sustainable archi...
Follow
Find tag "self-sufficient"
114.2K views | +64 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Self-Sufficient Farmhouse by Studio Moffitt

Self-Sufficient Farmhouse by Studio Moffitt | sustainable architecture | Scoop.it

This self-sufficient farmhouse residence in Ontario, Canada by Studio Moffitt is entirely off-grid and generates all its own electricity using solar panels on the roof, as well as from passive strategies. Windows are triple-glazed to prevent heat from escaping, while the concrete floor acts as a thermal mass.


The architectural language of the exterior, a monolithic galvanised steel shed, is informed by the local agricultural vernacular to ensure visual coherence within the landscape and to facilitate construction with locally available and sourced materials. Construction was completed largely by local farmers familiar with agricultural building practices.The rich dialogue with local craftsman ensured that the house is rooted in the building practices and conventions of context while also offering the community exposure to innovative resource and energy-conserving construction practices...

more...
ParadigmGallery's comment, February 23, 2013 8:08 AM
Love this piece...the house is perfectly lovely and sits comfortably in the setting....the story warms my heart...and the fields and farmland exports me to Iowa.....
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design

Vila Alstrup in Demark: energy-plus design | sustainable architecture | Scoop.it

The house on the shore with a view of the Wadden Sea is an energy-plus house, which means that it produces more electricity and heat than it uses.


This was achieved without compromising on the exclusive qualities of a large home, including panoramic sea-views. The architecture uses clear and simple expression, open and transparent to the sea and more closed and private towards the neighbors. The unusual geometry of the volume is combined with a calm and unpretentious detailing, and a restrained material palette.

Designed with ‘passive house’ principles, the home is compact in form, with large windows facing the view to the south-west, to make optimal passive use of the sun’s heat. The angle also respects the shoreline protection zone, creating a triangular floor plan. The sloping roof is angled to optimize the performance of the solar heating cells. Passive solar heat gain is absorbed and accumulated in the interior concrete walls and floor slabs, while the south-west facing balcony and overhangs shade the facades and control the amount of seasonal solar energy. The balcony is a free-standing concrete slab completely eliminating any cold-bridging to the interior...


Read more about this contemporary and contextual green design at the article link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Self-sufficient house for all seasons by architect John Lin

Self-sufficient house for all seasons by architect John Lin | sustainable architecture | Scoop.it
Self-sufficient house adapted from traditional Chinese rural architecture by John Lin, winner of the AR House award 2012.

Lin, who is an architecture professor at the University of Hong Kong, designed the house in Shijia Village, north-eastern China, as a model that would encourage village residents to be less dependent on outside goods and services.

The Architectural Review has presented its 2012 House Award to John Lin, a Hong Kong-based architect whose innovative work takes him into the interstices of the extraordinary transformation underway in China’s cities, towns and rural areas.

Lin’s winning project is an updated version of the vernacular mud brick courtyard house that populates China’s vast rural areas. His design for a modern prototype of this traditional locus of rural life, increasingly at risk, brings together both old and new, incorporating concrete technology with original mud brick construction...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Bridge House: Self-Sufficient Residence in the Netherlands

Bridge House: Self-Sufficient Residence in the Netherlands | sustainable architecture | Scoop.it

Designed by 123DV, the Bridge House in the Netherlands is set in a newly developed estate in the unique, tree-lined landscape of the Dutch Achterhoek, where unexpected scenes of rural beauty are always just around the bend.


Its setting is a wide-open space that frames the park, which blends into the landscape around it, and the property has been carefully restored to its original state. To make the soil less fertile, the top layer was removed and in the interest of sustainability, this soil was reused to form a raised area beneath the house. The result is a traditional Dutch terp dwelling, a house on top of a hill that contains the cellar.

Sustainability inspired the design, and the villa is self-sufficient. At any time, the occupants can go off the grid without losing their energy supply. Water is drawn from a private well, and the practical and sustainable built-in features include solar panels, roof and floor heating through thermal energy storage, reuse of rainwater, a septic tank, shielded power cables, and Heat Mirror glass. This unique glass acts as an efficient and environmentally friendly awning, cooling the house and keeping out excess heat...


More photos and information at the article link...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain

Bioclimatic House in the Canary Islands, Spain | sustainable architecture | Scoop.it

This bioclimatic house, by Estudio José Luis Rodríguez, is a self-sufficient structure integrated into the terrain of the Canary Islands, a landscape characterized by a continuous terracing of the extreme topography.


In response to this site, the design features a basalt stone wall that supports a light structure of plywood, galvanized steel walls and glass.

The building's orientation is determined by solar radiation; photovoltaic panels produce electricity, in order to achieve zero carbon emissions. The living area is connected to the outside with a space that is protected from sun and wind, while a wall located in the sleeping area to the north has a high thermal mass for passive temperature control.

The design also aims to reduce its ecological footprint on the use of materials and construction systems by using local materials (basalt wall insulation covered with volcanic lapilli, for example), environmentally certified materials and no harmful elements, such as VOC compounds in synthetic paints and varnishes.


View more images of this unique, contextural and contemporary green project at the link to ArchDaily's feature...

more...
No comment yet.