coral formations or honeycombs.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Gammel Hellerup Gymnasium / BIG

Gammel Hellerup Gymnasium / BIG | sustainable architecture | Scoop.it

From the architect. BIG conceived a large multifunctional space that could be used for sports, graduation ceremonies and social events.The new hall comprises a sunken 1,100 m2 space, placed five meters (16.5 feet) below the ground in the center of the school’s courtyard, ensuring a good indoor climate, low environmental impact and high architectural quality.

The exterior wooden decked surface consists of untreated oak wood and white enamel coated steel benches, also designed by BIG. The only light sources at night are the benches and BIG designed seating which are outfitted with tiny LED lights beneath lighting up the entire courtyard.The edge of the roof is designed as a long social bench, its lattice design ensures the penetration of daylight below. Solar panels placed strategically around the existing buildings provide heat for the hall.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Urban Art: Vancouver’s Mixed-Use Tower by Bjarke Ingels Group (BIG)

Urban Art: Vancouver’s Mixed-Use Tower by Bjarke Ingels Group (BIG) | sustainable architecture | Scoop.it

A BIG step forward for Vancouver’s latest mixed-use tower making international headlines, as the 497-foot tall proposal has received an “enthusiastic endorsement” from the city’s design panel.


The Bjarke Ingels Group-designed tower promises to add a twist to Vancouver’s skyline and create a new identity for an undefined section of town at the fringe of the city’s residential area. The 700,000 square foot complex – which contains shopping, housing and rental apartments – was praised by the panel for anchoring itself on a nine-story podium that occupies the disused, interstitial spaces found between the Granville Street Bridge’s entry and exit ramps.

BIG proposes to transform these spaces, which are dominated by cars and lack human activity, into a cultural and pedestrian destination. Glass “prisms” will provide retail and public space, while existing building facades and bridge surfaces will be converted into a dramatic outdoor gallery. In addition, Bjarke envisions the road which crosses below the bridge to become a host for outdoor markets, festivals and concerts. Impressed, panel member Peter Wreglesworth described the project as “whole composition that is urban art.”

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Phoenix Observation Tower by Bjarke Ingels Group

Phoenix Observation Tower by Bjarke Ingels Group | sustainable architecture | Scoop.it

Located in downtown Phoenix, the 70,000 sf Observation Tower shall add a significant structure to the Phoenix skyline from which to enjoy the city’s spectacular views of the surrounding mountain ranges and dramatic sunsets. Phoenix-based developer Novawest, commissioned the team to create a destination event to provide tourists and citizens of Phoenix alike the chance to enjoy the unique features of the Valley of the Sun.

The future observation tower is conceived as a tall core of reinforced concrete with an open-air spiral sphere at its top, resembling a metaphorical pin firmly marking a location on a map.
Walking downwards from the top through a continuous spiral promenade, the visitors of the observation tower experience all of the building’s programs in a constant motion, while enjoying dynamic 360 degree views of the city of Phoenix and the Arizonian landscape.  
 
The base of the tower will serve as a public plaza offering shade, water features and a small amount of retail together with a subterranean queuing area. The tower will serve as a working model of sustainable energy practices, incorporating a blend of solar and other technologies.

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center

Paris Parc: Sorbonne's New Research Center | sustainable architecture | Scoop.it

Paris PARC is located in the visual axis of the Notre Dame Cathedral in a dense context of university buildings from different historical periods. BIG proposes a building geometry that adapts to the specific conditions of all adjoining sides, optimized for daylight, views and accessibility. The three-dimensional envelope retracts from the neighboring facades, opens up towards the square of Institut du Monde Arabe and the park, and folds into a publicly accessible rooftop landscape, resulting in an adapted sculptural building volume situated between the emblematic architectural monuments of the university.

more...
No comment yet.