sustainable archi...
Follow
Find tag "responsive"
129.0K views | +11 today
sustainable architecture
design strategies + innovative technologies that promote a sustainable built environment
Curated by Lauren Moss
Your new post is loading...
Your new post is loading...
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Creatively Adapted to A Moderate Climate: Yatsugatake Villa in Japan

Creatively Adapted to A Moderate Climate: Yatsugatake Villa in Japan | sustainable architecture | Scoop.it

This countryside retreat by MDS features contemporary massing and beautiful wood interiors. Located in the foothills of the Yatsugatake mountains, in a relatively moderate climate, the residence reflects a lifestyle connected to nature and the surroundings. The project was developed using three adjacent volumes of different heights, with overhangs to control natural light and heat.


Wood is visible in the exposed beams, floors and window frames. Cross-ventilation is ensured through strategically placed windows. Two narrow terraces sheltered beneath the roof overhangs contribute to the building’s originality. “The fan-shaped design – opening to the south – means plenty of sun streams in during the cold winters: no matter the time of day there’s always a place to bask in the sun”, explained architects Kiyotoshi Mori and Natsuko Kawamura.

Lauren Moss's insight:

An example of beautiful architecture highlighting a combination of location-responsive design strategies along with a vernacular aesthetic, resulting in a unique, yet comfortable and pragmatic, dwelling...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Preservation & Environmentally Responsive Architecture: Villa Solaire by JKA and FUGA

Preservation & Environmentally Responsive Architecture: Villa Solaire by JKA and FUGA | sustainable architecture | Scoop.it

Revisiting traditional construction techniques, French architecture studios JKA and FUGA have converted an 1826 farmhouse into a luxury villa. Conceived as a sundial and exposed in its four façades to the path of the sun, Villa Solaire responds to its environment while maintaining historic integrity.


Located in the district of Pied de La Plagne, Morzine, France, the volume was singled out by the municipality as a landmark for traditional architecture.  Seeking to preserve its appearance while allowing light to enter the building, the architects used a traditional technique of decorative cut-outs within the uniform wooden cladding in a simple and contemporary pattern.


"Throughout the year, the surrounding roofs and buildings cast their shadows on the façades," state the architects. "The pattern within the cladding is designed to respond to the path described by these shadows". JKA and FUGA further explain that the house was conceived as a sundial, exposed in its four façades to the path of the sun: thus the name Villa Solaire...

more...
Pedro Barbosa's curator insight, December 29, 2012 6:12 AM

Arquitectura & Design Sustentáveis, sem fundamentalismos : Gosto!

 

Pedro Barbosa | www.pbarbosa.com | www.harvardtrends.com

Fabián Salazar Bazúa's curator insight, March 11, 2013 7:07 PM

Ejemplo de la efectividad de las nuevas técnicas de construcción. Utilizando las energias renovables y alterando construcciones ya hechas.

Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Ready, set, float: Amphibious House gets go-ahead in U.K.

Ready, set, float: Amphibious House gets go-ahead in U.K. | sustainable architecture | Scoop.it
Designed for when climate change rears its ugly head and those lovely views of the Thames become threatening, the Amphibious House rises from its foundations and floats when overcome with floodwaters.

London-based Baca Architects — an architectural firm that’s worked on projects in two particularly flood-prone areas, The Netherlands and New Orleans — has received permission by the Environment Agency to construct the U.K’s very first amphibious home on a small island situated on the River Thames in historic Marlow, Buckinghamshire.

Designed to, as World Architecture News puts it, “respond to the uncertainties of future climate change,” the three-bedroom, timber-framed contemporary home measuring 2,400-square feet is an intriguing work of green home design — features include high levels of insulation and high-performance glazed windows — never mind the fact that when the Thames, located just 30-odd feet away, runneth over, the residence transforms into a free-floating pontoon, rising up to nine feet from its fixed foundations and floating atop the floodwaters...

more...
No comment yet.
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development

Rotterdam’s Solar-Powered Floating Pavilion is an Experimental Climate-Proof Development | sustainable architecture | Scoop.it

Rotterdam’s Floating Pavilion by Deltasync and PublicDomain Architects is the first pilot project for a sustainable floating district.


In an effort to address the challenges of climate change and sea level rise, the City of Rotterdam has started to build some intriguing floating structures. The first pilot project is a catalyst for climate change-proof architecture called the Floating Pavilion that consists of three connected hemispheres that look like bubbles anchored within the Dutch city’s old harbor.

An initiative of Rotterdam Climate Proof (part of the Rotterdam Climate Initiative), the mixed-use pavilion was designed by Deltasync and Public Domain Architects, and it sets an unprecedented example for innovative, sustainable and climate-proof architecture.

more...
bancoideas's curator insight, January 3, 2013 1:34 PM

Que no se diga que no se puede

François Lanthier's curator insight, January 3, 2013 4:16 PM

Quel projet créatif!

ElenaArcausdeLabadie's comment, January 9, 2013 7:16 PM
Impresionante proyecto, qué tecnología constructiva!
Scooped by Lauren Moss
Scoop.it!

Small sustainable design on North Stradbroke Island

Small sustainable design on North Stradbroke Island | sustainable architecture | Scoop.it

The architecture of these detached holiday retreats on North Stradbroke Island encapsulates a recent trend towards small, sustainable house design. Paul Butterworth Architect designed the homes in response to a brief requiring cost-effective, versatile design that was carefully tuned to the Stradbroke climate and lifestyle.

Designed to accommodate both large gatherings or an intimate couples retreat, central decks form the core of both dwellings, with the compact interiors opening up to and borrowing from the outdoor deck spaces. The building form, materials and colours were chosen to dissolve into the natural hues, shadows and textures of the bush surrounds...

more...
No comment yet.