Tasmanian Beach House: Sustainable shipping container-style architecture | sustainable architecture | Scoop.it

The Dutch owners of this beach house in Tasmania asked their architect Daniel Haskell of Haskell Architects to design a functional, efficient and inexpensive shack that was sustainable and maximised the views and environment. It also needed to be durable for extended periods while the owners were back at their base in the Netherlands. Ideally the building would appear as thought it could be picked up and removed without a trace.
In the words of architect Daniel Haskell, "The building is elevated above the sloping ground by slender steel posts and touches the ground lightly at the entrance. Externally, the building is a simple rectangular form, reminiscent of a shipping container, and clad with a simple palette of inexpensive & durable materials. The main exterior cladding was Zincalume corrugated steel primarily for economy, durability and low maintenance, with patches of cedar cladding to help visually break up the facades. The windows facing the sea are made of aluminium to provide maximum weather protection."

Internally, large windows provide expansive views to the “Bay of Fires” and the bushland behind the house. The remote location influenced the materials to those readily available locally or otherwise easily transported to site. European fixtures and fittings add some luxury touches. When the owners pack up and return home, they do so safe in the knowledge that the beach house will look after itself until their return...